MRI Fusie biopsie prostaat: nauwkeuriger, veiliger en via huid

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Deze biopsie is nodig als er een verdenking bestaat voor een significante (=bedreigende) prostaatkanker.

In het Andros Centrum voor Prostaatkanker onderzoeken we u met een transperineale MRI Fusie biopsie. Dat is een betrouwbaardere en veiligere methode waarbij we prikken via de huid.

Traditioneel onderzoek is ‘blinde’ biopsie via endeldarm

Bij Andros wordt nooit een traditionele biopsie verricht. Bij traditioneel onderzoek wordt meestal een ‘blinde’ biopsie uitgevoerd: met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm voor weefselonderzoek. Een ‘blinde’ biopsie geeft nog geen volledige zekerheid, met de naald kan naast de tumor geprikt zijn. Ook is er infectiegevaar waarvoor preventief antibiotica geslikt moet worden. Bij Andros voeren we nooit ‘blinde biopsies’ uit en prikken we niet via endeldarm. Lees verder over verschil standaard biopsie en biopsie bij Andros

MRI Fusie biopsie is gericht prikken in prostaat

Met een MRI Fusie biopsie kunnen we gericht prikken in de verdachte plekken. Doordat we MRI beelden over de ‘live’ echobeelden van de prostaat projecteren. Zo kan precies bepaald worden waar in de prostaat het verdachte gebied zich bevindt. Omdat we dit precies kunnen bepalen, kunnen we gericht weefsel afnemen voor onderzoek door de patholoog.

Perineum is het gebied tussen balzak en anus, hier wordt trans perineaal geprikt

Veiligere prostaat biopsie via huid perineum

We biopteren via de huid omdat het veiliger is. De naald gaat via de huid van het perineum: het gebied tussen het scrotum (balzak) en de anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie nihil is. Omdat de huid vooraf volledig gesteriliseerd kan worden is het infectiegevaar zelfs zo klein dat antibiotica uit voorzorg niet nodig zijn. Ook is deze methode minder pijnlijk.

Fusie van de beelden

Voor de procedure zijn door de radioloog op de MRI beelden de contouren van prostaat en afwijking(en) ingetekend.

De arts legt vervolgens de MRI beelden, waarop de afwijking is ingetekend, over de echo beelden om op de juiste plaats van de afwijking op de echobeelden te kunnen vaststellen.

Met een naald neemt de arts, op geleide van de beelden met een raster voor de exacte plaatsbepaling, de door het gefuseerd beeld aangegeven plekken weefsel weg (biopten). Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant.

Voor, tijdens en na de biopsie

Voordat het onderzoek van start gaat, vertelt de arts u wat er precies gaat gebeuren. Ook zal hij eventuele vragen beantwoorden. Daarna wordt gestart met de biopsieprocedure. Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Onder lokale verdoving

De biopsie vindt plaats onder lokale verdoving van het perineum en de omgeving om de prostaat. De huid heeft namelijk veel zenuwen. Binnen de prostaat zelf zitten nauwelijks pijnzenuwen. Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos.

Plaatsnemen in de stoel

Nadat u zich van onderen heeft uitgekleed neemt u met ontbloot onderlichaam plaats op de behandelstoel. Hierbij rust u met de knieholtes in beensteunen. Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant, dan is het onderzoek niet pijnlijk.

Daarna wordt de echokop in het rectum geschoven. Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt de prostaat in beeld gebracht op het beeldscherm. Vervolgens worden de 3-dimensionale prostaatbeelden opgeslagen.

Uw voorbereiding

  • Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts van Andros of u moet stoppen. Staat u onder controle van de trombosedienst? Laat dan op de werkdag voor de biopsie een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.
  • Neem contact ons op als u op de dag van het onderzoek grieperig bent of koorts heeft.
  • We adviseren u om iemand ter begeleiding mee te nemen. U kunt niet zelf autorijden. Wij raden af om op de fiets te komen.
  • Wij verzoeken u om vlak voor de biopsie niet te plassen.

Na de biopsie

Als de procedure is beëindigd raden wij u aan om nog even in de wachtruimte plaats te nemen totdat u hebt geplast.

Uitslag prostaat biopsie

Het weefsel wordt in het laboratorium microscopisch onderzocht door de patholoog anatoom. Nadat de uitslag bekend is, wordt deze besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Verschillende specialisten beoordelen de uitslag en bepalen samen welke behandelplan voor u het meest effectief is.  Lees meer over uitslag prostaatbiopsie 

Uw eigen behandelend arts bespreekt de uitslag van de biopsie en het advies van het MDO met u. Deze afspraak is al voor u gemaakt tijdens het inplannen van de biopsie. We adviseren u om uw partner of een vertrouwenspersoon mee te nemen naar deze afspraak omdat de uitslag veel gevolgen kan hebben.

Mogelijke bijwerkingen na biopsie

Na de procedure kunnen een of meerdere bijwerkingen optreden.

  • Zwelling prostaat. Afhankelijk van het aantal biopten kan tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan waardoor het plassen moeilijker gaat. Als u niet kunt plassen moet u direct contact met ons of de huisartsenpost opnemen.
  • Het is normaal dat u na de biopsie wat bloed verliest bij de urine; ook bij het sperma kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Indien u veel, of langer dan een week bloed blijft verliezen, neem dan contact op met ons of uw huisarts.
  • De kans op een ontsteking na deze manier van biopteren is vrijwel uitgesloten (in tegenstelling tot de traditionele manier van biopteren via de endeldarm). Mocht u toch koorts krijgen, neem dan direct contact met ons op of met de huisartsenpost.
  • Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker.

Nazorg, wat na de biopsie?

  • Wanneer u bloed-verdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier in de meeste gevallen ’s avonds weer mee beginnen. Overleg dit met uw trombosedienst.
  • Het is raadzaam veel te drinken na het onderzoek, maar geen alcohol.
  • De eerste week wordt afgeraden te fietsen omdat alsnog door irritatie een bloeding kan ontstaan.
  • De eerste 4 dagen is het raadzaam om geen zaadlozing te hebben en niet te zwaar te tillen.
  • Een verpleegkundige zal twee of drie dagen na de procedure contact met u opnemen om na te gaan of u te maken heeft gehad met een infectie of andere complicaties. Indien de verpleegkundige u niet heeft kunnen bereiken, dan stellen wij het op prijs als u zelf met de kliniek contact opneemt.

Bekijk video MRI Fusie biopsie

Arts Jos Immerzeel vertelt in de video:

  • Hoe gaat een MRI Fusie biopsie?
  • Hoelang duurt het?
  • Hoe voorkomen we pijn?
  • Patiënt vertelt ervaring met MRI Fusie biopsie

Bekijk Video MRI Fusie biopsie bij Andros Clinics op YouTube

Lees verder over:

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
Auteur: Drs. Jos Immerzeel is fusie biopsie specialist. Eerder werkte hij als radiotherapeut-oncoloog. Hij geeft internationaal voorlichting over en begeleiding bij fusie technologie en transperineaal prikken.
Laatste update: 8 augustus 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven