Erectieproblemen?

Erectieproblemen? Uw liefdesleven in de ijskast? Nee toch!

Erectieproblemen zijn problemen met het krijgen of vasthouden van een voldoende sterke erectie. Bij elke man komt het wel eens voor dat de penis minder stijf wordt of eerder verslapt. Het is echter confronterend als dit een structureel probleem wordt en bevredigende seks niet meer mogelijk is.

Dr. Herman Bakker Uroloog Andros Clinics

De behandeling van een erectiestoornis is niet het snel even voorschrijven van een erectie-pilletje.

Dr. Herman Bakker Uroloog Andros Clinics
Dr. Herman Bakker Andros Clinics

Een veel voorkomend probleem

Mannen praten liever niet over erectieproblemen, waardoor de indruk kan ontstaan dat u een van de weinigen bent. Niets is minder waar. Het hoort bij het ouder worden. Honderdduizenden mannen in Nederland hebben problemen.

Erectieproblemen worden ervaren als de zwellichamen in de penis niet goed gevuld worden met bloed om voldoende stijfheid te bereiken

Oorzaak van erectieproblemen

Soms is een psychisch probleem de oorzaak. In dat geval kan een seksuoloog uitkomst bieden. Meestal is er echter sprake van een lichamelijk probleem.

Door een vernauwing en/of verminderde elasticiteit van de bloedvaten ontstaan er problemen met de bloedtoevoer naar de penis. Doordat er minder bloed naar de penis stroomt, vermindert de erectiekracht.

Een ongezonde leefstijl, roken, overgewicht, een te hoog cholesterol, diabetes, hoge bloeddruk, overmatig alcohol gebruik, drugs en bepaalde medicijnen kunnen hierbij een rol spelen.

Grotere kans op erectieproblemen bij ongezonde levensstijl

  • Overgewicht  (BMI > 30): kans is 4x groter
  • Roken: kans is 4x groter
  • Roken + overgewicht: kans is 16x groter
  • Hoge bloeddruk + roken + overgewicht: kans is meer dan 16x groter

Hoe ernstig zijn uw erectieproblemen?

Zeer ingrijpend

Een erectiestoornis kan zeer ingrijpend zijn voor een relatie en voor de eigenwaarde van de man. Omdat de man seks vaak als een prestatie ziet, kan het idee om altijd te willen of te moeten presteren angst om te vrijen veroorzaken.

Het zelfvertrouwen neemt af, met als gevolg dat de man zich zo sterk gaat concentreren op die gewenste erectie, dat de spontaniteit en het genot van het seksuele spel verloren gaat. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de man het vrijen en iedere vorm van intimiteit uit de weg gaat.

Behandeling erectieproblemen

Als een lichamelijk probleem de basis vormt van de erectiestoornis, zijn er meerdere mogelijkheden voor behandeling: pillen, injectietherapie of een erectiepomp. Omdat de verschillende behandelingen voor- en nadelen hebben, is het maken van de juiste keuze van groot belang.

Erectiepillen

Vier verschillende erectiepillen zijn op dit moment verkrijgbaar. Deze bevorderen weliswaar de kwaliteit van de erectie, maar zijn niet altijd zonder risico: niet iedereen mag deze pillen gebruiken. Daarnaast worden erectiepillen veelvuldig via internet aangeboden, zonder garantie dat de samenstelling van deze pillen juist is.

De behandeling van een erectiestoornis is dan ook niet het snel voorschrijven van een erectie-pilletje, want een erectiepil lost de onderliggende oorzaken niet op.

Dwarsdoorsnede van een penis toon 1 sponsachtig lichaam, een plasbuis, 2 zwellichamen, slagader en aderen

Erectiestoornis als 1e signaal van ongezonde bloedvaten

Het wordt steeds duidelijker dat een erectiestoornis vaak niet een lokaal probleem van de penis is, maar een uiting is van een aandoening van alle bloedvaten in het lichaam. Het is verstandig om grondig onderzoek te doen om een mogelijk onderliggende oorzaak op te sporen.

Lees verder over:

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 29 juni 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Uitgebreide voorlichtingsvideo over erectieproblemen

Bekijk de video Fysiologie van de erectie: vasculaire circulatie op YouTube

Artsenblog