Selecteer een pagina

Prostaatklachten? 

Doe de zelftest

Prostaatklachten? Doe de zelftest

Laserbehandeling prostaat: HoLEP en Green Light bij vergrote prostaat

Als medicijnen bij plasklachten niet (meer) voldoende werken, dan kan een operatie uitkomst bieden. Dit kan het beste met een laser gebeuren. Een laseroperatie aan de prostaat kan worden uitgevoerd met een HoLEP laser of een Green Light Laser (GLL).

HoLEP is een definitieve oplossing voor sterk vergrote prostaten, waarbij de prostaat van binnen volledig wordt uitgepeld. Bij Green Light Laser wordt het binnenste van de prostaat verwijderd, zodat de plasklachten verdwijnen of verminderen.

Direct verder lezen over  HoLEP laser >

Hoe maakt u een afspraak voor laseroperatie? >

HoLEP is een effectieve lasertechniek om plasklachten definitief op te lossen bij een forse prostaatvergroting.

Drs. Oncko van Vierssen Trip
Andros Clinics

Juiste behandeling op het juiste moment

Bij plasklachten bekijken onze artsen eerst samen met u wat medicijnen en aanpassingen in de leefstijl voor u kunnen doen. Want ook bij een prostaatvergroting staat Andros voor ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Laserbehandeling Prostaat Andros Clinics

Medicijnen bij vergrote prostaat

Vaak lukt het om de plasklachten onder controle te krijgen met medicijnen. Met alfa-blokkers kan er meer ruimte voor de plasbuis gecreëerd worden. Voor het verkleinen van de vergrote prostaat worden 5-alfa-reductase inhibitoren toegepast. Ook een combinatie van beide medicijnen is mogelijk.

Vergrote prostaat opereren

Op den duur kunnen deze medicijnen onvoldoende effectief worden en groeit de prostaat door. Dan zal de uroloog mogelijke ingrepen of operaties met u bespreken. De “traditionele” operatie is TURP waarbij prostaatweefsel van binnenuit wordt weggeschraapt via de plasbuis.

Bij een TURP operatie wordt de prostaatvergroting echter meestal niet volledig weggehaald en er kunnen complicaties optreden zoals bloedingen en infecties. Deze complicaties komen veel minder voor bij een laserbehandeling. Daarom kiest Andros voor laseren met de HoLEP laser of Green Light laser.

Wat is een HoLEP laserbehandeling?

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Dit noemen we ‘uitpellen’. De uroloog kan met de laser langs het kapsel de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig uitpellen. Daarna wordt deze uitgepelde prostaatkwab verwijderd. Het prostaatkapsel blijft intact.

De prostaatklier wordt bij deze ingreep dus niet volledig verwijderd. HoLEP is met name geschikt voor een forse prostaatvergroting. Het voordeel is dat het weefsel ook in de toekomst niet meer kan aangroeien waardoor opnieuw plasklachten ontstaan. Ook kan het verwijderde weefsel microscopisch worden onderzocht op prostaatkanker.

De HoLEP laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Nederland biedt een zeer beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog.

 

HoLEP Laser Prostaat Uitleg Andros Clinics

Afbeelding HoLEP laserbehandeling

 

Green Light Laser Prostaat Uitleg Andros Clinics

Afbeelding Green Light Laserbehandeling

Wat is een Green Light laserbehandeling?

Green Light wordt met name gebruikt bij een beperkte prostaatvergroting die de plasbuis dichtdrukt. Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt. Deze ingreep kan vaak ook worden toegepast bij het gebruik van bloedverdunners. Voorafgaand aan de ingreep moet dan worden gestopt met de bloedverdunners.

Wat is een TURP operatie?

De TURP operatie (transurethrale resectie van de prostaat) wordt veruit het meest toegepast in ziekenhuizen bij een vergrote prostaat. Via de plasbuis wordt door verhitting met elektriciteit prostaatweefsel weggebrand rondom de plasbuis. Bij Andros Clinics wordt een TURP operatie alleen in uitzonderlijke gevallen verricht (namelijk bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaat aangroei) omdat een laserbehandeling meestal zorgt voor minder bloedverlies, korter een katheter en kortere opname.

Voordelen van laseren prostaat

 

  • minder bloedverlies
  • kortere katheter- en opnameduur
  • plassen kan snel weer normaal en vlot

Na de laserbehandeling prostaat

Na deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. U kunt de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er geen urine achterblijft in de blaas. Bij uitzondering gaat u met een tijdelijke katheter naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen.

De eerste tijd na de operatie moet u soms wat vaker plassen, het is wat gevoelig en branderig en u heeft niet direct de volledige controle hierover. Meestal zijn de ergste problemen binnen enkele weken verdwenen.

Welke behandeling?

De uroloog bekijkt samen met de cliënt welke mogelijkheden er zijn. Als met medicatie niet (meer) het gewenste resultaat kan worden bereikt, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Welke operatie geschikt is, is afhankelijk van de situatie van de individuele cliënt. Hierbij spelen onder andere mee de algemene gezondheid, de mate van plasklachten en vorm/afmeting van de goedaardige prostaatvergroting.

Voor grote prostaten (circa 40-60 gram) wordt de voorkeur gegeven aan een Green Light Laserbehandeling omdat de duur van de ingreep dan aanvaardbaar blijft. Voor forse prostaten (circa 60 gram en meer) is de aanbeveling een HoLEP Laserbehandeling. Bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaataangroei met veel klachten wordt een bipolaire TURP aanbevolen.

Hoe betrouwbaar is HoLEP laser?

Holmium Laser Enucleatie van de prostaat (HoLEP) wordt in het buitenland al jaren succesvol toegepast. Het vooraanstaande McGill University Health Centre publiceerde in 2011 op het Amerikaanse urologencongres een belangrijke studie over de lange termijn resultaten van de HoLEP behandeling. De studie, onder bijna 1000 patiënten die 10 jaar eerder deze ingreep ondergingen, toonde aan dat complicaties of vervolg behandelingen minimaal waren.

Droog klaarkomen na TURP of laserbehandeling prostaat

Na elke prostaatoperatie (dus bij TURP én bij laserbehandeling) ontstaat droog klaarkomen (retrograde ejaculatie). Bij een orgasme gaat het sperma niet meer naar buiten maar naar de blaas, dat is namelijk de weg van de minste weerstand. Bij de eerst volgende keer dat u plast, komt dit sperma met de urine mee naar buiten. Dat kan helemaal geen kwaad, maar dat moet u wel weten vóór u tot deze operatie besluit.

Wat u verder nog wil weten

    • Het risico op incontinentie en impotentie bij TURP, Green Light Laser en Holep Laser is klein en niet te vergelijken met de risico’s na een ingreep voor prostaatkanker.
    • Medicijnen zoals tamsulosine, alfusozine, finasteride of dutasteride mogen na de operatie (uiteraard) worden gestaakt.

Hoe maakt u een afspraak voor een laseroperatie?

De HoLEP laseroperatie wordt in een extern ziekenhuis uitgevoerd door Oncko van Vierssen Trip, onze eigen ervaren uroloog van Andros. Dit kan in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp of in het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst (België). Door corona worden er momenteel geen HoLEP operaties verricht, een intake bij Andros is wel alvast mogelijk.

Green Light laserbehandelingen worden momenteel niet door onze eigen urologen uitgevoerd. We kunnen u hiervoor doorverwijzen naar diverse ervaren urologen in ziekenhuizen.

Intake bij uroloog

Allereerst wordt er een intake voor u ingepland bij Oncko van Vierssen Trip, de uroloog die laseroperaties uitvoert. Tijdens deze intake bekijkt hij of een HoLEP laserbehandeling voor u de geschikte behandeling is. Is dit de juiste behandeling voor u? Dan zal de uroloog samen met u bekijken waar de behandeling gepland kan worden. U wordt vervolgens op onze aanmeldlijst geplaatst door de secretaresse die de coördinatie van de laserbehandelingen verzorgd.

Op de aanmeldlijst

In de meeste gevallen kunt u bij ons eerder terecht dan in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Toch adviseren wij u om u, naast onze aanmeldlijst, ook aan te melden op een wachtlijst van een ziekenhuis of prostaatcentrum waar ook laserbehandelingen worden uitgevoerd. U weet dan zeker dat u zo spoedig mogelijk geholpen wordt.

Staat u op de wachtlijst bij een ziekenhuis en wilt u op onze aanmeldlijst? Dan verzoeken we u in uw dossier van het ziekenhuis na te kijken hoe groot de prostaat is.

Corona

Het is mogelijk om een afspraak te maken voor een intake bij uroloog Oncko van Vierssen Trip. Echter kunnen door corona momenteel geen HoLEP operaties verricht worden bij onze samenwerkingspartners Spaarne Gasthuis in Hoofdorp en het ziekenhuis in Aalst (België). Zodra opereren weer mogelijk is, plannen we de ingreep zo snel mogelijk in rekening houdend met het moment van aanmelding.

Via Andros

Andros adviseert met name HoLEP én Green Light laserbehandelingen. De TURP-operatie, die veelal als standaard in het ziekenhuis wordt aangeboden, adviseert Andros alleen nog in uitzonderlijke gevallen omdat de juiste laserbehandeling meestal meer voordelen heeft voor de cliënt.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Trial Transperineale laser ablatie (TPLA) bij een vergrote prostaat

De trial 'Transperineale laser ablatie' (TPLA) is van start gegaan binnen het Amsterdam UMC, locatie AMC. 'De trial betreft een nieuwe methode van laseren bij een vergrote prostaat. Deze laserbehandeling gaat niet via de plasbuis maar via de huid', legt dr. Theo de...

Overgewicht veroorzaakt urologische klachten, biedt deze pil straks een oplossing?

Bij het ouder worden van de man neemt de kans op urologische problemen toe naarmate de leeftijd vordert. De prostaat groeit, meestal goedaardig, wat plasklachten kan veroorzaken. En het mannelijk hormoon testosteron neemt af, wat kan leiden tot onder andere libido...

Plasproblemen Man, 5 veelgestelde vragen

Plasproblemen bij de man worden vaak veroorzaakt doordat prostaat groter wordt bij het ouder worden. Dr. Michiel Kiewiet de Jonge, uroloog bij Andros Clinics, geeft antwoord op 5 veelgestelde vragen. 1. Welke plasproblemen kunnen mannen hebben? Bij het ouder worden...

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblemen

Als u vaak moet plassen, steeds kleine beetjes urine produceert en als medicijnen geen baat geven, dan is het de hoogste tijd om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Bij Andros weet bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide raad met deze klachten. Blaas uit balans...

Vergrote prostaat en ontlasting, hoe zit dat?

‘Een vergrote prostaat en ontlasting, wat heeft dat met elkaar te maken? Heb ik sneller obstipatie met een vergrote prostaat? Kan een vergrote prostaat de darm blokkeren? Krijg ik door plasklachten ook klachten met de stoelgang?’ Deze vragen ontvingen we van een van...

Een vergrote prostaat niet behandelen, zijn er risico’s?

'Een vergrote prostaat niet behandelen, zit daar een risico aan? Kan de blaas hierdoor verslechteren? Iemand vertelde mij dat hij zijn vergrote prostaat nooit liet behandelen en uiteindelijk een katheter nodig had, kan dat echt?' Deze vragen ontvingen we van een van...

Kan ik een vergrote prostaat voorkomen?

'Kan ik een vergrote prostaat voorkomen? Hoe zit het met leefstijl? En met homeopathische middelen?' vraagt een van onze lezers zich af. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze 'vraag van de maand'. Op oudere leeftijd – doorgaans vanaf de leeftijd van 50 jaar –...

Is een vergrote prostaat erfelijk?

'Mijn vader had veel last van plasklachten door een vergrote prostaat. Is een vergrote prostaat erfelijk? Heb ik een grotere kans om deze plasklachten ook te krijgen?' vraagt een van onze lezers zich af. Professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de...

Helpen erectiepillen ook tegen plasklachten door prostaatvergroting?

'Helpen erectiepillen ook tegen plasklachten door prostaatvergroting? In een artikel van Andros heb ik gelezen dat erectiepillen ook helpen tegen prostaatvergroting en praktisch geen bijwerkingen heeft. Ik gebruik al jaren combodart, maar die medicijnen hebben veel...

Urolift methode bij vergrote prostaat, wat is dat?

"Urolift methode bij vergrote prostaat, wat is dat? De Urolift methode wordt momenteel toegepast binnen enkele ziekenhuizen. Wat is de status van deze behandeling van een vergrote prostaat bij Andros? En wordt deze behandeling door de zorgverzekeraar vergoed?" Vraagt...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief