Selecteer een pagina

Prostaatkanker

Prostaatkanker – oorzaak, symptomen en behandeling

Prostaatkanker is een kwaadaardig gezwel in de prostaat. De prostaat is een klier die aan de blaasuitgang rond de plasbuis ligt. Deze klier produceert zaadvloeistof bij een zaadlozing en zorgt voor de voedingselementen voor de zaadcellen.

Bij het ouder worden kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatvergrotingen ontstaan. Alleen bij een kwaadaardige prostaatvergroting spreken we van prostaatkanker of prostaatcarcinoom.

Jaarlijks wordt prostaatkanker bij ongeveer 13.000 mannen in Nederland vastgesteld.

Prof.dr. Frans Debruyne
Andros Mannenkliniek

Meestal niet (meteen) gevaarlijk

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers bij de man. Jaarlijks wordt deze kanker in Nederland bij ongeveer 13.000 mannen vastgesteld. Veruit de meeste mannen zijn boven de 55 jaar.

 

Prostaatkanker Prostaatcarcinoom Andros Mannenkliniek NL

Bijna 3000 mannen overlijden jaarlijks aan deze kanker in Nederland. Veel meer mannen sterven dus met prostaatkanker dan aan de ziekte. Dit betekent dat een grote groep mannen hiermee goed en wel door het leven gaat. Het is vaak een zich traag ontwikkelende vorm van kanker. En daarmee bij de meerderheid van de gediagnosticeerde mannen niet (meteen) gevaarlijk.

Agressieve prostaatkanker wel gevaarlijk

Naast de prostaatkankers die niet of niet direct behandeld hoeven te worden, is er ook een groep mannen die wél een agressieve prostaatkanker heeft. Deze agressieve prostaatkanker is levensbedreigend en kan vrijwel alleen genezend behandeld worden in een vroeg stadium, voordat de kanker is uitgezaaid. Met precisiediagnostiek kunnen deze agressieve prostaatkankers vroeger worden opgespoord en ongevaarlijke tumoren ‘met rust gelaten’ worden. 

Oorzaak prostaatkanker

Prostaatkanker kan bij elke man ontstaan. Er is een verhoogd risico voor mannen bij wie prostaatcarcinoom in de familie voorkomt (bij vader, broer of oom). En bij sommige etnische groepen, zoals mannen met een Afrikaanse achtergrond. Soms denken mannen dat deze kanker ook kan worden veroorzaakt door seksuele activiteit, masturbatie of sterilisatie. Dat is niet het geval.

Symptomen: hoe herken ik prostaatkanker?

Veelal hebben mannen met prostaatkanker geen symptomen of klachten, zeker niet in een vroeg stadium. Als er wel klachten zijn, dan zijn die moeilijk te onderscheiden van de klachten van een goedaardige prostaatvergroting. Een verhoogde PSA waarde kan een indicatie zijn van prostaatkanker.

Lees verder over symptomen >

 

Prostaat met goedaardige vergroting (groen) en kwaadaardige prostaatkanker (rood)

Prostaat met goedaardige vergroting (groen) en kwaadaardige prostaatkanker (rood)

 

Lastig vaststellen

Als u zich zorgen maakt of u prostaatkanker heeft, adviseren we u om dit te bespreken met uw huisarts. De huisarts kan uw PSA-waarde laten bepalen in een bloedonderzoek en rectaal toucheren (prostaat bevoelen via de anus).

Hiermee kan niet echt meteen prostaatkanker worden vastgesteld. Maar deze onderzoeken geven aan of u een verhoogde kans heeft .

PSA waarde

Als u uw huisarts vraagt om uw prostaat specifiek antigeen (PSA) te onderzoeken zal de huisarts eerst de voor- en nadelen van een PSA test met u bespreken. Een PSA test is een eenvoudige bloedtest maar de uitslag van deze test is een stuk ingewikkelder. PSA  kan een indicatie zijn van kanker in de prostaat, maar het is geen heldere indicatie. Lees verder over PSA en PSA waarde >

Bij een afwijkende PSA waarde kan de huisarts er voor kiezen de patiënt te verwijzen naar het ziekenhuis of Andros Mannenkliniek. Andros is erin gespecialiseerd om dit nauwkeuriger en veiliger op te sporen met precisiediagnostiek. We onderzoeken u op een minder belastende wijze.

Maak een afspraak

Prostaatkanker beter opsporen

In ons Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek stellen we zeer gericht en specifiek vast of een man prostaatkanker heeft, hoe ernstig de kanker is, of deze behandeld moet worden en hoe. Precisiediagnostiek bestaat uit prostaatonderzoek dat goed onderscheid kan maken tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren.

MRI Prostaat Scan en gen-marker

Bij een serieuze verdenking op kanker in de prostaat maken we altijd eerst een speciale MRI (npMRI PIRADS) van de prostaat. Met dit MRI onderzoek kan goed onderscheid gemaakt worden tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren. We combineren de MRI-beelden met een gen-markeronderzoek (Select MDX). Als beide onderzoeken negatief zijn, is een biopsie niet meer nodig. Lees verder over MRI en prostaatkanker opsporen >

Betrouwbaardere biopsie door trefzeker prikken

Bij minder dan 50% van de mannen blijkt na het onderzoek met MRI en gen-marker toch een biopsie nodig. In dat geval projecteren we de eerder gemaakte MRI beelden over de echobeelden om gericht in de verdachte plekken te kunnen prikken. Voor deze ‘live-fusie’ werken we met geavanceerde apparatuur en software om trefzekerder te biopteren.

Veiliger biopteren via huid

We biopteren veiliger omdat we via de huid prikken. Dus niet via de endeldarm zoals bij de traditionele prostaatbiopsie in het ziekenhuis. De kans op infectie is daardoor vele malen kleiner, zelfs zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn. Uniek is dat we de biopsie onder lokale verdoving poliklinisch uitvoeren. Mannen kunnen dus direct naar huis na de biopsie. Lees verder over MRI fusie biopsie via huid >

 

Behandelingen voor prostaatkanker

Behandelingen voor prostaatkanker waarbij de kanker beperkt is tot de prostaat (lokale prostaatkanker) kunnen sterk variëren: van niets doen en ‘active surveillance’ tot een operatieve verwijdering of bestraling van de prostaat. Dit hangt af van het soort tumor en de mate waarin deze gevorderd is. Lees verder over behandelingen >

Maak een afspraak

Video kanker in de prostaat opsporen met precisiediagnostiek

 

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Andros Prostaatkankercentrum in Baarnsche Courant: Baarn spil in prostaatonderzoek

Andros Mannenkliniek en Gynos gaan over op een nieuwe naam: Andros Clinics. De organisatie groeit in Baarn razendsnel nu de MRI scanner van buurman Prescan wordt ingezet. Medisch directeur Paul Kil is trots dat er in zijn klinieken veel onnodige biopsieën kunnen...

2000ste fusie biopsie bij Andros: MRI geleid en via huid

Met precisiediagnostiek wordt in het Andros Prostaatkankercentrum agressieve prostaatkanker in een vroeg stadium opgespoord. Precisiediagnostiek betekent dat we eerst met een 3 Tesla MRI kijken of een prostaatbiopsie echt nodig is. Als een prostaatbiopsie nodig is,...

Is MRI geleide biopsie prostaat overal hetzelfde? Wat is het verschil tussen MRI en echogeleid?

‘Is een MRI geleide biopsie prostaat overal hetzelfde? En wat is het verschil tussen een echogeleide biopsie en een MRI geleide biopsie?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Onze arts Jos Immerzeel, fusie biopsie specialist bij Andros, geeft antwoord op...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief