Prostaatkanker
Symptomen prostaatkanker – Hoe herkent u prostaatkanker?
Symptomen van prostaatkanker zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig. De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben.
Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft in het begin zelden klachten. Wel stijgt meestal de PSA waarde in het bloed.
Hoe prostaatkanker herkennen? Geen of pas laat klachten
Zelf prostaatkanker herkennen is in een vroeg stadium vrijwel onmogelijk. Klachten door prostaatkanker treden vaak pas laat op.
Symptomen prostaatkanker
Symptomen prostaatkanker zijn in begin meestal niet aanwezig, soms ontstaan plasklachten maar die zijn niet altijd het gevolg van prostaatkanker:
- in begin meestal geen symptomen
- plas komt moeilijk op gang
- zwakke straal
- vaak plassen
- in de nacht veel plassen
- blaas niet volledig kunnen leeg plassen
- niet kunnen plassen
- bloed in urine en/of het sperma
- pijnlijke zaadlozing
- aanhoudende pijn in rug, heupen of bekken
Herkent u één of meerdere van deze plasklachten? Met onze zelftest meet u direct de ernst hiervan.
Herkent u deze klachten?
Wat zijn tekenen van prostaatkanker?
In het begin ontstaan er meestal geen klachten door prostaatkanker. Als er wel klachten zijn, zijn dat vaak dezelfde plasklachten als bij een goedaardige prostaatvergroting. Een vergrote prostaat is een aandoening die ook veel ouder wordende mannen treft.
Plasklachten horen dus niet specifiek bij een kwaadaardige tumor in de prostaat.
Bij een vergrote prostaat treden er ook vaak plasklachten op. De plasbuis loopt namelijk dwars door de prostaat en kan dichtgedrukt worden door deze prostaatvergroting. Lees over een goedaardige prostaatvergroting
Vaak is PSA stijging het eerste signaal
De PSA waarde wordt gemeten in het bloed. PSA is een eiwit dat alleen in de prostaat wordt gemaakt. De prostaat is een klier die met name het vocht van het sperma produceert. Bij prostaatkanker, een goedaardige prostaatvergroting, een prostaatontsteking of ander prostaatprobleem kan het PSA verhoogd zijn. Bij prostaatkanker kan PSA het snelst stijgen. Lees verder over PSA waarde
Check uw risico op prostaatkanker
Met onze interactieve tool krijgt u direct informatie aan de hand van uw leeftijd, familie en afkomst: check mijn risico
Kenmerken uitgezaaide prostaatkanker
Soms wordt prostaatkanker pas vastgesteld als het is uitgezaaid. Symptomen prostaatkanker na uitzaaiing zijn met name botpijnklachten (meestal in de rug) omdat prostaatkanker bij uitzaaiingen dikwijls de botten aantast. Ook klachten zoals bloedarmoede, vermoeidheid en algemene malaise kunnen in gevorderde stadia van uitzaaiingen voorkomen.
Prostaatkanker ontwikkelt zich meestal traag. Ook eventuele uitzaaiingen ontstaan meestal pas in een laat stadium van de ziekte.
‘Ik plas goed dus ik heb geen prostaatkanker?’
Ook als u geen problemen met plassen heeft, kunt u wel prostaatkanker hebben. Zelf een agressieve prostaatkanker op tijd herkennen lukt meestal niet. Als een prostaatkanker wél agressief is, zorgt het vroeg vinden van deze kanker ervoor dat er nog mogelijkheden zijn om te genezen. Bij uitgezaaide prostaatkanker is genezen niet meer mogelijk.
‘Ik voel me gezond dus ik heb geen prostaatkanker?’
Ook een agressieve prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Met ‘ik voel me goed en gezond’ kunt u prostaatkanker dus niet uitsluiten.
Herkent u symptomen prostaatkanker?
Maakt u zich zorgen of u prostaatkanker heeft? Of heeft u last van plasklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts. Bij een te hoge PSA waarde of ernstigere plasklachten zal de huisarts u doorverwijzen naar een uroloog, zoals bijvoorbeeld de gespecialiseerde urologen van Andros Clinics.
Hoe ernstig zijn uw plasklachten?
U kunt met de zelftest direct bepalen hoe ernstig uw plasklachten zijn. Uw uitslag komt direct in beeld. Doe de zelftest prostaatklachten
Prostaatkanker in het kort
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 14.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. En meer dan 3.000 overlijden aan deze ziekte.
Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 50 en 85 jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd, vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar. Zeker als er al prostaatkanker in de familie zit.
De meeste prostaatkankers zijn niet agressief en daarom niet gevaarlijk. Deze prostaatkankers hoeven niet behandeld te worden.
Maar er zijn ook prostaatkankers die wel agressief zijn. De agressieve prostaatkanker kan veelal genezend behandeld worden als deze op tijd wordt ontdekt. Met op tijd ontdekken bedoelen we dat de kanker zich alleen in de prostaat bevindt en dus nog niet is uitgezaaid. Lees meer over prostaatkanker
Video over PSA Waarde en de prostaat
Lees verder over:
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.
Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen