Hormoontekort?

Testosterontekort

Testosterontekort is een te laag testosteron gehalte in het bloed. Het testosteron daalt bij het ouder worden van de man. Voor de vitaliteit en de levenskwaliteit  is voldoende testosteron essentieel.

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics

Bij ongeveer 10% van de 50+ mannen is het testosteron dusdanig laag, dat dit aanleiding geeft tot klachten.

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics

Testosteron

Testosteron is een mannelijk hormoon dat een invloed heeft op de ontwikkeling van de geslachtskenmerken bij opgroeiende jongens. Op volwassen leeftijd is dit hormoon onmisbaar voor de spieren, de huid, de botten, de hersenen en de prostaat.

De functie van testosteron

Testosteron regelt de vetregulatie/opslag, het bloedsuikergehalte en bloeddruk, stimuleert de aanmaak van het beenmerg en heeft het een invloed op de stevigheid van het bot (botdichtheid) en de groei van spieren. Verder heeft het hormoon een duidelijke invloed op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Testosteron is essentieel voor het libido (zin in sex). Tenslotte speelt het een rol bij (het voorkomen van) depressies.

Oorzaak van testosterontekort

De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het vorderen van de leeftijd, vanaf 25 jaar. Op de leeftijd van 75 jaar is de testosteronspiegel bij mannen gemiddeld 65% van de waarde bij jong volwassen mannen. Bij sommige mannen is de daling van testosteron sterker, en wordt het gehalte uiteindelijk zo laag dat er klachten optreden. Dit wordt laat hypogonadisme of ‘late-onset hypogonadism’ genoemd.

Testosterontekort Laag testosteron

Symptomen testosterontekort

Door (natuurlijke) afname van het testosterongehalte bij het ouder worden kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Afname van lichamelijke energie, het “je lekker voelen”
  • Afname van de zin in vrijen en soms minder goede erecties
  • Afname van spierkracht en spiermassa
  • Toename van de vetmassa (meer buikvet)
  • Botontkalking (lage botdichtheid)
  • Vermindering van de lichaamsbeharing (zoals minder baardgroei)
  • Depressiviteit

Herkent u deze klachten?

Verwijscriteria voor testosterontekort

Als uw huisarts constateert dat een normale behandeling voor erectiele disfunctie niet of niet voldoende werkt, kan hij denken aan testosterontekort (laat hypogonadisme). Deze diagnose wordt gesteld bij testosterondeficiëntie in combinatie met de volgende symptomen: moeheid, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, stemmingsveranderingen, gebrek aan energie en motivatie, spierzwakte, verminderd seksueel verlangen (‘libidoverlies’), verminderde seksuele activiteit en ED, en een lichamelijk onderzoek waarbij geconstateerd wordt: een gering volume van de testes , weinig lichaamsbeharing, geringe spiermassa en vooral toename van visceraal vet.

De huisarts zal dan tweemaal het testosterongehalte bepalen (voor 10 uur ’s ochtends). Indien blijkt dat de testosteronwaarde beide metingen onder 12 nmol/l ligt, dan kan hij doorverwijzen naar de uroloog voor verder onderzoek en een testosteronsuppletiebehandeling met uitgebreide follow-up.

Andros kan alleen patiënten zien met testosterontekort als gevolg van veroudering. De leeftijdsgrens is daarom vastgesteld op 40 jaar.

Onderzoek naar testosterontekort

Als basis zal de uroloog een lichamelijk onderzoek doen naar het volume van de testes, lichaamsbeharing, spiermassa en toename van visceraal vet.

De dosering van het totale testosterongehalte in het bloed is een goed basisonderzoek als ook het SHBG (de molecule die testosteron vervoert) wordt gemeten. Een dosering van het ‘biologisch beschikbare testosteron'(dat in het bloed circuleert en niet gebonden is aan SHBG) weerspiegelt uitstekend het hormonale potentieel. Dit onderzoek wordt pas aangevraagd na een meting van daling van het totale testosterongehalte.

Behandeling van testosterontekort

Een testosterontekort kan eenvoudig worden behandeld door testosteron toe te dienen. Dit kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld met testosterongel. Van belang is dat de juiste hoeveelheid wordt voorgeschreven, anders kan de behandeling nadelige effecten hebben. Voorzichtigheid is dus geboden! Het doel van behandeling met testosteron is om er voor te zorgen dat er bij de man net zoveel testosteron is, als hij zelf gemaakt zou hebben.

Lees verder over:

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 8.8

Andros Clinics Bekijk 2373 waarderingen

Artsenblog