Relatie erectieproblemen en hart en vaatziekten

De relatie tussen hart- en vaatafwijkingen en erectieproblemen is al langer bekend. Mannen met erectiestoornissen (erectiele disfunctie) hebben een veel grotere kans op cardiovasculaire afwijkingen.

Dit is in veel studies aangetoond maar een Amerikaanse studie uit 2014 heeft nog beter aan het licht gesteld dat screening bij erectieproblemen ook gunstig kan zijn voor het opsporen van cardiovasculaire afwijkingen.

In hun studie calculeerden de onderzoekers de risico’s van erectiele disfunctie bij cardiovasculaire afwijkingen en omgekeerd het risico van cardiovasculaire afwijkingen bij herkende erectiele disfunctie. Bijna 50% van de mannen met bekende cardiovasculaire afwijkingen heeft inderdaad erectiestoornissen, terwijl omgekeerd in 54% van de mannen met erectiestoornissen cardiovascuaire risico’s voorkomen waarvan ze niet op de hoogte zijn.

Als dit zou worden vertaald naar alle mannen in Amerika zou dit betekenen dat als mannen met erectiestoornissen ook zouden worden onderzocht op cardiovasculaire afwijkingen er 5.8 miljoen Amerikaanse mannen zouden worden geïdentificeerd met vooraf niet bekende cardiovasculaire risicofactoren.

Op die manier zou zeer preventief vanuit de diagnose erectiestoornis op vasculaire afwijkingen kunnen worden ingegrepen, wat uiteraard de levensverwachting van deze mannen zou verbeteren. Het is immers bekend dat mannen met erectiestoornis door cardiovasculaire afwijkingen gemiddeld 7 jaar korter leven dan mannen van dezelfde leeftijd die geen erectiestoornis hebben.

Lees verder over erectieproblemen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op