Prostaatklachten?

Prostaatklachten? Last met plassen? Pijn?

Prostaatklachten zijn meestal problemen met plassen maar soms ook pijn in dat gebied. De meest voorkomende plasklachten zijn veel en vaak plassen, moeilijk plassen, een zwakke straal of nadruppelen.

Direct naar symptomen, behandeling of veelgestelde vragen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics

Prostaatklachten kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van de man.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Prof.dr. Frans Debruyne Andros Clinics

Hoe ontstaan prostaatklachten?

Bij de meeste mannen boven de 45 jaar wordt de prostaat steeds groter. Hierdoor kan de blaas geprikkeld raken waardoor de blaas minder urine kan opslaan. Ook kan de groeiende prostaat de plasbuis dichtdrukken, waardoor plassen moeilijker wordt. Soms is prostaatkanker de oorzaak van deze klachten.

Veel mannen blijven (te) lang doorlopen met klachten

Het slechter gaan plassen is een langzaam proces. Veel mannen raken er aan gewend, ondanks de enorme impact op hun levenskwaliteit. Toch is er zeker wat aan te doen! Met medicijnen, aanpassingen in de leefstijl of, als andere oplossingen niet helpen, een operatieve ingreep. Bij Andros krijgt u alle onderzoeken op 1 dag en direct een behandeladvies.

Mogelijke klachten door prostaat

  • Veel en vaak plassen
  • Te vaak naar het toilet moeten
  • Moeite hebben om de plas op te houden
  • Incontinentie: de plas niet op kunnen houden
  • In de nacht vaak naar het toilet moeten
  • Moeilijk plassen
  • Zwakke urinestraal
  • Nadruppelen
  • Moeilijk op gang komen van de straal
  • Het gevoel dat er urine achterblijft na het plassen
  • Pijn voor in het gebied tussen de balzak en endeldarm, met eventueel uitstralende pijn naar omliggend gebied

Herkent u deze plasklachten?

Wat zijn prostaatklachten?

Last van de prostaat? Dat kan verschillende oorzaken hebben:

Vergrote prostaat

Bij een vergrote prostaat heeft u vaak last van plasproblemen zoals veel en vaak plassen, of juist heel moeilijk kunnen plassen. Dat komt doordat de plasbuis door de prostaat loopt. Als de prostaat groter wordt, kan de prostaat deze plasbuis ‘dichtdrukken’. Lees meer over vergrote prostaat

Vaak plassen? De oorzaak is meestal een prostaatvergroting

Een prostaatvergroting kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardige prostaatvergroting, alias prostaatkanker geeft, zeker in het beginstadium, meestal geen klachten. Als er dus klachten zijn van vaker moeten plassen, is er bijna altijd sprake van goedaardige prostaatvergroting.

Slappe straal en meer aandrang

Goedaardige prostaatvergroting is inherent aan het ouder worden van de man. Met het ouder worden wordt de prostaat bij iedere man groter. Deze vergroting van de prostaat kan een slappe straal veroorzaken: de kracht van de urinestraal wordt dan verminderd door dichtdrukken van de plasbuis die door de vergrote prostaat heen loopt. Ook kan de vergrote prostaat meer aandrang veroorzaken: de blaas wordt geprikkeld tot verhoogde aandrang en dus tot vaker plassen.

Druk van middenkwab op blaasbodem

Verhoogde aandrang door een geprikkelde blaas ontstaat met name als er sprake is van de ontwikkeling van een middenkwab van de prostaat die specifiek de blaasbodem indeukt. In de blaasbodem zitten de sensoren die de hersenen een seintje geven tot aandrang en dus tot plassen.

Ene man heeft eerder last met plassen dan andere

Overigens is het onvoorspelbaar wanneer de goedaardige vergroting van de prostaat met het ouder worden klachten zal geven. Bij de ene man komt het (veel) eerder voor dan bij de andere. Er is geen directe relatie tussen de grootte van de prostaat en de klachten maar bij een prostaat middenkwab die de blaasbodem indrukt zullen de klachten prominenter aanwezig zijn.

Risicofactoren prostaatklachten

Plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting komen vaak voor bij ouder wordende mannen. Risicofactoren voor het ontwikkelen van plasklachten zijn naast allereerst de leeftijd, maar ook factoren als overgewicht, voeding en drinkgewoonten (koffie- en alcoholgebruik) en een hoge bloeddruk.

Tips tegen vaak plassen

Wat kunt u zelf doen qua leefstijl?

  • Verspreid de vocht inname overdag en ’s avonds de vochtinname gelijkmatig.
  • Drink ’s avonds voor het naar bed gaan niet (te) veel te drinken en zeker geen koffie of (veel) alcohol.
  • Gezond leven is uiteraard sowieso aan te bevelen, niet alleen voor de prostaat maar voor het hele lichaam.

Zelftest plasklachten door vergrote prostaat

U kunt eenvoudig een online zelftest doen op onze website om de ernst van uw klachten te bepalen. U ziet direct:
• de mate van uw plasklachten (mild, matig of ernstig)
• uw IPSS score
• een globaal advies.

Ontstoken prostaat

Ook kan de prostaat ontstoken raken. Sommige mannen hebben nauwelijks last van een ontstoken prostaat, terwijl andere mannen heftige klachten hebben zoals koorts, abnormale plasdrang, pijn bij het plassen of pijnen tussen anus en balzak, laag in de rug of bij een zaadlozing. Lees meer over prostaatontsteking / prostatitis

Prostaatklachten pijn: prostaatpijn

Bij prostaatpijn heeft u last van pijn tussen de balzak en endeldarm. De pijn kan uitstralen naar de liezen of de geslachtsorganen. Meestal is er ook lage rugpijn. Soms zijn er ook problemen met plassen of met de erectie. Lees meer over prostaatpijn

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een kwaadaardige prostaatvergroting. Mannen met prostaatkanker hebben zeker in een vroeg stadium meestal geen last van symptomen of klachten. Als er wel klachten zijn, dan zijn die moeilijk te onderscheiden van de klachten van een goedaardige prostaatvergroting. Lees meer over prostaatkanker  Of doe de online Risicocheck Prostaatkanker

Wat is een prostaat?

Alle mannen hebben een prostaat. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en ligt onder de blaas en om de plasbuis heen. Deze klier maakt prostaatvocht dat de zaadcellen in leven houdt op de reis naar buiten en in de vagina. Lees meer over de prostaat

Bloedonderzoek prostaatklachten

Bij prostaatklachten wordt vaak een bloedonderzoek gedaan om de PSA waarde te bepalen. Een zieke prostaat geeft namelijk meer PSA eiwit af aan het bloed dan een gezonde prostaat. Ook als u geen klachten ervaart kunt u uw bloed laten onderzoeken op PSA want verhoogd PSA kan ook door prostaatkanker veroorzaakt worden. Prostaatkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten terwijl deze kanker wel alleen in een vroeg stadium, voordat het uitzaait, genezend kan worden behandeld. De huisarts bespreekt voor de PSA test de voor- en nadelen van PSA meten.

Prostaatonderzoek

Hoe uw prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat u heeft. Vaak zal de arts met de vinger via de anus de prostaat onderzoeken, dat heet een rectaal onderzoek.

Bij de uroloog wordt de kracht van uw plasstraal gemeten en met de echo gekeken of er urine in de blaas achterblijft na het plassen. Bij verdenking van prostaatkanker wordt bij Andros een zogenoemde upfront MRI gemaakt. Alleen als op de MRI verdachte plekken zijn te zien wordt een prostaat biopsie afgenomen. Bij Andros wordt een transperineale MRI Fusie biopsie aangeboden. Dat is een biopsie waarbij gericht in verdacht weefsel wordt geprikt, en die wordt geprikt via de huid in plaats van via de anus. Lees meer over prostaatonderzoek

Prostaatklachten behandeling

De behandeling van prostaatklachten is afhankelijk van welke prostaat aandoening bij u wordt vastgesteld. In zeer veel gevallen kunnen de klachten worden verholpen, of op z’n minst kan verergering voorkomen worden. Een operatie is tegenwoordig veel minder vaak nodig. Een gericht onderzoek en goede diagnose geven u de mogelijkheid de beste behandelvorm te kiezen.

Bij prostaatklachten blijkt vaak een prostaat vergroting de oorzaak te zijn. Voor een vergrote prostaat zijn verschillende behandelingen mogelijk.  Zelf kan men tegen deze ‘natuurlijke’ groei van de prostaat niet zoveel doen. U kunt een vergrote prostaat dus niet zelf voorkomen.

Prostaatklachten medicijnen

Meestal wordt een alfablokker voorgeschreven als medicatie bij afwijkingen aan de prostaat, blaasuitgang of plasbuis. Alfablokkers zijn medicijnen die de gladde spieren in de prostaat, het prostaatkapsel en de blaasuitgang kunnen ontspannen. Hierdoor ontstaat er minder weerstand en wordt vooral de plasstraal beter. Bij een duidelijk vergroting wordt soms 5-alfa-reductaseremmers als medicatie toegepast.

Prostaatoperatie

De bekendste prostaatoperaties zijn de TURP en laserbehandeling van de prostaat. Een nieuwere en minder ingrijpende prostaatbehandeling is Rezum.

Steeds weer plassen en het schiet maar niet op

En als u dan weer eens bij een urinoir staat, komt de straal niet op gang. Naast u is het een komen en gaan van mannen en u staat er maar. U doet uw uiterste best maar gaat er niet harder van plassen. Tot overmaat van ramp blijft het maar nadruppelen.

Maar ook gebroken nachten door ’s nachts veel plassen of het direct in actie moeten komen bij aandrang, hebben een grote impact.

Herkent u dit?

Lees verder over:

Veelgestelde vragen

Hoe voelt last van de prostaat?

Als mannen zeggen dat ze ‘last hebben van de prostaat’ bedoelen ze meestal dat ze problemen hebben met plassen zoals vaak plassen of moeilijk plassen. Mannen kunnen ook last hebben van prostaatpijn. Dat voelt u in het gebied tussen balzak en endeldarm, met uitstralingen naar de liezen of de geslachtsorganen.

Waardoor krijg je prostaatklachten?

Meestal krijgen mannen prostaatklachten omdat de prostaat groter wordt waardoor mannen problemen krijgen met plassen. Deze plasproblemen beginnen vanaf circa 45 jaar. Soms is prostaatkanker de oorzaak van klachten. Bij prostaatpijn ontstaan pijnklachten in het gebied tussen balzak en endeldarm. Ook kan de prostaat ontstoken raken.

Kan ik mijn prostaat testen?

U kunt niet zelf uw prostaat onderzoeken. U kunt wel zelf de ernst van uw plasklachten testen met deze online prostaatklachten test. Ook is er een online risicocheck prostaatkanker. Sommige mannen laten hun PSA waarde meten bij de huisarts omdat een ‘zieke’ prostaat een hogere PSA waarde veroorzaakt.

Hoe gaat prostaatonderzoek?

Hoe de prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat u heeft. Vaak zal de huisarts met de vinger via de anus de prostaat onderzoeken. Soms wordt ook het PSA gemeten in het bloed. Als u wordt doorverwezen naar de uroloog voor vervolg onderzoek, krijgt u verschillende onderzoeken. Bekijk alle onderzoeken bij de uroloog

Hoe ontspan je je prostaat?

Mannen kunnen niet zelf de prostaat ontspannen. Er zijn wel medicijnen (alfa-blokkers) met een ontspannende werking op de prostaat om beter te kunnen plassen. Deze medicatie werkt met wisselend succes. Ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem onder leiding van een bekkenbodem fysiotherapeut kan spanningen in de bekkenbodem wel gunstig beïnvloeden wat ook een goed effect op (sommige) prostaatklachten kan hebben. Lees over bekkenbodem en de prostaat

Hoe worden prostaatklachten behandeld?

Meestal start u met medicijnen als u prostaatklachten heeft, zoals een alfablokker bij plasklachten door een vergrote prostaat. Andere prostaatklachten zoals prostaatpijn en prostaatontsteking vragen om een andere behandeling. De behandeling van prostaatkanker is vooral afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 29 januari 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven