Prostaatklachten?

Laserbehandeling prostaat: HoLEP bij vergrote prostaat

Als medicijnen bij plasklachten niet (meer) voldoende werken, dan kan een operatie uitkomst bieden. Dit kan het beste met een laser gebeuren. Een laseroperatie aan de prostaat kan worden uitgevoerd met een HoLEP laser.

HoLEP is een definitieve oplossing voor sterk vergrote prostaten, waarbij de prostaat van binnen volledig wordt uitgepeld. Bij Green Light Laser wordt het binnenste van de prostaat verwijderd, zodat de plasklachten verdwijnen of verminderen.

Direct verder lezen over HoLEP laser

Hoe maakt u een afspraak voor laseroperatie? 

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics

HoLEP is een effectieve lasertechniek om plasklachten definitief op te lossen bij een forse prostaatvergroting.

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Drs. Oncko van Vierssen Trip Andros Clinics

Juiste behandeling op het juiste moment

Bij plasklachten bekijken onze artsen eerst samen met u wat medicijnen en aanpassingen in de leefstijl voor u kunnen doen. Want ook bij een prostaatvergroting staat Andros voor ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Laserbehandeling Prostaat is nodig als plasbuis wordt dichtgedrukt door prostaatweefsel

Medicijnen bij vergrote prostaat

Vaak lukt het om de plasklachten onder controle te krijgen met medicijnen. Met alfa-blokkers kan er meer ruimte voor de plasbuis gecreëerd worden. Voor het verkleinen van de vergrote prostaat worden 5-alfa-reductase inhibitoren toegepast. Ook een combinatie van beide medicijnen is mogelijk.

Vergrote prostaat opereren

Op den duur kunnen deze medicijnen onvoldoende effectief worden en groeit de prostaat door. Dan zal de uroloog mogelijke ingrepen of operaties met u bespreken. De ’traditionele’ operatie is TURP waarbij prostaatweefsel van binnenuit wordt weggeschrapt via de plasbuis.

Bij een TURP operatie wordt de prostaatvergroting echter meestal niet volledig weggehaald en er kunnen complicaties optreden zoals bloedingen en infecties. Deze complicaties komen veel minder voor bij een laserbehandeling. Andros kiest voor laseren met de HoLEP laser.

Wat is een HoLEP laserbehandeling?

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Dit noemen we ‘uitpellen’. De uroloog kan met de laser langs het kapsel de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig uitpellen. Daarna wordt deze uitgepelde prostaatkwab verwijderd. Het prostaatkapsel blijft intact.

De prostaatklier wordt bij deze ingreep dus niet volledig verwijderd. HoLEP is met name geschikt voor een forse prostaatvergroting. Het voordeel is dat het weefsel ook in de toekomst niet meer kan aangroeien waardoor opnieuw plasklachten ontstaan. Ook kan het verwijderde weefsel microscopisch worden onderzocht op prostaatkanker.

De HoLEP laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Nederland biedt een zeer beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog.

HoLEP laser prostaat wordt geheel leeg gemaakt zodat weefsel plasbuis niet meer dichtdrukt

Afbeelding HoLEP laserbehandeling

Green Light Laser Prostaat Uitleg met de laser wordt de plasbuis breder gemaakt

Afbeelding Green Light Laserbehandeling

Wat is het verschil tussen HoLEP en Green Light laser?

Green Light wordt met name gebruikt bij een beperkte prostaatvergroting die de plasbuis dichtdrukt. Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt. Deze ingreep kan vaak ook worden toegepast bij het gebruik van bloedverdunners. Voorafgaand aan de ingreep moet dan tijdelijk worden gestopt met de bloedverdunners.

Wat is het verschil tussen HoLEP laser en TURP operatie?

De TURP operatie (transurethrale resectie van de prostaat) wordt veruit het meest toegepast in ziekenhuizen bij een vergrote prostaat. Via de plasbuis wordt door verhitting met elektriciteit prostaatweefsel weggebrand rondom de plasbuis. Bij Andros Clinics wordt een TURP operatie alleen in uitzonderlijke gevallen aanbevolen, namelijk bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaat aangroei, omdat een laserbehandeling meestal zorgt voor minder bloedverlies, korter een katheter en kortere opname.

Voordelen van laseren prostaat

  • minder bloedverlies
  • kortere katheter- en opnameduur
  • plassen kan snel weer normaal en vlot

Na de laserbehandeling prostaat

Na deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. U kunt de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er geen urine achterblijft in de blaas. Bij uitzondering gaat u met een tijdelijke katheter naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen.

De eerste tijd na de operatie moet u soms wat vaker plassen, het is wat gevoelig en branderig en u heeft niet direct de volledige controle hierover. Meestal zijn de ergste problemen binnen enkele weken verdwenen.

Welke behandeling?

De uroloog bekijkt samen met de patiënt welke mogelijkheden er zijn. Als met medicatie niet (meer) het gewenste resultaat kan worden bereikt, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Welke operatie geschikt is, is afhankelijk van de situatie van de individuele cliënt. Hierbij spelen onder andere mee de algemene gezondheid, de mate van plasklachten en vorm/afmeting van de goedaardige prostaatvergroting.

Vergrote prostaten van circa 40-60 gram kunnen worden behandeld met een Green Light Laserbehandeling omdat de duur van de ingreep dan aanvaardbaar blijft. Ook kan Rezum soms een optie zijn. Voor forse prostaten (circa 60 gram en meer) is de aanbeveling een HoLEP Laserbehandeling.

Hoe betrouwbaar is HoLEP laser?

Holmium Laser Enucleatie van de prostaat (HoLEP) wordt in het buitenland al jaren succesvol toegepast. Het vooraanstaande McGill University Health Centre publiceerde in 2011 op het Amerikaanse urologencongres een belangrijke studie over de lange termijn resultaten van de HoLEP behandeling. De studie, onder bijna 1000 patiënten die 10 jaar eerder deze ingreep ondergingen, toonde aan dat complicaties of vervolg behandelingen minimaal waren.

Droog klaarkomen na TURP of laserbehandeling prostaat

Na elke prostaatoperatie (dus bij TURP én bij laserbehandeling) ontstaat droog klaarkomen (retrograde ejaculatie). Bij een orgasme gaat het sperma niet meer naar buiten maar naar de blaas, dat is namelijk de weg van de minste weerstand. Bij de eerst volgende keer dat u plast, komt dit sperma met de urine mee naar buiten. Dat kan helemaal geen kwaad, maar dat moet u wel weten vóór u tot deze operatie besluit. Rezum heeft deze bijwerking niet.

Wat u verder nog wil weten

  • Het risico op incontinentie en impotentie bij TURP, Green Light Laser en Holep Laser is klein en niet te vergelijken met de risico’s na een ingreep voor prostaatkanker.
  • Medicijnen zoals tamsulosine, alfusozine, finasteride of dutasteride mogen na de operatie (uiteraard) worden gestaakt.

Hoe maakt u een afspraak voor een laseroperatie?

De HoLEP laseroperatie wordt uitgevoerd in een operatiecentrum in Utrecht of in de externe ziekenhuizen Spaarne Gasthuis in Hoofddorp of Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst (België).

In het operatiecentrum Flex Clinics wordt u geopereerd door Oncko van Vierssen Trip. In het Spaarne Gasthuis wordt u geopereerd door de zeer ervaren urologen Oncko van Vierssen Trip, die u al kent via Andros, of Haitze van der Veen van het Spaarne Gasthuis.

Green Light laserbehandelingen worden momenteel niet door onze eigen urologen uitgevoerd. We kunnen u hiervoor doorverwijzen naar diverse ervaren urologen in ziekenhuizen.

Intake bij uroloog

Allereerst wordt er een intake voor u ingepland bij Oncko van Vierssen Trip, de uroloog die laseroperaties uitvoert. Tijdens deze intake bekijkt hij of een HoLEP laserbehandeling voor u de geschikte behandeling is. Is dit de juiste behandeling voor u? Dan zal de uroloog samen met u bekijken waar de behandeling gepland kan worden. U wordt vervolgens op onze aanmeldlijst geplaatst. Onze afdeling planning verzorgt de coördinatie van de laserbehandelingen.

Op de aanmeldlijst

In de meeste gevallen kunt u bij ons eerder terecht dan in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Toch adviseren wij u om u, naast onze aanmeldlijst, ook aan te melden op een wachtlijst van een ziekenhuis of prostaatcentrum waar ook laserbehandelingen worden uitgevoerd. U weet dan zeker dat u zo spoedig mogelijk geholpen wordt.

Staat u op de wachtlijst bij een ziekenhuis en wilt u op onze aanmeldlijst? Dan verzoeken we u in uw dossier van het ziekenhuis na te kijken hoe groot de prostaat is.

Wachttijden

Door corona zijn de wachttijden opgelopen bij onze samenwerkingspartners Spaarne Gasthuis in Hoofdorp en het ziekenhuis in Aalst (België). We plannen de ingreep zo snel mogelijk in rekening houdend met het moment van aanmelding.

Via Andros

De TURP-operatie, die veelal als standaard in het ziekenhuis wordt aangeboden, adviseert Andros alleen nog in uitzonderlijke gevallen omdat de juiste laserbehandeling meestal meer voordelen heeft voor de patiënt.

Laser Prostaat in OK met prostaat onder behandeling op de schermen

Lees verder over:

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog met de specifieke aandachtsgebieden HoLEP laserbehandelingen en plasklachten door prostaatvergrotingen.
Laatste update: 1 augustus 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven