Gleason score: de uitslag van de prostaatbiopsie

Na de biopsie onderzoekt de patholoog het afgenomen prostaatweefsel op prostaatkanker. De uitslag van de biopsie wordt uitgedrukt in een Gleason score. De Gleason score geeft aan hoe agressief de prostaatkanker is. Hoe hoger de Gleason score, hoe agressiever en dus gevaarlijker de prostaatkanker is.

Prostaatbiopsie voor afname weefsel

Bij de prostaatbiopsie zijn stukjes weefsel uit de prostaat geprikt voor onderzoek. Bij Andros prikken we gericht in verdachte plekken met een MRI Fusie biopsie  via de huid. Zo voorkomen we dat er naast eventuele tumoren wordt geprikt.

Onderzoek door patholoog

De patholoog vergelijkt in hoeverre de gevonden stukjes tumor afwijken van gezonde prostaatcellen en drukt dat uit in een totaal score en twee losse scores.

Gleason score

De Gleason score is de optelsom van deze twee scores:

  • Hoe agressief zijn de kankercellen die het meest voorkomen?
  • Hoe agressief zijn de kankercellen die daarna het meest voorkomen?

De minst afwijkende cellen krijgen een score 3, de meest afwijkende een score 5.

Gleason score loopt van schaal 6 tot 10

De Gleason score wordt meestal uitgedrukt als een totaalscore en de som, bijvoorbeeld Gleason score 7 (4+3). De minst agressieve prostaatkanker is Gleason score 6 (3+3), de meest agressieve prostaatkanker is Gleason score 10 (5+5).

Gleason score geeft de agressiviteit van prostaatkanker aan nadat kankercellen zijn vergeleken met gezonde cellen.

ISUP Grade Group of Gleason score?

Naast de Gleason Score gebruiken artsen sinds 2016 ook de ISUP Grade Group (GG of ISUP). Oftewel Graad Groep in het Nederlands. De ISUP Grade Group loopt van 1 tot en met 5.

Deze groep gradering is voor de urologische dagelijkse praktijk bruikbaarder en duidelijker.

  • Graad 1 groep is onschuldig en hoeft meestal geen behandeling. Dit geldt ook soms voor graad 2.
  • Graad groep 3, 4 en 5 moeten wel altijd behandeld worden waarbij de uitkomst van de behandeling, en dus de de prognose, minder goed wordt naarmate de graad stijgt.

Gleason score versus Grade Group, beiden geven de agressiviteit van prostaatkanker aan.

Gleason score 6

De meest voorkomende uitslag is een Gleason score 6. Dat is de minst agressieve prostaatkanker. In 2022 verscheen een wetenschappelijk artikel waarin onderzoekers de discussie starten of deze ‘laaggradige’ prostaatkanker nog wel kanker genoemd moet worden en de Gleason Score 6 beter onder een regelmatige controle gehouden kan worden waarbij de patiënt niet meer als een kankerpatiënt wordt bestempeld.

Onder controle blijven: active surveillance is onze expertise

Vaak is de beste oplossing bij prostaatkanker onder controle blijven. Want als opereren of bestralen ‘niet nodig is’ of ‘nog niet nodig is’ kunt u ermee wachten om onnodige risico’s van ingrepen te vermijden.

Active surveillance wil zeggen dat er niet, of niet direct, wordt ingegrepen bij prostaatkanker. Wel houden we de tumor nauwlettend in de gaten met onze precisiediagnostiek.

Als opereren of bestralen wel nodig is

Als opereren of bestralen wel nodig is, zorgen we ervoor dat die behandelingen in de beste ziekenhuizen of centra in Nederland kunnen plaatsvinden. De meeste mannen kiezen ervoor om na deze behandelingen weer terug te komen bij Andros.

Lees meer over soorten prostaatkanker: gradering en stadia

Lees verder over

Video over MRI fusie biopsie

fusie biopsie prostaat met mri

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 14 augustus 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven