Prostaatklachten?

HoLEP operatie – prostaat laseren

Een HoLEP operatie is het laseren van de prostaat met de Holmium Laser om weer goed te kunnen plassen. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Het weefsel groeit zeer zelden opnieuw weer aan. HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleation van de prostaat.

Direct verder lezen over HoLEP operatie

Hoe maakt u een afspraak voor prostaat laseren? 

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics

HoLEP is een effectieve lasertechniek om plasklachten op te lossen bij een forse prostaatvergroting.

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Drs. Oncko van Vierssen Trip Andros Clinics

Juiste behandeling op het juiste moment

Bij plasklachten bekijken onze artsen eerst samen met u wat medicijnen en aanpassingen in de leefstijl voor u kunnen doen. Want ook bij een prostaatvergroting staat Andros voor ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Laserbehandeling Prostaat is nodig als plasbuis wordt dichtgedrukt door prostaatweefsel

Medicijnen bij vergrote prostaat

Vaak lukt het om de plasklachten onder controle te krijgen met medicijnen. Met alfa-blokkers kan er meer ruimte voor de plasbuis gecreëerd worden. Voor het verkleinen van de vergrote prostaat worden 5-alfa-reductase inhibitoren toegepast. Ook een combinatie van beide medicijnen is mogelijk.

Vergrote prostaat opereren

Op den duur kunnen deze medicijnen onvoldoende effectief worden en groeit de prostaat door. Dan zal de uroloog mogelijke operaties met u bespreken. Met een laserbehandeling komen minder complicaties voor dan bij een TURP. Andros kiest voor laseren met de HoLEP laser.

Wat is een HoLEP operatie?

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Dit noemen we ‘uitpellen’. De uroloog kan met de laser langs het kapsel de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig uitpellen. Daarna wordt deze uitgepelde prostaatkwab verwijderd. Het prostaatkapsel blijft intact.

De prostaatklier wordt ‘leeggemaakt’ dus niet volledig verwijderd. HoLEP is met name geschikt voor een forse prostaatvergroting.

Het voordeel is dat het prostaatweefsel zeer zelden opnieuw weer aangroeit. Het is een in opzet definitieve operatie voor een vergrote prostaat. Dat wil zeggen dat er zeer zelden opnieuw klachten kunnen ontstaan door incidentele hernieuwde aangroei van het weefsel.

Ook kan het verwijderde weefsel microscopisch worden onderzocht op prostaatkanker.

De HoLEP laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Nederland biedt een beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog.

HoLEP laser prostaat wordt geheel leeg gemaakt zodat weefsel plasbuis niet meer dichtdrukt

Afbeelding HoLEP laserbehandeling

Green Light Laser Prostaat Uitleg met de laser wordt de plasbuis breder gemaakt

Afbeelding Green Light Laserbehandeling

HoLEP of Green Light laser, wat is het verschil?

Green Light wordt met name gebruikt bij een beperkte prostaatvergroting die de plasbuis dichtdrukt. Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt. Bij de Green Light laser kan het prostaatweefsel weer terug groeien, net als bij TURP.

Voordelen van laseren prostaat

  • minder bloedverlies
  • kortere katheter- en opnameduur
  • plassen kan snel weer normaal en vlot

Na het prostaat laseren

Na deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. U kunt de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er geen urine achterblijft in de blaas. Bij uitzondering gaat u met een tijdelijke katheter naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen.

De eerste tijd na de operatie moet u soms wat vaker plassen, het is wat gevoelig en branderig en u heeft niet direct de volledige controle hierover. Meestal zijn de ergste problemen binnen enkele weken verdwenen.

Welke operatie?

De uroloog bekijkt samen met de patiënt welke mogelijkheden er zijn. Als met medicatie niet (meer) het gewenste resultaat kan worden bereikt, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Welke operatie geschikt is, is afhankelijk van de situatie van de individuele cliënt. Hierbij spelen onder andere mee de algemene gezondheid, de mate van plasklachten en vorm/afmeting van de goedaardige prostaatvergroting.

Vergrote prostaten van circa 40-60 gram kunnen worden behandeld met een Green Light Laserbehandeling omdat de duur van de ingreep dan aanvaardbaar blijft. Ook kan Rezum soms een optie zijn. Voor forse prostaten (circa 60 gram en meer) is de aanbeveling een HoLEP operatie.

Hoe betrouwbaar is HoLEP laser?

Holmium Laser Enucleatie van de prostaat (HoLEP) wordt in het buitenland al jaren succesvol toegepast. Het vooraanstaande McGill University Health Centre publiceerde in 2011 op het Amerikaanse urologencongres een belangrijke studie over de lange termijn resultaten van de HoLEP behandeling. De studie, onder bijna 1000 patiënten die 10 jaar eerder deze ingreep ondergingen, toonde aan dat complicaties of vervolg behandelingen minimaal waren.

Droog klaarkomen na TURP of laserbehandeling prostaat

Na elke prostaatoperatie (dus bij TURP én bij laserbehandeling) ontstaat droog klaarkomen (retrograde ejaculatie). Bij een orgasme gaat het sperma niet meer naar buiten maar naar de blaas, dat is namelijk de weg van de minste weerstand. Bij de eerst volgende keer dat u plast, komt dit sperma met de urine mee naar buiten. Dat kan helemaal geen kwaad, maar dat moet u wel weten vóór u tot deze operatie besluit. Rezum heeft deze bijwerking niet.

Wat u verder nog wil weten

  • Het risico op incontinentie en impotentie bij TURP, Green Light Laser en Holep Laser is klein en niet te vergelijken met de risico’s na een ingreep voor prostaatkanker.
  • Medicijnen zoals tamsulosine, alfusozine, finasteride of dutasteride mogen na de operatie (uiteraard) worden gestaakt.

Hoe maakt u een afspraak voor een HoLEP operatie?

De HoLEP laseroperatie wordt uitgevoerd in een operatiecentrum in Utrecht of in de externe ziekenhuizen Spaarne Gasthuis in Hoofddorp of Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst (België).

In het operatiecentrum Flex Clinics wordt u geopereerd door Oncko van Vierssen Trip. In het Spaarne Gasthuis wordt u geopereerd door de zeer ervaren urologen Oncko van Vierssen Trip of Haitze van der Veen.

Intake bij uroloog

Allereerst wordt er een intake voor u ingepland bij Oncko van Vierssen Trip, de uroloog die laseroperaties uitvoert. Tijdens deze intake bekijkt hij of een HoLEP laserbehandeling voor u de geschikte behandeling is. Is dit de juiste behandeling voor u? Dan zal de uroloog samen met u bekijken waar de behandeling gepland kan worden. U wordt vervolgens op onze aanmeldlijst geplaatst. Onze afdeling planning verzorgt de coördinatie van de laserbehandelingen.

Op de aanmeldlijst

In de meeste gevallen kunt u bij ons eerder terecht dan in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Toch adviseren wij u om u, naast onze aanmeldlijst, ook aan te melden op een wachtlijst van een ziekenhuis of prostaatcentrum waar ook laserbehandelingen worden uitgevoerd. U weet dan zeker dat u zo spoedig mogelijk geholpen wordt.

Staat u op de wachtlijst bij een ziekenhuis en wilt u op onze aanmeldlijst? Dan verzoeken we u in uw dossier van het ziekenhuis na te kijken hoe groot de prostaat is.

HoLEP in het operatiecentrum

Voor een HoLEP kunt u meestal sneller terecht in het operatiecentrum dan in de ziekenhuizen met wie we samenwerken. Een HoLEP in het operatiecentrum is niet voor elke man mogelijk. Voor uw veiligheid, kunt u daar alleen geopereerd worden als u geen of een mild gezondheidsrisico’s heeft (ASA1 en ASA2).

HoLEP in het operatiecentrum is niet mogelijk voor mannen met een matige tot ernstige aandoening, zoals bijvoorbeeld een BMI hoger dan 40, COPD, ernstige hartproblemen en meer. Zij kunnen terecht bij onze samenwerkingspartners.

Wachttijden ziekenhuis

Door corona zijn de wachttijden opgelopen bij onze samenwerkingspartners Spaarne Gasthuis in Hoofdorp en het ziekenhuis in Aalst (België). Bij het inplannen wordt ook rekening gehouden met het moment van aanmelding.

Via Andros

De TURP-operatie, die veelal als standaard in het ziekenhuis wordt aangeboden, adviseert Andros alleen nog in uitzonderlijke gevallen omdat de juiste laserbehandeling meestal meer voordelen heeft voor de patiënt.

Laser Prostaat in OK met prostaat onder behandeling op de schermen

Lees verder over:

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog met de specifieke aandachtsgebieden HoLEP laserbehandelingen en plasklachten door prostaatvergrotingen.
Laatste update: 29 januari 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven