Prostaatkanker opsporen met echo en AI – 2e studie

Andros Clinics logo
10 juli 2024

Andros doet opnieuw mee met een wetenschappelijke studie naar het opsporen van prostaatkanker. Na de succesvolle 1e studie naar PCaVision, waar Andros ook aan deelnam, volgt nu het 2e deel van de studie.

Prostaatkanker opsporen met echo en artificial intelligence?

Het Amsterdam UMC ontwikkelt samen met de firma Angiogenesis Analytics een algoritme op basis van artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) om met een relatief eenvoudige prostaatecho resultaten van dezelfde kwaliteit te krijgen als MRI. Deze software heet PCaVision en is een ontwikkeling van Nederlandse bodem. Als blijkt dat PCaVision tot betrouwbare resultaten leidt, wordt het opsporen van prostaatkanker in de toekomst mogelijk nog minder belastend voor de patiënt.

Vervolg studie

Bij het 1e deel werd een model getraind met behulp van artificial intelligence getraind met vrijwilligers van onder andere Andros. Bij dit 2e deel worden de resultaten uitgebreid klinisch getest. Het medisch wetenschappelijk onderzoek heet: ‘Klinische validatie van een beeldanalyse algoritme (PCaVision) voor prostaatkanker detectie op transrectale multiparametrische echografie’.

Voor dit onderzoek zijn ongeveer 438 proefpersonen nodig in Nederland. Amsterdam UMC werkt hiervoor samen het Spaarne Gasthuis, St. Antonius Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Andros Clinics.

Andros patiënten bij wie een MRI of biopsie wordt verricht

Patiënten bij wie er een indicatie voor MRI is gesteld en die voldoen aan de criteria worden door onze uroloog of oncologieverpleegkundige benaderd voor deelname. Dit zal een extra diagnostisch bezoek zijn met een nieuwe echo, die ook bijdraagt aan de wetenschap.

Patiënten beslissen zelf of ze meedoen aan het onderzoek. Als ze niet deelnemen dan verloopt het onderzoek volgens onze gebruikelijke precisiediagnostiek, zonder de ondergenoemde aanvullende onderzoeken.

Aanvullende onderzoeken

Voor patiënten die meedoen en Andros bezoeken voor een MRI, bestaat het onderzoek uit een aanvullende echografie met contrastmiddel. De echografie zal éénmalig plaatsvinden en duurt ongeveer 10 minuten. Zij ontvangen voorafgaand aan hun deelname een uitgebreid informatiepakket.

Bedankt!

Bij voorbaat bedanken we graag onze patiënten die meedoen aan de studie en daarmee bijdragen aan een nieuwe ontwikkeling voor het opsporen van prostaatkanker.

Lees meer over prostaatkanker

Note: Als u geen uitnodiging heeft ontvangen, kunt u helaas niet deelnemen aan dit wetenschappelijk onderzoek.

Andros Clinics logo
Laatste update: 10 juli 2024

Neem contact met ons op