Aspirine voorkomt mogelijk fatale prostaatkanker

Een in 2017 gepubliceerde studie in het leidinggevende urologische tijdschrift European Urology  heeft aangetoond dat regelmatig gebruik van aspirine zou kunnen voorkomen dat prostaatkanker fataal wordt. Althans, dit is de conclusie van de Physicians’ Health Study die bij meer dan 22.000 deelnemers is uitgevoerd.

De studie behelst een statistische analyse van het gebruik van aspirine door deze deelnemers en het voorkomen van fataal prostaatkanker. Bij regelmatig aspirinegebruik (minstens 3 dagen per week) was er een afname van 46% op de kans voor dodelijk aflopend prostaatkanker. Dit is een opmerkelijk verschil.

Toch waarschuwen de auteurs dat deze analyse nog geen aanleiding kan zijn om routinematig aspirine voor te schrijven ter preventie van dodelijk prostaatkanker. Daarvoor blijven er nog te veel vragen bestaan en de auteurs doen daarom binnenkort nog een tweede analyse van een andere patiëntengroep.

De resultaten suggereren echter dat aspirine niet alleen goed is ter voorkoming van hart- en vaatziekten (hartinfarct) maar mogelijk ook een rol speelt bij preventie van dodelijk prostaatkanker. Deze relatie is ook eerder al aangetoond voor andere kankers.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op