Selecteer een pagina

Fusie biopsie

Fusie biopsie prostaat: gerichter en veiliger

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Deze biopsie is nodig als er een verdenking bestaat voor een significante (=bedreigende) prostaatkanker.

In het Andros Centrum voor Prostaatkanker onderzoeken we u met een betrouwbaardere en veiligere methode: een transperineale fusie-biopsie.

Traditioneel onderzoek is “blinde” biopsie via endeldarm

Bij traditioneel onderzoek wordt meestal een “blinde” biopsie uitgevoerd: met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm voor weefselonderzoek. Een “blinde” biopsie geeft nog geen volledige zekerheid, met de naald kan naast de tumor geprikt zijn. Ook is er infectiegevaar waarvoor preventief antibiotica geslikt moet worden. Bij Andros voeren we geen “blinde biopsies” uit en prikken we niet via endeldarm.

Fusie biopsie is gericht prikken in prostaat

Met een “fusie” biopsie kunnen we gericht prikken in de verdachte plekken. Doordat we MRI beelden over de ‘live’ echobeelden van de prostaat projecteren (gefuseerd). Zo kan precies bepaald worden waar in de prostaat het verdachte gebied zich bevindt. Omdat we dit precies kunnen bepalen, kunnen we gericht weefsel afnemen voor onderzoek door de patholoog.

 

Perineum Transperineaal Biopsie Prostaat Andros Clinics

Veiliger biopteren via huid perineum

We biopteren via de huid omdat het veiliger is. De naald gaat via de huid van het perineum: het gebied tussen het scrotum (balzak) en de anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie nihil is. Omdat de huid vooraf volledig gesteriliseerd kan worden is het infectiegevaar zelfs zo klein dat antibiotica uit voorzorg niet nodig zijn. Ook is deze methode minder pijnlijk.

Voorlichtingsvideo: hoe gaat een fusie biopsie?

 

Biopsie prostaat met MR Screenshot Video YouTube

Voor, tijdens en na de biopsie

Voordat het onderzoek van start gaat zal de arts u vertellen wat er precies gaat gebeuren. Ook zal hij eventuele vragen beantwoorden. Daarna wordt gestart met de biopsieprocedure.

De biopsie vindt plaats onder lokale verdoving van het perineum en de omgeving om de prostaat. De huid heeft namelijk veel zenuwen. Binnen de prostaat zelf zitten nauwelijks pijnzenuwen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Echografisch onderzoek

Nadat u zich van onderen heeft uitgekleed neemt u met ontbloot onderlichaam plaats op de behandelstoel. Hierbij rust u met de knieholtes in beensteunen. Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant, dan is het onderzoek niet pijnlijk.

Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos. Daarna wordt de echokop in het rectum geschoven. Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt de prostaat in beeld gebracht op het beeldscherm. Vervolgens worden de 3-dimensionale prostaatbeelden opgeslagen.

Fusie van de beelden

Voor de procedure zijn door de radioloog op de MRI beelden de contouren van prostaat en afwijking(en) ingetekend.

 

Fusie biopsie prostaat Andros Clinics

 

De arts legt vervolgens de MRI beelden, waarop de afwijking is ingetekend, over de echo beelden om op de juiste plaats van de afwijking op de echobeelden te kunnen vaststellen.

 

Prostaatbiopsie beelden MRI en echo fuseren Andros Clinics

 

Met een naald neemt de arts, op geleide van de beelden met een raster voor de exacte plaatsbepaling, de door het gefuseerd beeld aangegeven plekken weefsel weg (biopten). Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant.

Voorbereiding

 • Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts van Andros of u moet stoppen. Staat u onder controle van de trombosedienst? Laat dan op de werkdag voor de biopsie een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.
 • Om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de biopsie vrij van ontlasting is, volgt u één dag een vezelbeperkt dieet. Ook ontvangt u een recept voor Bisacodyl. Bisacodyl is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. In de brochure ‘Informatie over prostaatbiopsie met fusie’ leest u hier mee over. 
 • Neem contact op met Andros Clinics indien u op de dag van het onderzoek grieperig bent of koorts heeft.
 • We adviseren u om iemand ter begeleiding mee te nemen. U kunt niet zelf autorijden. Wij raden af om op de fiets te komen.
 • U krijgt van ons rustgevende en laxerende medicatie mee.
 • Wij verzoeken u om vlak voor de biopsie niet te plassen.

Na de biopsie procedure

Als de procedure is beëindigd raden wij u aan om nog even in de wachtruimte plaats te nemen totdat u hebt geplast.

Uitslag prostaat biopsie

Het weefsel wordt in het laboratorium microscopisch onderzocht door de patholoog anatoom. De uitslag van dit onderzoek is na 1-2 weken bekend. Lees meer over uitslag prostaatbiopsie >

De afspraak met de uroloog om de uitslag te bespreken is tegelijkertijd met het inplannen van de biopsie al voor u gemaakt. Als u de tijd en locatie van deze afspraak bent vergeten, kunt u dit gerust navragen bij de secretaresse of via 026-3891753.

Bijwerkingen

Na de procedure kunnen een of meerdere bijwerkingen optreden.

 • Zwelling prostaat. Afhankelijk van het aantal biopten kan tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan waardoor het plassen moeilijker gaat. Als u niet kunt plassen moet u direct contact met ons of de huisartsenpost opnemen.
 • Het is normaal dat u na de biopsie wat bloed verliest bij de urine; ook bij het sperma kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Indien u veel, of langer dan een week bloed blijft verliezen, neem dan contact op met onze kliniek of uw huisarts.
 • De kans op een ontsteking na deze manier van biopteren is vrijwel uitgesloten (in tegenstelling tot de klassieke manier van biopteren via de endeldarm). Mocht u toch koorts krijgen, neem dan direct contact met ons op of met de huisartsenpost.
 • Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker.

Nazorg, wat na de biopsie?

 • Wanneer u bloed-verdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier in de meeste gevallen ’s avonds weer mee beginnen. Overleg dit met uw trombosedienst.
 • Het is raadzaam veel te drinken na het onderzoek, maar geen alcohol.
 • De eerste week wordt afgeraden te fietsen omdat alsnog door irritatie een bloeding kan ontstaan.
 • De eerste 4 dagen is het raadzaam om geen zaadlozing te hebben en niet te zwaar te tillen.
 • Een verpleegkundige zal twee of drie dagen na de procedure contact met u opnemen om na te gaan of u te maken heeft gehad met een infectie of andere complicaties. Indien de verpleegkundige u niet heeft kunnen bereiken, dan stellen wij het op prijs als u zelf met de kliniek contact opneemt.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Prostaatbiopsie, 10 meestgestelde vragen

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek op prostaatkanker. Een biopsie van de prostaat is hetzelfde als: een biopt uit de prostaat nemen, een prostaat weefselprik of 'hapjes uit de prostaat nemen'. We hebben de 10...

Andros Prostaatkankercentrum in Baarnsche Courant: Baarn spil in prostaatonderzoek

Andros Clinics en Gynos gaan over op een nieuwe naam: Andros Clinics. De organisatie groeit in Baarn razendsnel nu de MRI scanner van buurman Prescan wordt ingezet. Medisch directeur Paul Kil is trots dat er in zijn klinieken veel onnodige biopsieën kunnen worden...

2000ste fusie biopsie bij Andros: MRI geleid en via huid

Met precisiediagnostiek wordt in het Andros Prostaatkankercentrum agressieve prostaatkanker in een vroeg stadium opgespoord. Precisiediagnostiek betekent dat we eerst met een 3 Tesla MRI kijken of een prostaatbiopsie echt nodig is. Als een prostaatbiopsie nodig is,...

Is MRI geleide biopsie prostaat overal hetzelfde? Wat is het verschil tussen MRI en echogeleid?

‘Is een MRI geleide biopsie prostaat overal hetzelfde? En wat is het verschil tussen een echogeleide biopsie en een MRI geleide biopsie?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Onze arts Jos Immerzeel, fusie biopsie specialist bij Andros, geeft antwoord op...

Onze arts Jos Immerzeel voert deze maand de 1000e fusie biopsie uit

In 2015 startte de Andros Clinics het ‘Centrum voor Precisie Diagnostiek bij Prostaatkanker’. Inmiddels zijn er al ruim 2350 MRI’s gemaakt en voert drs. Jos Immerzeel, die de procedure heeft ontwikkeld, binnenkort de 1000e fusie biopsie uit. MR-TRUS-Fusie biopsie...

Waarom wordt in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen?

'Waarom wordt er in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen? Ik hoor nog steeds vaak mannen om me heen die een “gewone” biopsie van de prostaat krijgen. Bij Andros kreeg ik jaren geleden al een MRI en een fusie-biopsie. Waarom zijn...

Nieuw onderzoek: MRI geleide biopsie is betrouwbaarder

Internationale studie heeft aangetoond dat met een MRI-geleide gerichte biopsie een diagnostische zekerheid voor significant prostaatkanker kon worden bereikt bij 38% van de gebiopteerde mannen. Dit was hoger dan de 26% diagnostische accuraatheid bij TRUS-biopsieën....

Fusiebiopsie beter voor het ontdekken van prostaatkanker dan TRUS biopsie

Als de PSA waarde is verhoogd ontstaat er een verdenking op prostaatkanker. In het ziekenhuis wordt de diagnose prostaatkanker meestal gesteld via een TRUS (transrectal ultrasound) biopsie. Bij een TRUS (transrectal ultrasound) biopsie worden in het ziekenhuis via de...

Amerikaanse mannen willen zelf betalen voor betere biopsie prostaat

Pas geleden is er in het Amerikaanse tijdschrift Urology Practice van de American Urological Association een artikel verschenen over een onderzoek naar de bereidheid van Amerikaanse mannen om meer te betalen voor een betere prostaatbiopsie. Het onderzoek is uitgevoerd...

Biopsie prostaat, ervaringen met sepsis van dhr Schipper

Mijn prostaatbiopsie ervaringen wil ik delen om andere mannen te informeren zodat zij een bewuste keuze kunnen maken over hun biopsie.  In 2015 liep ik namelijk een infectie op na een traditionele biopsie in het ziekenhuis. In de nieuwsbrieven van Andros Clinics lees...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief