Fusie biopsie

Fusie biopsie prostaat: gerichter en veiliger

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Deze biopsie is nodig als er een verdenking bestaat voor een significante (=bedreigende) prostaatkanker.

In het Andros Centrum voor Prostaatkanker onderzoeken we u met een betrouwbaardere en veiligere methode: een transperineale fusie-biopsie.

Traditioneel onderzoek is “blinde” biopsie via endeldarm

Bij traditioneel onderzoek wordt meestal een “blinde” biopsie uitgevoerd: met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm voor weefselonderzoek. Een “blinde” biopsie geeft nog geen volledige zekerheid, met de naald kan naast de tumor geprikt zijn. Ook is er infectiegevaar waarvoor preventief antibiotica geslikt moet worden. Bij Andros voeren we geen “blinde biopsies” uit en prikken we niet via endeldarm.

Fusie biopsie is gericht prikken in prostaat

Met een “fusie” biopsie kunnen we gericht prikken in de verdachte plekken. Doordat we MRI beelden over de ‘live’ echobeelden van de prostaat projecteren (gefuseerd). Zo kan precies bepaald worden waar in de prostaat het verdachte gebied zich bevindt. Omdat we dit precies kunnen bepalen, kunnen we gericht weefsel afnemen voor onderzoek door de patholoog.

 

Perineum Transperineaal Biopsie Prostaat Andros Mannenkliniek

Veiliger biopteren via huid perineum

We biopteren via de huid omdat het veiliger is. De naald gaat via de huid van het perineum: het gebied tussen het scrotum (balzak) en de anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie nihil is. Omdat de huid vooraf volledig gesteriliseerd kan worden is het infectiegevaar zelfs zo klein dat antibiotica uit voorzorg niet nodig zijn. Ook is deze methode minder pijnlijk.

Voorlichtingsvideo: hoe gaat een fusie biopsie?

 

Voor, tijdens en na de biopsie

Voordat het onderzoek van start gaat zal de arts u vertellen wat er precies gaat gebeuren. Ook zal hij eventuele vragen beantwoorden. Daarna wordt gestart met de biopsieprocedure.

De biopsie vindt plaats onder lokale verdoving van het perineum en de omgeving om de prostaat. De huid heeft namelijk veel zenuwen. Binnen de prostaat zelf zitten nauwelijks pijnzenuwen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Echografisch onderzoek

Nadat u zich van onderen heeft uitgekleed neemt u met ontbloot onderlichaam plaats op de behandelstoel. Hierbij rust u met de knieholtes in beensteunen. Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant, dan is het onderzoek niet pijnlijk.

Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos. Daarna wordt de echokop in het rectum geschoven. Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt de prostaat in beeld gebracht op het beeldscherm. Vervolgens worden de 3-dimensionale prostaatbeelden opgeslagen.

Fusie van de beelden

Voor de procedure zijn door de radioloog op de MRI beelden de contouren van prostaat en afwijking(en) ingetekend.

 

Fusie biopsie prostaat Andros Mannenkliniek

 

De arts legt vervolgens de MRI beelden, waarop de afwijking is ingetekend, over de echo beelden om op de juiste plaats van de afwijking op de echobeelden te kunnen vaststellen.

 

Prostaatbiopsie beelden MRI en echo fuseren Andros Mannenkliniek

 

Met een naald neemt de arts, op geleide van de beelden met een raster voor de exacte plaatsbepaling, de door het gefuseerd beeld aangegeven plekken weefsel weg (biopten). Belangrijk is dat u zich zo goed mogelijk ontspant.

Voorbereiding

 • Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts van Andros of u moet stoppen. Staat u onder controle van de trombosedienst? Laat dan op de werkdag voor de biopsie een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.
 • Om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de biopsie vrij van ontlasting is, volgt u één dag een vezelbeperkt dieet. Ook ontvangt u een recept voor Bisacodyl. Bisacodyl is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. In de brochure ‘Informatie over prostaatbiopsie met fusie’ leest u hier mee over. 
 • Neem contact op met Andros Mannenkliniek indien u op de dag van het onderzoek grieperig bent of koorts heeft.
 • We adviseren u om iemand ter begeleiding mee te nemen. U kunt niet zelf autorijden. Wij raden af om op de fiets te komen.
 • U krijgt van ons rustgevende en laxerende medicatie mee.
 • Wij verzoeken u om vlak voor de biopsie niet te plassen.

Na de biopsie procedure

Als de procedure is beëindigd raden wij u aan om nog even in de wachtruimte plaats te nemen totdat u hebt geplast.

Uitslag onderzoek

Het weefsel wordt in het laboratorium microscopisch onderzocht door de patholoog anatoom. De uitslag van dit onderzoek is na 1-2 weken bekend. Lees meer over uitslag prostaatbiopsie >

De afspraak om de uitslag te bespreken is tegelijkertijd met het onderzoek gemaakt. Indien u de tijd en locatie van deze afspraak bent vergeten, kunt u dit navragen bij de secretaresse of via 026-3891753.

Bijwerkingen

Na de procedure kunnen een of meerdere bijwerkingen optreden.

 • Zwelling prostaat. Afhankelijk van het aantal biopten kan tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan waardoor het plassen moeilijker gaat. Als u niet kunt plassen moet u direct contact met ons of de huisartsenpost opnemen.
 • Het is normaal dat u na de biopsie wat bloed verliest bij de urine; ook bij het sperma kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Indien u veel, of langer dan een week bloed blijft verliezen, neem dan contact op met onze kliniek of uw huisarts.
 • De kans op een ontsteking na deze manier van biopteren is vrijwel uitgesloten (in tegenstelling tot de klassieke manier van biopteren via de endeldarm). Mocht u toch koorts krijgen, neem dan direct contact met ons op of met de huisartsenpost.
 • Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker.

Nazorg

 • Wanneer u bloed-verdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier in de meeste gevallen ’s avonds weer mee beginnen. Overleg dit met uw trombosedienst.
 • Het is raadzaam veel te drinken na het onderzoek, maar geen alcohol.
 • De eerste week wordt afgeraden te fietsen omdat alsnog door irritatie een bloeding kan ontstaan.
 • De eerste 4 dagen is het raadzaam om geen zaadlozing te hebben en niet te zwaar te tillen.
 • Een verpleegkundige zal twee of drie dagen na de procedure contact met u opnemen om na te gaan of u te maken heeft gehad met een infectie of andere complicaties. Indien de verpleegkundige u niet heeft kunnen bereiken, dan stellen wij het op prijs als u zelf met de kliniek contact opneemt.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

1000ste fusie biopsie bij Andros: MRI geleid en via huid

Eind 2015 startte Andros met een eigen centrum voor diagnostiek voor prostaatkanker. Prostaatkanker is immers de meest voorkomende kwaadaardige aandoening bij de man en de tweede doodsoorzaak aan kanker bij de man. Prostaatkanker Jaarlijks sterven in Nederland meer...

Radiotherapeut-oncoloog drs. Jos Immerzeel voert deze maand de 1000e fusie biopsie uit

In 2015 startte de Andros Mannenkliniek het ‘Centrum voor Precisie Diagnostiek bij Prostaatkanker’. Inmiddels zijn er al ruim 2350 MRI’s gemaakt en voert drs. Jos Immerzeel, die de procedure heeft ontwikkeld, binnenkort de 1000e fusie biopsie uit. MR-TRUS-Fusie...

Waarom wordt er in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen?

Waarom wordt er in ziekenhuizen nog steeds een traditionele prostaatbiopsie afgenomen? Ik hoor nog steeds vaak mannen om me heen die een “gewone” biopsie van de prostaat krijgen. Bij Andros kreeg ik jaren geleden al een MRI en een fusie-biopsie. Waarom zijn...

Prostaatbiopsie, de 8 meest gestelde vragen

Een prostaatbiopsie is het prikken van stukjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek op prostaatkanker. De 8 meest gestelde vragen over een biopsie van de prostaat worden beantwoord door Jos Immerzeel, radiotherapeut bij Andros Mannenkliniek. Ook geeft hij uitleg...

Nieuw onderzoek: MRI geleide biopsie is betrouwbaarder

Afgelopen maart verscheen een artikel in de New England Journal of Medicine waarin de resultaten van de Precision Study worden beschreven. Deze studie betreft een vergelijkend onderzoek tussen de uitkomst van MRI-gestuurde prostaatbiopsieën en traditionele...

Amerikaanse mannen willen zelf betalen voor betere biopsie prostaat

Pas geleden is er in het Amerikaanse tijdschrift Urology Practice van de American Urological Association een artikel verschenen over een onderzoek naar de bereidheid van Amerikaanse mannen om meer te betalen voor een betere prostaatbiopsie. Het onderzoek is uitgevoerd...

Biopsie prostaat, ervaringen met sepsis van dhr Schipper

Mijn prostaatbiopsie ervaringen wil ik delen om andere mannen te informeren zodat zij een bewuste keuze kunnen maken over hun biopsie.  In 2015 liep ik namelijk een infectie op na een traditionele biopsie in het ziekenhuis. In de nieuwsbrieven van Andros Mannenkliniek...

Risico infectie prostaatbiopsie bestrijden met subsidie of transperineaal prikken?

Met een subsidie van ruim een half miljoen zal ZonMw, de subsidie-instantie voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland, een onderzoek ondersteunen dat wordt uitgevoerd bij het Radboudumc. Het betreft het terugdringen van infecties bij prostaatbiopsieën voor de...

Prostaatkanker opsporen: steeds meer urologen voor gerichte biopsie

Gerichte biopsie (targeted biopsy) is een nieuw begrip voor het ontdekken van prostaatkanker. Traditioneel: blinde biopsie via anus Bij een postaatbiopsie worden kleine stukjes weefsel uit de prostaat verwijderd. Tot op heden werd dit steeds ‘blind’ en willekeurig (at...

Infectierisico bij transrectale prostaatbiopsie

In de decemberuitgave van de Journal of Urology verscheen een uitgebreid onderzoek naar de infectierisico’s bij een transrectale prostaatbiopsie. Het infectierisico in het Weil Cornell Medical College, een van de grootste urologische klinieken van New York, was in de...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief