Nieuwe pil voor laag testosterongehalte?

Op het congres van de AUA (American Urological Association) in 2017 is een nieuwe orale medicatie voorgesteld voor de behandeling van testosteron tekort bij de ouder wordende man. Orale medicatie hiervoor bestaat al langer maar deze werd niet veel gebruikt in verband met de hoge dosering die noodzakelijk was en de hieraan gekoppelde mogelijkheid van leverbeschadiging.

Deze nieuwe medicatie is nu vooral op dit laatste aspect onderzocht en laat zien dat er geen leverproblemen optraden bij de meer dan 1.000 patiënten die waren opgenomen in een langdurige studie. Dit komt door het aangepaste absorptiemechanisme van deze nieuwe pil dat niet door de lever moet worden gemetaboliseerd.

Uiteraard is deze pil nog niet beschikbaar en moet nog door de overheidsinstanties worden goedgekeurd. In Amerika wordt dit goedkeuring gegeven door de FDA (Food & Drugs Administration) en in Europa door de EMA (European Medicines Agency). Als deze pil wordt goedgekeurd zou dit een verbetering zijn van de mogelijkheden voor de behandeling van testosteron tekort bij de man ten gevolge van het ouder worden (hypogonadisme). Dit is immers  een veel voorkomende afwijking.

Op dit moment wordt deze aandoening behandeld met een gel die op de huid moet worden aangebracht of via een injectie in de bilspier.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op