Heeft testosteron invloed op de prostaat?

‘Heeft testosteron invloed op de prostaat? Wat doet een te laag testosteron met de prostaat? En wat gebeurt er als ik testosteron suppletie ga gebruiken?’ Vraagt een van onze lezers zich af. Dr. Herman Leliefeld geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Laag testosteron en de prostaat

Welke invloed heeft een een laag testosteron gehalte op de prostaat? Als het lage testosteron al rond de leeftijd van 20 jaar aanwezig is, zal de prostaat niet verder groeien en blijft de prostaat klein.

De invloed van testosteron op de prostaat

Als de ouder wordende man Testosteron (T) gebruikt in welke vorm dan ook, heeft dat slechts geringe gevolgen voor zijn prostaat. Echt groter wordt de prostaat bijvoorbeeld niet. Tenzij zijn prostaat altijd al klein was door een aangeboren gebrek aan testosteron. Dan groeit de prostaat wel tot een volume die past bij zijn “jaargenoten” met een normaal testosteron. Een soort inhaalslag dus.

Testosteron en plasklachten

Dan is er nog de kwestie van eventuele toename van plasklachten door testosteron gebruik. Uit diverse studies is gebleken dat geringe plasklachten niet toenemen bij langdurig gebruik van testosteron. Het is echter nog niet duidelijk wat er met de plasklachten gebeurt als die aan het begin al ernstig zijn; in dat geval wordt aanbevolen om eerst de plasklachten te behandelen; dat is de veiliger weg. Maar vermoedelijk heeft testosteron gebruik ook op ernstige plasklachten een positieve uitwerking.

Testosteron en PSA waarde

Ook is er geen bewijs dat door het gebruik van Testosteron een grotere kans bestaat op prostaatkanker. Dat is dus een mythe die nogal eens door artsen wordt gebruikt om, ten onrechte dus, geen testosteron voor te schrijven. Het gebruik van testosteron doet in de eerste 6-12 maanden het PSA in geringe mate stijgen, ongeveer 0,6 ng/ml, daarna niet meer. De arts zal dus het PSA, dat na 6-12 maanden wordt gemeten, als basis nemen voor de verdere controles. Er wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen een laag testosteron en de kans op prostaatkanker; die discussie is nog niet afgesloten.

 

Lees verder over testosterontekort

Doe de zelftest: heb ik testosterontekort?

 

Heeft u een suggestie voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag aan de redactie via info@mannenkliniek.nl ovv vraag van de maand. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand’ anoniem geplaatst.

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 20 april 2019

Neem contact met ons op