Prostaatklachten? 

Doe de zelftest

Prostaatklachten? Doe de zelftest

 

Laserbehandeling HoLEP en Green Light bij vergrote prostaat

Indien een medicamenteuze behandeling bij plasklachten niet voldoende werkt, dan kan een operatie uitkomst bieden. Dit kan het beste met een laser gebeuren. Van de laseroperatie zijn twee varianten: HoLEP en Green Light Laser (GLL).

HoLEP is een definitieve oplossing voor sterk vergrote prostaten, waarbij de prostaat van binnen volledig wordt uitgepeld. Bij Green Light Laser wordt het binnenste van de prostaat verwijderd, zodat de plasklachten verdwijnen of verminderen.

Andros werkt samen met de meest ervaren centra en urologen om deze operatie uit te voeren. Op dit moment worden er geen laseroperaties uitgevoerd bij de Andros Mannenkliniek. Het is nog onduidelijk wanneer wij weer zullen starten met het laserprogramma. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor een eerste intake. De uroloog zal tijdens deze intake bepalen of u in aanmerking komt voor een laserbehandeling. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt dan zal de uroloog samen met u beoordelen waar de behandeling gepland kan worden. 

HoLEP is een effectieve lasertechniek om plasklachten definitief op te lossen bij een forse prostaatvergroting.

Dr. Erik Arendsen
Andros Mannenkliniek

Juiste behandeling op het juiste moment

Bij plasklachten bekijken onze artsen eerst samen met u wat medicijnen en aanpassingen in de levensstijl voor u kunnen doen. Want ook bij een prostaatvergroting staat Andros voor ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Laserbehandeling Prostaat Andros Mannenkliniek

Medicijnen bij vergrote prostaat

Vaak lukt het om de plasklachten onder controle te krijgen met medicijnen. Met alfa-blokkers kan er meer ruimte voor de plasbuis gecreëerd worden. Voor het verkleinen van de vergrote prostaat worden 5-alfa-reductase inhibitoren toegepast. Ook een combinatie van beide medicijnen is mogelijk.

Vergrote prostaat opereren

Op den duur kunnen deze medicijnen onvoldoende effectief worden en groeit de prostaat door. Dan zal de uroloog mogelijke ingrepen of operaties met u bespreken. De “traditionele” operatie is TURP waarbij prostaatweefsel van binnenuit wordt weggeschraapt via de plasbuis.

Bij een TURP operatie wordt de prostaatvergroting echter meestal niet volledig weggehaald en er kunnen complicaties optreden zoals bloedingen en infecties. Deze complicaties komen veel minder voor bij een laserbehandeling. Daarom kiest Andros voor laseren met de HoLEP laser of Green Light laser.

Wat is een HoLEP laserbehandeling?

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Dit noemen we “uitpellen”. De uroloog kan met de laser langs het kapsel de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig uitpellen. Daarna wordt deze uitgepelde prostaatkwab verwijderd. Het prostaatkapsel blijft intact.

De prostaatklier wordt bij deze ingreep dus niet volledig verwijderd. HoLEP is met name geschikt voor een forse prostaatvergroting. Het voordeel is dat het weefsel ook in de toekomst niet meer kan aangroeien waardoor opnieuw plasklachten ontstaan. Ook kan het verwijderde weefsel microscopisch worden onderzocht op prostaatkanker.

De HoLEP laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Nederland biedt een zeer beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog.

 

HoLEP Laser Prostaat Uitleg Andros Mannenkliniek

Afbeelding HoLEP laserbehandeling

 

Green Light Laser Prostaat Uitleg Andros Mannenkliniek

Afbeelding Green Light Laserbehandeling

Wat is een Green Light laserbehandeling?

Green Light wordt met name gebruikt bij een beperkte prostaatvergroting die de plasbuis dichtdrukt. Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt. Deze ingreep kan vaak ook worden toegepast bij het gebruik van bloedverdunners. Voorafgaand aan de ingreep moet dan worden gestopt met de bloedverdunners. 

Wat is een TURP operatie?

De TURP operatie (transurethrale resectie van de prostaat) wordt veruit het meest toegepast in ziekenhuizen bij een vergrote prostaat. Via de plasbuis wordt door verhitting met elektriciteit prostaatweefsel weggebrand rondom de plasbuis. Bij Andros Mannenkliniek wordt een TURP operatie alleen in uitzonderlijke gevallen verricht (namelijk bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaat aangroei) omdat een laserbehandeling meestal zorgt voor minder bloedverlies, korter een katheter en kortere opname.

Voordelen van laseren prostaat

 

  • minder bloedverlies
  • kortere katheter- en opnameduur
  • plassen kan snel weer normaal en vlot

Na de laserbehandeling prostaat

Na deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. U kunt de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er geen urine achterblijft in de blaas. Bij uitzondering gaat u met een tijdelijke katheter naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen.

De eerste tijd na de operatie moet u soms wat vaker plassen, het is wat gevoelig en branderig en u heeft niet direct de volledige controle hierover. Meestal zijn de ergste problemen binnen enkele weken verdwenen.

Welke behandeling?

De uroloog bekijkt samen met de cliënt welke mogelijkheden er zijn. Als met medicatie niet (meer) het gewenste resultaat kan worden bereikt, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Welke operatie geschikt is, is afhankelijk van de situatie van de individuele cliënt. Hierbij spelen onder andere mee de algemene gezondheid, de mate van plasklachten en vorm/afmeting van de goedaardige prostaatvergroting.

Voor grote prostaten (circa 40-60 gram) wordt de voorkeur gegeven aan een Green Light Laserbehandeling omdat de duur van de ingreep dan aanvaardbaar blijft. Voor forse prostaten (circa 60 gram en meer) is de aanbeveling een HoLEP Laserbehandeling. Bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaataangroei met veel klachten wordt een bipolaire TURP aanbevolen.

Hoe betrouwbaar is HoLEP laser?

Holmium Laser Enucleatie van de prostaat (HoLEP) wordt in het buitenland al jaren succesvol toegepast. Het vooraanstaande McGill University Health Centre publiceerde in 2011 op het Amerikaanse urologencongres een belangrijke studie over de lange termijn resultaten van de HoLEP behandeling. De studie, onder bijna 1000 patiënten die 10 jaar eerder deze ingreep ondergingen, toonde aan dat complicaties of vervolg behandelingen minimaal waren.

Droog klaarkomen na TURP of laserbehandeling

Na elke prostaatoperatie (dus bij TURP én bij laserbehandeling) ontstaat droog klaarkomen (retrograde ejaculatie). Bij een orgasme gaat het sperma niet meer naar buiten maar naar de blaas, dat is namelijk de weg van de minste weerstand. Bij de eerst volgende keer dat u plast, komt dit sperma met de urine mee naar buiten. Dat kan helemaal geen kwaad, maar dat moet u wel weten vóór u tot deze operatie besluit.

Wat u verder nog wil weten

  • Het risico op incontinentie en impotentie bij TURP, Green Light Laser en Holep Laser is klein en niet te vergelijken met de risico’s na een ingreep voor prostaatkanker.
  • Medicijnen zoals tamsulosine, alfusozine, finasteride of dutasteride mogen na de operatie (uiteraard) worden gestaakt.

 

Maak een afspraak

 

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Ik heb gelezen dat erectiepillen ook helpen tegen prostaatvergroting, met vrijwel geen bijwerkingen. Zijn erectiepillen inderdaad zo goed?

“In een artikel van Andros heb ik gelezen dat erectiepillen ook helpen tegen prostaatvergroting en praktisch geen bijwerkingen heeft. Ik gebruik al jaren combodart, maar die medicijnen hebben veel bijwerkingen. Ik vraag mij af, zijn erectiepillen inderdaad zo goed?”... Lees verder

De Urolift methode wordt momenteel toegepast binnen enkele ziekenhuizen. Wat is de status van deze behandeling van een vergrote prostaat bij Andros?

"De Urolift methode wordt momenteel toegepast binnen enkele ziekenhuizen. Wat is de status van deze behandeling van een vergrote prostaat bij Andros? En wordt deze behandeling door de zorgverzekeraar vergoed?" Vraagt een van onze lezers zich af. Onze medisch directeur... Lees verder

Statines en goedaardige prostaatvergroting

In een recent gepubliceerde studie (Medicine mei 2019) werd het effect van cholesterolverlagers/ statines op het ontstaan en groei van goedaardige prostaatvergroting (BPH: Benign Prostatic Hyperplasia) onderzocht. De studie betreft een metanalyse waarin 49.128... Lees verder

Kan in de prostaat, in het geval van een goedaardige vergroting, geen ‘stent’ geplaatst worden in de urinebuis die de beknelling tegengaat?

"Kan in de prostaat, in het geval van een goedaardige vergroting, geen 'stent' geplaatst worden in de urinebuis die de beknelling tegengaat en waardoor er een betere doorstroming ontstaat?" Vraagt een van onze lezers zich af. Onze medisch directeur professor Frans... Lees verder

Laseren van de vergrote prostaat, mijn ervaring met Andros Mannenkliniek

Graag delen we op de website deze brief met u die we onlangs ontvingen van de heer Verhage, gepensioneerd huisarts. Hij onderging bij Andros Mannenkliniek een HoLEP Laserbehandeling.   Beste directie, Ruim een maand geleden ben ik behandeld voor al jaren... Lees verder

Mijn ervaring met HoLEP laserbehandeling: weinig pijn en plassen gaat nu al veel beter

Ton Borst, 70 jaar, gepensioneerd bouwondernemer en opa van 2 kleinkinderen, vertelt over de plasklachten die hij kreeg door een vergrote prostaat. En over de HoLEP laserbehandeling die hij bij Andros Mannenkliniek onderging. Steeds vaker en langzamer plassen... Lees verder

Holep laserbehandeling geeft de beste resultaten

Recent verscheen in Urology (een Amerikaans wetenschappelijk urologisch tijdschrift) een publicatie waarin een vergelijkend onderzoek wordt beschreven tussen HoLEP laser (Holmium Laser Enucleatie), Green Light Laser (Vaporisatie) en TURP (Transurethrale... Lees verder

TURP operatie of prostaat laseren? Operaties voor een vergrote prostaat

TURP operatie of prostaat laseren? Welke operaties zijn er voor een vergrote prostaat? Ik begreep dat een TURP operatie bijna niet meer wordt uitgevoerd omdat de ingreep beter kan worden uitgevoerd met een laser. Welke verschillende laserbehandelingen zijn er? En wat... Lees verder

Kan ik een vergrote prostaat voorkomen?

Kan ik een vergrote prostaat voorkomen? vraagt een van onze lezers zich af. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze 'vraag van de maand'. Op oudere leeftijd – doorgaans vanaf de leeftijd van 50 jaar – wordt de prostaat groter. Vergroting van de prostaat kan... Lees verder

Anti-inflammatoire drug gelinkt aan goedaardige prostaatvergroting

Recent is in het toch wel prestigieuze medisch tijdschrift The Prostate, een artikel verschenen over een groot bevolkingsonderzoek waarbij de relatie is onderzocht tussen het gebruik van NSAIDs (anti-inflammatoire medicatie) en het ontstaan van goedaardige... Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief