Overgewicht veroorzaakt urologische klachten, biedt deze pil straks een oplossing?

Bij het ouder worden van de man neemt de kans op urologische problemen toe naarmate de leeftijd vordert. De prostaat groeit, meestal goedaardig, wat plasklachten kan veroorzaken. En het mannelijk hormoon testosteron neemt af, wat kan leiden tot onder andere libido klachten. Ook kunnen er erectieproblemen ontstaan door cholesterolverhoging, omdat hierdoor de bloedvaten kunnen vernauwen die zorgen voor de toevoer van het bloed naar de penis bij een erectie.

Deze urologische klachten zijn ook zeer afhankelijk van de leefstijl. Roken en overgewicht zijn grote boosdoeners. Het is een gegeven dat roken de majeure oorzaak is van bloedvatvernauwing en dus erectiestoornissen kan veroorzaken. Maar ook overgewicht is een belangrijke factor.

Het risico van overgewicht

Overgewicht verhoogt de kans op het ontstaan van diabetes, en daarmee ook alle klachten en schade die in het lichaam ontstaan door diabetes. Verder speelt overgewicht ook een rol bij goedaardige prostaatvergroting en is het zelfs een indicator voor het ontstaan en de progressie van prostaatkanker. Het is dus van groot belang om ook op oudere leeftijd het gewicht enigszins binnen de norm te houden. Toch lukt het sommige mannen niet om zelf te zorgen voor een gezond gewicht.

Is pil tegen overgewicht nu ontdekt?

Wetenschappers zijn al heel lang op zoek naar de ‘vermageringspil’. Dit heeft tot op heden ondanks vele perspectiefvolle pogingen nooit tot resultaat geleid. Maar nu lijkt er toch vooruitgang geboekt te zijn.

In The New England Journal of Medecine en in de Lancet, twee hooggewaardeerde tijdschriften op wetenschappelijk medisch gebied, zijn recent publicaties verschenen die aantonen dat een nieuw, innovatief middel tegen diabetes een significante bijdrage kan leveren aan het bestrijden van overgewicht.

Het onderzochte geneesmiddel voor de behandeling van type 2 diabetes (dus vooral ouderdomsdiabetes) heet semaglutide (merknaam Ozempic). Het is al toegelaten in Nederland voor de behandeling van diabetes maar heeft nog een aparte registratie nodig voor de behandeling van overgewicht. Pas dan kan dit middel ook voor de behandeling van overgewicht voorgeschreven worden.

In de vermelde studies wordt aangetoond dat Ozempic leidt tot een gemiddeld gewichtsverlies van bijna 10% en in sommige gevallen zelfs van 20%. Aan mannen (maar ook vrouwen) met overgewicht biedt dit middel dus een realistisch vooruitzicht. Dergelijke vermageringsresultaten worden nu bij obesitas patiënten alleen definitief bereikt met een maagverkleiningsoperatie. En dat is toch een flinke ingreep.

Leidt de vermagering die wordt bereikt met dit nieuwe geneesmiddel ook tot verbetering van testosteron, erectiestoornissen, prostaatvergroting of zelfs prostaatkanker? Dat is uiteraard nog niet onderzocht maar dit ligt wel in de lijn der verwachtingen. Want deze urologische klachten bij de ouder wordende man, hebben ook een directe of indirecte link met overgewicht.

Lees meer artikelen over leefstijl

Lees meer over erectieproblemen

Lees meer over prostaatklachten

Lees meer over testosterontekort

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 15 maart 2021

Neem contact met ons op