Prostaatklachten?

Prostaatonderzoek – hoe worden afwijkingen aan prostaat opgespoord?

Een prostaatonderzoek is een onderzoek dat door de huisarts of uroloog wordt verricht. Hoe uw prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat u heeft.

Ruud Blokker

Hoe uw prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat u heeft.

Ruud Blokker
Drs. Ruud Blokker Andros Clinics

Alles over prostaatonderzoek

Welk prostaatonderzoek kunt u verwachten bij bij de verschillende aandoeningen?

 

Uniek bij Andros: alle (basis)onderzoeken op één dag

Bij Andros Clinics zult u in één bezoek een volledige diagnose en behandeladvies krijgen. Omdat de onderzoeken meteen bij Andros uitgevoerd kunnen worden, de verpleegkundigen en specialisten ruime tijd hebben en u goed voorbereid komt. Alleen voor zeer gespecialiseerde onderzoeken zoals een MRI of een (fusie-)biopt van de prostaat en soms bij de cystoscopie zult u terug moeten komen.

Prostaatonderzoek huisarts

  • De huisarts kan de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium. De uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.
  • De huisarts kan rectaal toucheren door met de vinger via de anus te voelen of de prostaat afwijkingen vertoont.

Bij een verhoogde PSA waarde of andere afwijkingen, verwijst de huisarts u door naar een uroloog van Andros Clinics of het lokale ziekenhuis.

Prostaatonderzoeken bij uroloog

IPSS vragenlijst plasklachten

De IPSS (international prostate symptoms score) vragenlijst gaat in op plasklachten. Naast een aantal algemene vragen, houdt u gedurende 24 uur bij hoe vaak en hoeveel u per keer plast.

Bloedonderzoek

Bloed wordt afgenomen voor beoordeling van de algemene gezondheidstoestand. Zo kunnen de functies van nieren en lever worden bepaald. Tevens kan het bloed worden onderzocht op stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen.

Urineonderzoek

De urine wordt altijd onderzocht bij prostaatonderzoek om uit te sluiten dat er geen ontstekingen, bacteriën of witte of rode bloedcellen aanwezig zijn. Ook wordt de urine op de eventuele aanwezigheid van suiker of eiwit nagekeken.

Straal- en residumeting urine

Straalmeting wordt ook flowmetrie genoemd. De flowmeter is een instrument dat de kracht van de urinestraal meet en de hoeveelheid urine die uitgeplast wordt. Na de straalmeting wordt met behulp van een echoapparaat de hoeveelheid overgebleven urine bepaald. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Rectaal onderzoek

Bij het algemeen lichamelijk onderzoek wordt altijd een rectaal toucher gedaan. Een gehandschoende, goed gladgemaakte vinger wordt via de sluitspier van de anus in de endeldarm van de patiënt gebracht. Zo kan de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld.

Dit is een kort en eenvoudig onderzoek. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Maar het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm gepasseerd moet worden.

Echo prostaat

Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven,  waarbij een orgaan in beeld wordt gebracht. Echografie kan zowel uitwendig via de buikwand, als inwendig via de endeldarm worden gedaan.

Bij uitwendige echografie kunnen via de buikwand de nieren en de blaas zichtbaar worden gemaakt. Bij inwendige echografie kunnen via de anus en de endeldarm de grootte, de aard en de vorm van de prostaat worden bepaald. Dit gebeurt met behulp van een vingerdik apparaat, dat via de anus pijnloos wordt ingebracht.

Urodynamisch-onderzoek

Urodynamisch-onderzoek is een geavanceerde variant van de flowmetrie. Lees over urodynamisch onderzoek.

Cystoscopie

Cystoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de plasbuis, de prostaatkwabben en het blaasslijmvlies worden bekeken. Lees over cystoscopie.

PSA waarde bepalen

Met een bloedonderzoek kan uw PSA waarde worden vastgesteld. PSA, Prostaat Specifiek Antigeen, is een eiwit dat wordt aangemaakt in de prostaat. Bij een goedaardige prostaatvergroting, prostaatontsteking en vooral bij prostaatkanker kan de prostaat meer PSA afgeven in het bloed. Lees verder over PSA waarde 

MRI scan prostaat (prostaatkanker)

In bepaalde gevallen kan met MRI worden voorkomen dat een biopt van de prostaat moet worden afgenomen. Een MRI prostaatonderzoek kan een zeer goed onderscheid aantonen tussen een significante, gevorderde tumor enerzijds, of geen tumor of een niet-significancte tumor (die niet direct hoeft te worden behandeld) anderzijds.

Voor de MRI’s werkt Andros Clinics samen met het Prostate MR Center of Excellence van Radboudumc, een wereldwijd toonaangevend centrum voor het maken van prostaat-MRI’s, onder leiding van prof. dr. Jelle Barentsz. Lees verder over MRI prostaat 

Prostaatbiopsie:  nooit “blinde biopsie” bij Andros

Transrectale “blinde” biopsie: met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm. Preventief dient u antibiotica te nemen tegen infectiegevaar doordat bacteriën uit de endeldarm in de prostaat kunnen komen. Bij Andros voeren we geen transrectale “blinde biopsies” uit. We prikken doelgericht gericht en via de huid met fusie-biopsie. Lees verder over prostaatbiopsie 

Andros prostaatbiopsie is een MRI Fusie biopsie via de huid

Met een MRI fusie biopsie kunnen we doelgericht prikken in verdachte plekken in de prostaat omdat we de MRI beelden “live” over de echobeelden projecteren. We prikken veilig via de huid waardoor er nauwelijks infectiegevaar is. Daarom is preventief antibiotica slikken niet nodig. Lees verder over MRI Fusie biopsie 

Biomarker test

De biomarker-test is een urine test waarmee de aanwezigheid van kwaadaardige cellen van de prostaat kan worden aangetoond. Lees verder over de biomarkers 

Lees verder over:

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Prostaatkanker opsporen met MRI en fusie-biopsie

Bekijk de video Prostaatkanker precisiediagnostiek met Prostaat MRI en fusiebiotie op Youtube

Onze artsen schrijven