Alcohol verhoogt kans op prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
17 november 2016

Slechts een gematigde alcoholconsumptie kan al leiden tot een verhoogd risico op prostaatkanker.

Uit een nieuwe analyse van 27 eerder gehouden wetenschappelijke studies, gepubliceerd in BMC Cancer, blijkt dat hoe meer alcohol er gedronken wordt, hoe groter dit risico wordt.

Een matige alcoholconsumptie (van maximaal twee glazen per dag) kan volgens het onderzoek het risico met acht tot 23 procent verhogen. Dit percentage wordt hoger indien er meer alcohol wordt gedronken.

“Dit nieuwe onderzoek is aanvullend bewijs dat alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker verhoogt”, zegt onderzoeker Tim Stockwell van de Canadese universiteit van Victoria. “Prostaatkanker moet daarom voortaan ook worden meegenomen bij de volksgezondheid-strategieën voor het beperken van een aan alcohol gerelateerde ziekte.”

Prostaatkanker is de op vier na meest dodelijke kankersoort bij mannen. Eerder werd bekend dat alcohol een rol speelt bij de risicovorming van onder meer borst- en leverkanker.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op