Behandelingen voor prostaatkanker

Behandelingen voor prostaatkanker waarbij de kanker beperkt is tot de prostaat (lokale prostaatkanker) kunnen sterk variëren: van niets doen en ‘active surveillance’ tot een operatieve verwijdering of bestraling van de prostaat. Dit hangt af van het soort prostaatkanker: de agressiviteit tumor en het stadium van de prostaatkanker, oftewel de mate waarin deze gevorderd is.

Onafhankelijk advies én precisiediagnostiek

Andros is een onafhankelijk Centrum voor Precisiediagnostiek in de Prostaatkanker. Wij richten ons op precisiediagnostiek: om preciezer, trefzekerder en veiliger prostaatkanker vroeg op te kunnen sporen. Samen met onze artsen komt u met veel uitleg en overleg tot het bij u passende behandelplan. Zelf voeren we geen operaties of bestralingen uit, dat stelt de Andros urologen in staat om onafhankelijk en zonder enige druk, het juiste moment voor de juiste behandeling vast te stellen.​

Hoe agressief is de prostaatkanker?

De behandeling van prostaatkanker is mede afhankelijk van de graad van de tumor. Hiervoor stelt uroloog de zogenaamde Gleason score vast. Lees meer over de gradering van prostaatkanker 

Vaak niet agressieve prostaatkanker

Omdat veel mannen een niet agressieve prostaatkanker hebben, is ‘niets doen’ de meest voorkomende behandeling. De ontwikkeling van een niet agressieve prostaatkanker is immers zeer langzaam en de meeste mannen hebben er ook geen last van. Niet ingrijpen voorkomt mogelijke complicaties zoals impotentie of incontinentie van een operatieve behandeling of de naweeën van bestraling. Zeker bij mannen bij wie op gevorderde leeftijd deze vorm van prostaatkanker wordt vastgesteld (boven de 70 jaar) is behandeling vaak niet nodig. Zij zullen (jaren later) wel met prostaatkanker overlijden, maar niet áán prostaatkanker.

Behandeling actieve surveillance

Voor bepaalde patiënten, bij wie de diagnose van een niet agressief beginnend prostaatcarcinoom wordt gesteld, hoeft er eigenlijk geen behandeling te volgen. Deze patiënten worden dan in een zogenaamd actief bewakingsprotocol (‘active surveillance’) opgenomen.

Niet ingrijpen voorkomt complicaties

Ervaring leert dat bijna 50% van de mannen bij wie prostaatkanker is vastgesteld, in aanmerking komen voor een ‘active surveillance’ protocol. Dit betekent dat zij na de diagnose geen enkele behandeling krijgen, niet worden geopereerd en niet hoeven te worden bestraald. Niet ingrijpen voorkomt mogelijke complicaties.

Wel nauwlettend controleren

Zij worden wel nauwlettend – aanvankelijk om de 3 tot 6 maanden en later jaarlijks – gecontroleerd. Deze controle bestaat uit een bloedafname (voor controle van PSA), een algemeen lichamelijk onderzoek en zo nodig een echografisch onderzoek van de prostaat en/of een MRI. Lees meer over active surveillance 

Operatie bij prostaatkanker: prostaat verwijderen

Bij een prostaatkanker waarvan is vastgesteld dat deze beperkt is tot de prostaat, dus niet is uitgezaaid, maar die wel moet worden behandeld, is een operatieve verwijdering van de prostaat (prostatectomie) de meest toegepaste behandeling. Bijna alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy)

RALP: robot-geassisteerde laparoscopische prostatectomie met Da Vinci robot

RALP is een radicale prostatectomie met een Da Vinci robot. Een uroloog die zeer ervaren en goede getraind is in robotchirurgie is een vereiste om tot betere behandelresultaten en minder risico op complicaties te komen. Door robotchirurgie te centraliseren bij een beperkt aantal samenwerkingsverbanden van ziekenhuizen, ontwikkelt de kennis en vaardigheid van deze behandelteams zich naar een expert-niveau. Uit kwaliteitsregistraties is gebleken dat door deze concentratie betere resultaten worden bereikt en een verlaging van het percentage ongewenste bijwerkingen zoals impotentie en incontinentie.

Betere resultaten door centralisatie

Op dit moment worden de robotoperaties nog in meerdere ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Andros Clinics is van mening dat in het belang van de patiënt dergelijke ingrepen beter gecentraliseerd kunnen worden. Mocht een prostatectomie de juiste behandeling zijn voor onze patiënt, dan verwijzen we hem door naar een van de drie onderstaande ervaren netwerken om tot betere behandelresultaten te komen.
Wij werken samen met de drie prostaatkankernetwerken die wij als expertisecentra voor radicale prostatectomieën in Nederland beschouwen. Dit zijn:

Onafhankelijke diagnostiek

Omdat we een onafhankelijk diagnostisch centrum zijn en door samenwerking met deze netwerken kunnen we patiënten goed begeleiden naar de beste centra voor de betreffende behandeling. In de samenwerking zullen we ook uitwerken hoe we zorgen dat de behandelresultaten van eerste intake tot nazorg gemeten worden. Zodat we zowel diagnostiek als behandeling continu kunnen blijven verbeteren. Uiteraard besluit de patiënt zelf waar hij uiteindelijk geopereerd wil worden en zal Andros ook zorgen voor een juiste begeleiding naar een eventueel ander ziekenhuis.

Video operatie prostaatkanker, prostaatverwijdering bij Prostaatkankernetwerk Nederland

Bekijk de video Prostaatkanker Operatie, Hoe gaat een Prostatectomie? op YouTube

Bestraling van gelokaliseerd prostaatkanker (Radiotherapie)

Een alternatief voor prostaatverwijdering is radiotherapie (bestraling). Dit kan op twee manieren: externe bestraling of interne bestraling (Brachytherapie).

Externe bestraling

Hierbij worden in aan aantal dagelijkse sessies (variërend van 5 tot 35) de prostaat van buitenaf (extern) bestraald. Radioactieve stralen doden op die wijze de kankercellen in de prostaat.

Interne bestraling, Brachytherapie

Brachytherapie is een inwendige behandeling waarbij radioactief materiaal wordt ingebracht in de prostaat, dat van daaruit de kankercellen bestraalt. Het nadeel van brachytherapie is een kans op proctitis, een ontsteking van de endeldarm.

Bij elke vorm van bestraling is de kans op incontinentie beduidend minder dan bij prostaatverwijdering. Wel kunnen er geregeld na de bestraling plasklachten optreden en de kans op impotentie is met name bij externe bestraling wat groter dan bij een prostaatverwijdering.

Onafhankelijk advies

Bij Andros worden geen operatieve ingrepen noch bestraling uitgevoerd. Dat stelt de Andros urologen in staat om onafhankelijk, zonder enige druk en samen met de patiënt, de juiste behandeling op het juiste moment vast te stellen.

Onze artsen zijn er voor u. Heeft u ook behoefte aan lotgenotencontact of voorlichting door de patiëntenorganisatie? De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker en hun naasten. Lees verder over sterker samen met lotgenoten 

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 29 juli 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven