Selecteer een pagina

 

Sterilisatie Man

Maak afspraak

 

Sterilisatie voorbereiding en nazorg

Hoe bereidt u de sterilisatie voor? Wat kunt u verwachten na de ingreep? En wanneer kunt u weer seks hebben zonder kans op een zwangerschap? Onze artsen geven uitleg.

Dr. Nader Naderi Uroloog Andros ClinicsNa de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. En zware lichamelijke inspanning moet u zeker de eerste dagen vermijden.

Drs. Nader Naderi
Andros Clinics

Thuis de sterilisatie voorbereiden

U wordt verzocht de avond voor de ingreep het scrotum (de balzak) goed te scheren met een scheermes of elektrisch scheerapparaat. De dag van de ingreep moet u zich zorgvuldig wassen met water en zeep om infectie te voorkomen. U behoeft niet nuchter te zijn. Regel vooraf vervoer naar huis omdat u na de ingreep niet zelf mag autorijden of fietsen.

Wij adviseren u om een goed zittende, strakke onderbroek of zwembroek te dragen, dit om het geopereerde gebied steun te geven.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Het is daarom noodzakelijk dat u enkele dagen voor het onderzoek met deze medicijnen stopt. Overleg met uw behandelend arts of trombosedienst wanneer u dient te stoppen met deze medicijnen en wanneer u weer mag beginnen. Staat u onder de controle van de trombosedienst, laat dan op de werkdag voorafgaand aan het onderzoek (of op de dag zelf) een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 2!

Na de ingreep

De rest van de dag moet u rust houden om een nabloeding te voorkomen. Wanneer het scrotum en liezen pijnlijk worden nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnstiller nemen. Wij adviseren u na de ingreep goed zittende, strakke onderbroeken of zwembroeken te dragen totdat het gebied niet meer pijnlijk is.

De dag na de ingreep kunt u zelf het verband verwijderen en mag u weer douchen. U mag dan ook weer aan het werk als u zich daartoe in staat voelt. Zware lichamelijke werkzaamheden moet u zeker de eerste dagen vermijden. Fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen is na 5 dagen toegestaan. Ook geslachtsgemeenschap kan dan weer, maar houd er rekening mee dat u na de ingreep niet meteen onvruchtbaar bent. De hechtingen lossen na ongeveer een week vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.

Bijwerkingen en complicaties

De verpleegkundige zal één of twee dagen na de sterilisatie telefonisch met u opnemen om te vragen hoe het met u gaat en of u last heeft gehad van complicaties. Over het algemeen komen er weinig complicaties voor. Na de ingreep kunnen één of meerdere bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen komen vaker voor en verdwijnen binnen enkele dagen weer.

 • Bloeduitstortingen
  Na de ingreep kunnen er bloeduitstortingen optreden, waardoor er een blauwverkleuring van het scrotum en/ of basis van de penis kan voorkomen.
 • Bloed- of vochtverlies
  Wat bloed- en vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel binnen een paar dagen over.
 • Pijn
  Pijn na de ingreep komt vaker voor en gaat meestal gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. U kunt eventueel pijnstillers innemen.
 • Stuwing
  De eerste weken na de sterilisatie komt het voor dat er een gevoel van stuwing optreedt, dit kan soms gevoelig zijn voorafgaand aan de zaadlozing. Dit is meestal tijdelijk.

Neem altijd contact op als:

 • u koorts krijgt (boven de 38,5 ° C);
 • er een sterke zwelling van de balzak optreedt;
 • een wondje blijft bloeden;
 • u uitermate veel pijn heeft.
Hoe neemt u bij bovengenoemde complicaties contact op?
 • Bij een complicatie binnen 48 uur na de ingreep neemt u direct contact op met het spoednummer 026 – 389 06 82 van Andros Clinics. Dit telefoonnummer is 24×7 bereikbaar. De telefoniste zal u rechtstreeks in contact brengen met uw behandelend arts.
 • Bij een complicatie meer dan 48 uur na de ingreep en binnen openingstijden neemt u direct contact op met het algemene nummer 026 -389 17 53 van Andros Mannenklniek. We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
 • Bij een complicatie meer dan 48 uur na de ingreep en buiten openingstijden van Andros, verzoeken wij u direct contact op te nemen met de dichtsbijzijnde huisartsenpost en u daar te melden voor onderzoek en/ of behandeling. U krijgt na de sterilisatie een brief mee waarin voor de huisartsenpost staat uitgelegd dat u de ingreep sterilisatie man heeft ondergaan.

Na een sterilisatie blijkt ongeveer 5% van de mannen langer pijnklachten aan zaadbal en/ of bijbal (post-vasectomie pijn) te ervaren. Het littekenweefsel prikkelt dan de zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt. Het is belangrijk dat een sterilisatie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Omdat bij Andros de sterilisaties uitsluitend worden uitgevoerd door zeer ervaren urologen komt post-vasectomie pijn zelden voor.

Niet meteen onvruchtbaar

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. Lees meer over de controle van uw vruchtbaarheid na de sterilisatie >

 

Maak afspraak

 

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Een uniek initiatief in Noord-Brabant: abortuskliniek en mannen sterilisatiekliniek slaan handen ineen

Een uniek initiatief in Den Bosch: abortuskliniek en mannen sterilisatiekliniek slaan handen ineen. Het aantal abortussen stijgt bij vrouwen boven de 30 jaar. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie die er is. Deze feiten brachten Vrouwen Medisch...

Nieuwe website voor sterilisatie van mannen: www.sterilisatieklinieken.nl

Een nieuwe website met antwoord op alle vragen over sterilisatie van mannen: www.sterilisatieklinieken.nl . Andros Clinics heeft deze informatieve website ontwikkeld omdat steeds meer mannen kiezen voor een sterilisatie door een van onze ervaren urologen. Een...

Sterilisatie, de vijf meest gestelde vragen

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep aan beide zaadleiders om definitieve onvruchtbaarheid te bewerkstelligen. De vijf meest gestelde vragen over een sterilisatie worden beantwoord door Oncko van Vierssen Trip, uroloog bij de Andros Clinics. Een...

Is sterilisatie de geknipte anticonceptie? ‘Het is niet erger dan naar de tandarts gaan’

Het nieuws maakte wat los: acteur Roel Vanderstukken zou voortaan, zo stond te lezen op zijn Instagram-account, als gesteriliseerde man door het leven gaan. Hier en daar krompen mannen ineen bij het lezen van zijn boodschap, maar bij veel vrouwelijke fans weerklonk...

Vasectomie en prostaatkanker

Ik herinner me nog goed dat de urologenwereld op zijn kop werd gezet toen Giovanucci, een Amerikaanse epidemioloog en coauteur in 1993 een studie publiceerde waarin een verband werd aangetoond tussen het ontstaan van prostaatkanker en een eerdere vasectomie, toegepast...

Nieuwe ontwikkelingen anticonceptie man

De anticonceptiepil bij de vrouwen is gemeengoed geworden. Binnenkort zou er ook een variant voor de man op de markt kunnen komen. Anticonceptie Het is een maatschappelijke discussie die eens in de zoveel tijd weer oplaait: wie is er verantwoordelijk voor...

Waarom er nog (lang) geen mannenpil is

Anticonceptie, dat lijkt nog steeds een vrouwending. Maar als het aan het kenniscentrum Rutgers ligt, nemen ook mannen meer verantwoordelijkheid om een zwangerschap te voorkomen. Ze starten vandaag een campagne die mannen bewuster moet maken van hun rol. Mannen hebben...

Vasectomie – interview met Nader Naderi

Onze uroloog Nader Naderi werd voor het IZA magazine geïnterviewd over vasectomie. 'Een vasectomie is een van de veiligste manieren van anticonceptie. Het is dé manier om ervoor te zorgen dat je geen kinderen meer kunt verwekken.' aldus Naderi. Bij deze poliklinische...

Vasectomie en de kans op prostaatkanker

De discussie over de relatie tussen vasectomie en prostaatkanker loopt al veel jaren. In eerste instantie was al meer dan twintig jaar geleden aangetoond dat er een relatie zou bestaan. Echter veelvuldige latere analyses dienaangaande hebben dit niet kunnen...

Geen relatie tussen vasectomie en prostaatkanker

Er wordt al langer gespeculeerd op de mogelijkheid dat een vasectomie aanleiding zou kunnen geven tot het ontstaan van prostaatkanker.  Dit is al meer dan 30 jaar geleden voor het eerst naar voren gebracht na een analyse van Giovanucci. Er zijn echter nooit...

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief