Prostaatkanker ontdekken met speeksel?

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
17 juni 2024

Onlangs maakten wetenschappers bekend dat ze werken aan een test om met speeksel prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen. Onze medisch directeur en uroloog dr. Paul Kil reageert op dit bericht.

Uroloog Paul Kil vertelt: ‘Zo’n 14.000 mannen krijgen jaarlijks te horen dat ze prostaatkanker hebben. Bij 30% van deze mannen wordt de prostaatkanker te laat gevonden. De prostaatkanker is dan al uitgezaaid waardoor genezen niet meer mogelijk is. Elke test die bijdraagt aan het vroeg en nauwkeurig opsporen van prostaatkanker is goed nieuws.’

De speekseltest komt van het Institute of Cancer Research in Londen en ziekenhuiskoepel Royal Marsden NHS Foundation Trust. Deze test werkt mogelijk sneller en zou ook betrouwbaarder zijn dan het PSA bloedonderzoek. De test is nog niet af. Zo meldt het artikel in The Guardian

‘We moeten realistisch zijn. In de praktijk duurt het jaren voordat een test helemaal is uitontwikkeld, goedgekeurd door betreffende instanties en daadwerkelijk wordt toegepast. Maar als deze test daadwerkelijk kan wat hier wordt gesuggereerd dan zou dat zeker baanbrekend zijn. We volgen deze ontwikkelingen uiteraard.

Gelukkig hebben we voor prostaatkanker momenteel wel al de bloedtest om het PSA te meten. Een hoge PSA waarde kan een teken van prostaatkanker zijn maar ook van een andere prostaatafwijking. Met MRI kunnen we bepalen of vervolg onderzoek met biopsie nodig is. Biopsie kunnen we daarmee vaak voorkomen. En als biopteren wel nodig is, dan kunnen we dat bij Andros zeer nauwkeurig met een MRI Fusie Biopsie die we via de huid prikken’, aldus dr. Kil.

Lees meer over prostaatkanker

Cijfers IKNL

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 17 juni 2024

Neem contact met ons op