Selecteer een pagina

Second opinion prostaatkanker en hoge PSA waarde

Als uw PSA waarde te hoog of stijgend is of als er prostaatkanker bij u is ontdekt, dan kunt u snel bij het Centrum voor Precisiediagnostiek van Andros Clinics terecht voor een second opinion. Vaak al binnen 1 of 2 weken.

Stel vragen aan uw arts als u dingen niet begrijpt. Want elk voorstel van onderzoek of behandeling is niet alleen afhankelijk van de agressiviteit, grootte en de kenmerken van de tumor maar ook van uw eigen ideeën.

Prof.dr. Frans Debruyne

Wat is een second opinion?

Een second opinion is een tweede mening, de mening van een andere arts uit een ander ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Meestal kiest u hier zelf voor, maar ook uw eigen specialist kan u aanbevelen om te vragen om de mening van een andere arts.

U kunt een second opinion aanvragen als:

 • U twijfelt over de voorgestelde onderzoeken voor het opsporen van prostaatkanker.
 • U twijfelt over de diagnose van uw arts.
 • U twijfelt over de voorgestelde behandeling of de ervaring van het betreffende ziekenhuis op het gebied van deze behandeling.
 • U bent ongerust en heeft behoefte aan een tweede mening.
 • U heeft behoefte aan bevestiging van het oordeel van uw uroloog.

Second opinion bij prostaatkanker

Mannen bij wie prostaatkanker is vastgesteld wensen vaak een onafhankelijk advies van een zelfstandig diagnostisch centrum. Niet alleen over de geadviseerde behandeling maar ook over welk ziekenhuis het meeste ervaring en de minste complicaties heeft betreffende de geadviseerde behandeling.

Bij complexere situaties, zoals uitgezaaide prostaatkanker, wordt uw second opinion begeleid door professor Debruyne of professor Kurth.

Juiste behandeling én juiste moment

Vroegtijdig opsporen van prostaatkanker is noodzakelijk om van een agressieve prostaatkanker te kunnen genezen. Voor een niet agressieve prostaatkanker is behandeling niet altijd noodzakelijk.

Soms is direct ingrijpen niet nodig. In dat geval kan een Active Surveillance protocol gevolgd worden om eventuele veranderingen van de prostaatkanker nauwlettend te volgen. Mannen kiezen voor Active Surveillance bij Andros om onze ervaren artsen die veel tijd nemen voor uitleg en overleg.

Second opinion bij verhoogd of stijgend PSA

Het is ook mogelijk dat u een second opinion wenst nog voordat prostaatkanker is vastgesteld, bijvoorbeeld als uw PSA verhoogd is of stijgt. We zien dat veel mannen naar ons komen voor onze jarenlange ervaring met precisiediagnostiek, waarbij we MRI prostaatscans van hoge kwaliteit combineren met een biomarker Select MDX test.

Hieruit komt een uiterst nauwkeurig resultaat waaruit niet alleen blijkt of u prostaatkanker heeft, maar (veel relevanter) of u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft. Alleen als uit deze onderzoeken blijkt dat u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft, nemen we een biopsie.

Trefzekerder en veiliger

Onze fusie biopsie is géén traditionele ‘blinde’ biopsie via de endeldarm met preventieve antibiotica. We biopteren trefzekerder en veiliger dan in de meeste ziekenhuizen met onze transperineale fusie biopsie.

Trefzekerder door fusietechniek van MRI en echobeelden waardoor gericht in verdachte plekken kan worden geprikt. Veiliger omdat we prikken via de huid achter de balzak, het infectiegevaar is zo klein dat zelfs geen preventieve antibiotica nodig is.

Wel verhoogd PSA maar geen prostaatkanker?

Heeft u een verhoogd PSA maar wordt er geen prostaatkanker gevonden? Ook dan kunnen we u verder helpen. Andros is tevens gespecialiseerd in andere mogelijke oorzaken van een verhoogd of stijgend PSA zoals bijvoorbeeld vergrote prostaat en prostaatontsteking.

 

Maak een afspraak

 

Bij complexere situaties wordt uw second opinion begeleid door professor Debruyne of professor Kurth.

Prof.dr. Karl-Heinz Kurth

Een second opinion, mag dat altijd?

U mag altijd een tweede mening vragen. In Nederland heeft iedereen het recht om een second opinion aan te vragen. U heeft daar geen toestemming voor nodig van uw eigen uroloog. U besluit zelf in hoeverre u dat met uw eigen arts wil bespreken.

U kunt de second opinion aanvragen via uw uroloog. Als u dat liever niet wil, kan het eventueel ook via de huisarts. U heeft deze verwijzing nodig om uw afspraak vergoed te krijgen door uw zorgverzekeraar vanuit uw basisverzekering.

Verschil tussen second opinion en overname

De arts die de second opinion geeft, neemt de behandeling niet standaard over. Mocht u tijdens of na de second opinion ervoor kiezen om de diagnostiek of behandeling bij ons voort te zetten dan is dat uiteraard mogelijk.

Belangrijk is dat u weet dat wij zelf geen actieve behandelingen zoals operatie of bestralingen uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat we u een onafhankelijk advies kunnen geven. Voor de geadviseerde behandeling verwijzen we u altijd door naar het ziekenhuis dat de meeste expertise en ervaring heeft met de betreffende behandeling.

Mocht u nu al weten dat u liever bij ons verder wil, dan kunt u beter direct een overname aanvragen. Dat gaat sneller dan eerst een second opinion en dan overname aanvragen. De aanvraag voor overname werkt grotendeels hetzelfde als het aanvragen van een second opinion. De verwijzer vermeldt in dat geval op de verwijzing dat het om een overname gaat.

Op welk moment kan ik het best een second opinion aanvragen?

Het gaat om u. Het beste moment is daarom het moment dat u twijfels heeft. Of dat u behoefte heeft aan bevestiging van de wijze waarop u onderzocht gaat worden, de gestelde diagnose of het voorgestelde behandelplan.

Veelal kiezen mannen voor een second opinion bij Andros omdat zij twijfelen over de zogenoemde traditionele ‘blinde’ biopsie via de endeldarm.

Drs. Jos Immerzeel

Waarom een second opinion bij Andros Clinics?

 • Eigen centrum gespecialiseerd in precisiediagnostiek voor vroeg en nauwkeurig opsporen van prostaatkanker.
 • Altijd een onafhankelijk advies over de behandeling én over het meest geschikte ziekenhuis voor de betreffende behandeling.
 • Zeer ervaren artsen met veel tijd voor uitleg en overleg.
 • Expertise van professor Debruyne en professor Kurth.
 • Verzekerde zorg.
 • Jaarlijks bezoeken meer dan 8.000 mannen onze klinieken.
 • Zelfstandige klinieken met ZKN keurmerk.

 

Maak een afspraak

Wat is de wachttijd voor een second opinion?

De afspraak voor een second opinion wordt met verhoogde prioriteit ingepland. Hoe snel u terecht kan voor de afspraak is mede afhankelijk van hoe snel we via u of uw behandelend uroloog uw dossier ontvangen. Actuele wachttijden vindt u hier >

Uw toestemming voor opvragen medisch dossier

Voor een goede second opinion is het van groot belang dat de uroloog van Andros uw medisch dossier ontvangt. Bij het maken van de afspraak ontvangt u een formulier waarmee u uw behandelend uroloog toestemming geeft het dossier aan Andros toe te sturen. Uw uroloog stuurt in principe het dossier rechtstreeks naar ons. Indien u het dossier zelf thuis ontvangt, stuur dan een kopie door naar ons en neem het dossier voor de zekerheid zelf ook mee.

Worden alle onderzoeken opnieuw gedaan?

Bij een second opinion maakt de specialist in principe gebruik van de uitslagen van de onderzoeken die al zijn gedaan. Uw gegevens worden hiervoor vanuit het andere ziekenhuis naar Andros Clinics verstuurd. Eventueel aanvullend onderzoek kan door Andros worden verricht.

Valt de second opinion onder de basisverzekering?

U heeft altijd het recht om een andere deskundige om advies te vragen. Maar let op: veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw behandelend arts (of huisarts) u doorverwijst. Als u zelf een second opinion regelt zonder de juiste verwijzing, is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit. Andros Clinics biedt verzekerde zorg en heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Precisiediagnostiek Andros in British Journal of Urology International

Over de prostaatkanker precisiediagnostiek van Andros Clinics verscheen recent een wetenschappelijk artikel in het toonaangevende tijdschrift British Journal of Urology International (BJUI). Het betreft de grootste wetenschappelijk evaluatie die tot nu toe wereldwijd...

Vroeg opsporen prostaatkanker in EU, de laatste ontwikkelingen

Eerder dit jaar schreef professor Debruyne over prostaatkanker in Europe’s Beating Cancer Plan, en met name de aandacht voor vroege opsporing. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Op 15 juli 2021 presenteerde Europees Parlementslid Véronique Trillet-Lenoir (FR),...

Nieuw prostaatkankerlogboek uitgebracht door prostaatkankerstichting

De Prostaatkankerstichting presenteerde onlangs een compleet vernieuwd en geactualiseerd prostaatkankerlogboek. In het prostaatkankerlogboek kunnen prostaatkankerpatiënten en hun naasten alle informatie vinden over prostaatkanker, de behandelingen en het leven met...

MRI voorkomt helft van overdiagnose bij prostaatkanker screening

De meeste landen hebben geen landelijke screening op prostaatkanker ingevoerd, omdat de huidige methoden leiden tot overdiagnoses en buitensporige, onnodige biopsieën. Een nieuwe studie door onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden, die is gepubliceerd in The...

Is bij prostaatkanker een prostaat sparende operatie mogelijk? Of moet de prostaat altijd helemaal weggehaald worden?

‘Kan bij een prostaatkanker operatie ook alleen de tumor uit de prostaat verwijderd worden zodat de prostaat behouden blijft? Ik lees nu altijd over een prostaatverwijdering met een robot bij prostaatkanker. Is er ook een prostaat-sparende operatie mogelijk bij...

PSA waarde en het opsporen van prostaatkanker

Over PSA waarde, het opsporen van prostaatkanker, het verschil tussen agressieve en niet agressieve prostaatkanker en waarom niet alle prostaatkanker behandeld hoeft te worden werd dr. Paul Kil, medisch directeur van Andros, geïnterviewd. ‘Als je een agressieve...

Focale therapie van prostaatkanker, wat is de stand van zaken?

Focale therapie van prostaatkanker is een therapie waarbij alleen de tumor in de prostaat wordt behandeld en de rest van de prostaat gespaard blijft. Bij focale therapie wordt van buitenaf de juiste lokalisatie van het gezwel in de prostaat (driedimensionaal) bepaald...

Prostaatbiopsie, 10 meestgestelde vragen

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek op prostaatkanker. Een biopsie van de prostaat is hetzelfde als: een biopt uit de prostaat nemen, een prostaat weefselprik of 'hapjes uit de prostaat nemen'. We hebben de 10...

Prof. Jelle Barentsz ontvangt EAU Innovators in Urology Award

Het was 2006 toen prof.dr. Jelle Barentsz een gedeeltelijke dwarslaesie opliep na een misgelopen operatie. "Ik kan weer goed lopen - met enige beperkingen", zegt hij nu, vijftien jaar later. "Het herstel is voor mij uitstekend verlopen, en dat heeft me nederiger...

Kan je prostaatkanker ontdekken met een urinetest? Of een ander soort test?

‘Kan je prostaatkanker ontdekken met een urinetest? Of met een ander soort prostaatkanker test?’, vraagt een van onze lezers zich af. Professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’. Bij het opsporen van prostaatkanker kan ook een urinetest...

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief