De prostaat! 8 belangrijke dingen die u moet weten

Wat weet u over de prostaat? De meeste mannen weten er heel weinig over en weten zeker niet wat de functie van de prostaat is. Eigenlijk denken mannen niet aan de prostaat totdat er problemen ontstaan.

Belangrijke prostaatfeiten op een rij

1. De prostaat produceert zaadvloeistof

De prostaat is een orgaan in de vorm van een walnoot en ligt om de plasbuis. De belangrijkste functie van de prostaat is het produceren van zaadvloeistof die zich mengt met zaadcellen waardoor sperma wordt gevormd.

2. De prostaat groeit

De prostaat groeit gedurende het hele leven van een man. Bij veel mannen kan dit leiden tot het dichtdrukken van de plasbuis waardoor plasklachten kunnen ontstaan. Hoe ouder de man wordt, hoe groter de kans is op de ontwikkeling van een vergrote prostaat, ook bekend als goedaardige prostaatvergroting (BPH = benigne prostaat hypertrofie).

Hoe groot is prostaat? Dat is afhankelijk van leeftijd: ongeveer 4 gram met 12 jaar, 20 gram met 25 jaar en 30 tot 60 gram bij 70 jaar

3. Sommige prostaatproblemen hebben geen behandeling nodig

Niet alle prostaatproblemen hoeven te worden behandeld. Dit is ook het geval voor sommige onschuldige vormen van prostaatkanker. Deze milde vormen van prostaatafwijkingen moeten wel in de gaten worden gehouden in de vorm van actief bewaken (active surveillance).

4. Er bestaan verschillende prostaataandoeningen

Eigenlijk bestaan er drie belangrijke prostaataandoeningen: goedaardige prostaatvergroting, prostaatkanker en prostatitis (prostaatontsteking).

5. Het leven van de man is niet afhankelijk van zijn prostaat

De prostaat is geen essentieel onderdeel van de man en als deze zou moeten worden verwijderd, kan hij heel goed verder zonder prostaat leven. Het is echter wel een belangrijk deel van het mannelijke voortplantingssysteem.

6. Symptomen van prostaatafwijkingen

De symptomen zijn voornamelijk plasklachten, maar ook pijn in de onderbuik en/of aan de zaadbal, sporen van bloed in de urine, pijn bij ejaculatie en soms erectieproblemen. Prostaatkanker geeft bij het ontstaan ervan meestal geen klachten. Deze ziekte wordt meestal gevonden via een bloedtest waarmee de PSA waarde wordt bepaald.

7. Hoe ouderdom de prostaat aantast

Leeftijd is een belangrijk factor voor het ontstaan van prostaatafwijkingen, zoals goedaardige prostaatvergroting (BPH) en prostaatkanker. Prostatitis kan op elke leeftijd voorkomen.

8. De invloed van voeding op de prostaat

Een gezond dieet zal de prostaat beschermen tegen prostaatvergroting, prostaatkanker en prostatitis. Het is daarom aan te raden een dieet te volgen dat rijk is aan vers fruit en groente, granen, proteïnen en gezonde vetten. Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden.

Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.

Lees verder over prostaatklachten

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 21 maart 2022

Neem contact met ons op