Selecteer een pagina

Erectieproblemen? 

Doe de zelftest

Erectieproblemen? Doe de zelftest

Vroegtijdig klaarkomen, oorzaken en behandeling

Van vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox) is sprake wanneer de ejaculatie sneller komt dan de man of zijn partner wenst.

Direct verder lezen over oorzaak of behandeling

Drs. Han de Hond Arts Medisch Seksuoloog Andros MannenkliniekVroegtijdig klaarkomen komt frequent voor maar is nog omgeven door veel taboe en onbekendheid.

Drs. Han de Hond
Andros Mannenkliniek

Bij mannen met last van voortijdige zaadlozingen volgt de ejaculatie meestal vóór of kort na penetratie. Dit kan gebeuren voordat het stadium van orgasme is bereikt (hypotone ejaculatio praecox). De ejaculatie is dan meestal verzwakt en het orgastisch beleven minder. Er kan ook sprake zijn van een te snel bereiken van het orgasme (hypertone ejaculatio praecox), bijvoorbeeld na langdurige seksuele onthouding. De afwijking komt frequent voor maar is nog omgeven door veel taboe en onbekendheid, niet alleen bij patiënten maar ook in medische kringen.

 

Impotentie Doorsnede Penis Andros Mannenkliniek

Oorzaak van vroegtijdig klaarkomen

De oorzaak van premature ejaculatie of vroegtijdig klaarkomen is niet gemakkelijk aan te geven. Hoogstwaarschijnlijk is het vroegtijdig klaarkomen een wisselwerking van diverse factoren, met name psychologische en lichamelijke processen. Met name zou er organisch een te lage productie in de hersenen kunnen zijn van een stof die de ejaculatie reguleert (serotonine). Er kan ook sprake zijn van een overgevoeligheid van de mannelijke genitaliën waardoor luttele stimulatie al voldoende is om tot een ejaculatie te komen.

Hoe ernstig zijn uw erectieproblemen? Doe de zelftest

Verwijscriteria voor vroegtijdig klaarkomen

De complexiteit van ejaculatio praecox vergt eigenlijk een specialistische aanpak waarbij een rol is weggelegd voor de seksuoloog, gespecialiseerde uroloog of een seksuoloog- neuropsychiater. Wanneer een man (al of niet samen met zijn partner) om hulp vraagt moet volle en gespecialiseerde aandacht aan het probleem worden geschonken.

Behandeling van vroegtijdig klaarkomen

De behandeling van vroegtijdig klaarkomen is niet eenvoudig. Technieken om de ejaculatie uit te stellen kunnen aangeleerd worden maar zijn niet altijd eenvoudig toe te passen. Verdovende crèmes op de penis zijn een andere benadering. Recent zijn er medicijnen ontwikkeld die vroegtijdige zaadlozing met effect beïnvloeden. Deze medicijnen activeren in de hersenen aanmaak van serotonine.

 

Doe de zelftest

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Onze klinieken en corona

Op deze pagina vindt u informatie over welke gevolgen corona heeft op onze zorgverlening. Onze zorgverlening wordt continu aangepast aan de actuele stand van zaken op het gebied van corona.  Afspraken maken blijft mogelijk U kunt ons telefonisch bereiken voor het...

Vroegtijdig klaarkomen, een waargebeurd verhaal

Eind januari 2014  reisde ik naar Istanbul met een select groepje urologen om het laatste nieuws te vernemen op het 16de Europese Congres voor “Sexual Medicine”, een congres over de oorzaken en behandelingen van seksuele functiestoornissen bij de man en de vrouw. Een...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief