Testosteron: nieuwe vorm van behandeling met testosteron is in aantocht

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
5 september 2016

Laag testosteron komt regelmatig voor bij de ouder wordende man. Het is een gevolg van de verminderde aanmaak van testosteron in de teelbal (testis) wat kan optreden met het verouderen. De klachten bestaan uit verminderde zin in seks (libido), minder vitaliteit, gemoedstoornissen (zelfs tot aan depressieve gevoelens), botontkalking en verlies van spierkracht.

Testosteron Replacement Therapy – TRT

Laag testosteron en de hieruit volgende klachten kunnen vrij gemakkelijk worden behandeld met TRT (Testosteron Replacement Therapy), waarbij extra testosteron wordt toegediend. Dit gebeurt door huidgel of via een injectie. Meestal wordt er gel gebruikt. Injecties worden in Nederland niet (altijd) vergoed. De gel wordt meestal op de minder behaarde huid (bovenarmen, dijen, buik) uitgesmeerd. Voor sommige mannen is het toch een heel gedoe om dit uit te smeren. Daarenboven is er kans op overdracht bij huidcontact met kinderen of partner.

Een nieuwe gel in de Verenigde Staten

Er is nu in de Verenigde Staten een nieuwe gel verschenen die onder de oksel kan worden aangebracht. Een in Amerika uitgevoerde en recent gepubliceerde studie (in het Amerikaans urologische tijdschrift The Journal of Urology) heeft aangetoond dat deze vorm van toediening niet omslachtig is en kan worden toegepast met de gewenst therapieresultaten. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op overdracht is niet aanwezig.

Een belangrijke stap vooruit

Het is dus mogelijk een belangrijke stap vooruit. De gel wordt door de farmaceutische gigant Pfizer straks op de markt gebracht. Ook al zijn er in deze multicentrische internationale studie ook Europese deelnemers ingesloten, het middel is nog niet beschikbaar in Europa maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op