Testosterongel behandeling

De behandeling van testosterontekort is in feite heel eenvoudig en bestaat uit het dagelijks gebruik van een gel die op de onbehaarde huid dient te worden gesmeerd. Deze gel trekt na 2-3 min in en irriteert de huid niet. Het is verstandig om met een proefbehandeling van 3 maanden te beginnen en daarna te evalueren. Er bestaan ook driemaandelijkse injecties.

De testosteronbehandeling levert in principe geen risico op voor het nieuw ontstaan van prostaatkanker en milde plasklachten niet verergert. Het wordt alleen niet toegepast bij mannen die al prostaatkanker hebben, mannen met ernstige plasklachten en bij mannen die nog een kinderwens hebben. Ook moet de behandeling aan mannen met ernstige hartklachten worden ontraden. Het gebruik van testosteronsuppletie leidt in het begin soms tot wat haarverlies en jeugdpuistjes in het gezicht. Regelmatige bloedcontroles zijn nodig om de testosteron-spiegel te meten, de dikte van het bloed en de PSA.

Toepassing

Het is van belang dat u de gel iedere dag smeert op de onbehaarde huid van de buik of boven-arm(en)/schouder(s).

Gebruik de gel iedere dag. De gel werkt niet langer dan 24 uur. Gebruik de gel dus niet alleen in het weekend.

Bijwerkingen

  • Optreden van kleine puistjes in het gezicht en een wat vette huid.
  • Vermindering van de hoofdbeharing.
  • Bloed kan dikker worden (dit wordt gecontroleerd aan de hand van de bloedafnames)
  • Bij langdurig gebruik en in een hoge dosering kan onvruchtbaarheid optreden. Indien u nog een kinderwens heeft, is het gebruik van de gel in principe sterk af te raden.

Na toepassing van de therapie langer dan één jaar is het lichaam doorgaans niet meer in staat om zelf voldoende testosteron te produceren. Stopt u met de therapie, dan valt de testosteronconcentratie in het bloed terug naar het oorspronkelijke (lage) niveau van voor de aanvang van de therapie met de daarbij behorende klachten.

Poliklinische controles

U heeft een afspraak gekregen of u wordt binnenkort benaderd voor een nieuwe afspraak. Die afspraak vindt soms per telefoon plaats, maar meestal op de kliniek zelf. Voorafgaand aan de afspraak sturen wij u een laboratoriumformulier toe. Hiermee kunt u naar een prikpost of laboratorium. Wij verzoeken u uiterlijk 1 week voor de afspraak bloed af te laten nemen. Met de uitslag van het onderzoek kunnen wij zien of de testosteronwaarde in het bloed is gestegen naar een goede waarde.

Op de dag van de bloedafname is het van belang dat u nog steeds de gel gebruikt, ook dus op die dag zelf omdat de gel maar 24 uur werkt.De bloedafname kan het beste geschieden 4 uur na het aanbrengen van de gel.

Als u de gel toepast op één van de bovenarmen, dient de bloedafname aan de andere arm te geschieden omdat anders verkeerde waarden worden vastgesteld.

Lees verder over:

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 11 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog