Vasectomie – interview met Nader Naderi

Onze uroloog Nader Naderi werd voor het IZA magazine geïnterviewd over vasectomie. ‘Een vasectomie is een van de veiligste manieren van anticonceptie. Het is dé manier om ervoor te zorgen dat je geen kinderen meer kunt verwekken.’ aldus Naderi.

Bij deze poliklinische ingreep worden beide zaadleiders onderbroken door één tot anderhalve centimeter er tussen uit te snijden. De uiteinden worden omgeklapt en liggen in een laag van bindweefsel. De uiteinden kunnen dan niet naar elkaar toegroeien. In goede handen duurt een ingreep nog geen 20 minuten.

Het is een kleine ingreep, maar vaak wel een ingreep waar mannen nachten wakker van liggen. Ik heb regelmatig angstige mannen bij Andros Clinics. Achteraf hoor ik meestal dat ze meer last hebben van een bezoek aan de tandarts dan van een bezoek aan mij.

Het allerbelangrijkste vind ik dat mensen een keuze maken waar ze achterstaan. Een gezonde man halverwege de dertig met een voltooid gezin en een goede relatie, dat is een perfect voorbeeld van de ideale patiënt. Maar het blijft een inschatting.

Ik gebruik internationale richtlijnen om te toetsen of iemand in aanmerking komt voor een vasectomie. Ernstig zieken opereer ik bijvoorbeeld niet. De kans op infecties dan aanzienlijk groter. Er zijn ook relationele indicaties, bijvoorbeeld als iemand geen relatie heeft. Je weet niet wat het leven gaat brengen. Het is belangrijk dat iemand keuzes maakt met een bigger picture in gedachte dan het hier en nu.

Laatst had ik een 22-jarige jongeman in mijn praktijk, die van mening was dat de wereld geen plek is om kinderen op te voeden. Dat is wat mij betreft, een irreële motivatie. Ik hoop dat hij over een poosje een leuke vrouw tegenkomt. Wellicht willen ze samen een gezin stichten en kijkt hij binnen een mum van tijd heel anders tegen de wereld aan.

Veel mensen die voor de eerste keer op gesprek komen, weten niet dat een vasectomie onomkeerbaar is. Zodoende bespreek ik alles met ze; de nadelen van een vasectomie, maar ook de wijze waarop ze in het leven staan. Als ik het gevoel krijg dat het besluit impulsief genomen is, raad ik de ingreep af.

Ik zie voornamelijk mannen met een stabiele relatie die ‘gewoon’  zorgeloos willen genieten van hun liefdesleven. Ze hebben goed overlegd met hun partner en soms ook met hun huisarts. Ze willen genieten zonder zich druk te hoeven maken. Ik kan me goed voorstellen dat mensen kritisch kijken naar hormonale anticonceptie. Mensen zijn er bang voor. Dat hoor ik regelmatig in mijn spreekkamer bij Andros Clinics.

Al elf jaar lang behandel ik zo’n 25 tot 30 mannen per maand. Inmiddels zijn alle dogma’s mij ter ore gekomen. Geloof me, een vasectomie beïnvloedt niets. Een vent blijft een vent. Het libido en het verkrijgen van een erectie blijven onveranderd. Een heel klein percentage van de mannen krijgt spijt van de ingreep. Vaak is dat vanwege een nieuwe relatie met een hernieuwde kinderwens.

Voor de rest van de mannen is een vasectomie een veilige, slimme keuze die je in de eerste plaats voor jezelf, maar zeker ook voor je partner maakt. Het is een sportief gebaar naar je partner. Zij hoeft dan niet meer aan de pil. In mijn ogen zijn die mannen best wel helden.”

Lees meer over vasectomie

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op