Cialis beschermt bij kromme penis

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
18 december 2017

De ziekte van Peyronie, oftewel kromstand van de penis, is vaak een littekenvorming die is ontstaan in de schacht van de penis. Het gevolg is dat de penis bij erectie kromt, wat niet alleen pijn kan veroorzaken maar ook de seks kan bemoeilijken of zelfs verhinderen.

Operatie

De behandeling van deze ziekte is meestal chirurgisch. Het littekenweefsel wordt dan weggesneden, waardoor de penis bij erectie weer een rechtere vorm kan aannemen. Een dergelijke operatie gaat echter meestal gepaard met een verkorting van de penis.

Nieuwe studie met Cialis

In 2017 is er een studie voorgesteld op de 18de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Sexual Medicine waarin het effect van Tadalafil (Cialis) 5 mg per dag werd bestudeerd op het beloop van de ziekte van Peyronie. Het betreft een Koreaanse studie waarbij patiënten met de ziekte van Peyronie in drie groepen werden onderverdeeld.

  • De eerste groep patiënten kreeg een injectie met Verapamil, wat de verlittekening zou verminderen.
  • De tweede groep kreeg iedere dag gedurende 12 weken 5 mg Tadalafil (Cialis).
  • De derde groep werd behandeld met een injectie van Verapamil en iedere dag gedurende 12 weken 5 mg Tadalafil (Cialis).

In de eerste groep werd een 55% resolutie van de verlittekening (“plaque”) gezien. Deze percentages waren 70% en 78,3% in groep twee en drie, waar Tadalafil alleen of Tadalafil in combinatie met Verapamil werd gebruikt. Dit is een belangrijk verschil.

De onderzoekers

De onderzoekers speculeerden dat Tadalafil (PDE5 inhibitor) de ziekte van Peyronie beïnvloedt door belemmering van weefselherstel na littekenvorming, bijvoorbeeld door penisschacht beschadigingen. Ook is er mogelijk een vermindering van de oxidatieve stress die verantwoordelijk is voor de ontsteking en de littekens die hierdoor ontstaan in de penisschacht.

Erectieproblemen Sponsachtig Lichaam Doorsnede Penis Andros Clinics

Lees verder over kromme penis

Lees verder over erectieproblemen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op