Behandel oudere prostaatkankerpatiënten overeenkomstig hun fitness en niet hun leeftijd

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
24 februari 2017

Dit zijn de bevindingen van de nieuwe richtlijnen van de International Society of Geriatric Oncology. Bij veel oudere mannen wordt prostaatkanker gediagnosticeerd. Soms gaat het om een agressieve prostaatkanker die levensbedreigend is.

In hun commentaar onderlijnen de auteurs onder leiding van dr. Jean-Pierre Droz, van de Claude-Bernard Lyon 1 Universiteit in Frankrijk en leidinggevend auteur, dat oudere patiënten in goede conditie eigenlijk dezelfde behandeling moeten krijgen als jongere patiënten en dat de behandeling moet worden afgestemd op de algemene gezondheidstoestand en dus de levensverwachting van de oudere patiënten. Het betreft vooral patiënten boven de 75 jaar.

Omdat mensen in goede conditie langer leven, moeten zij ook bij agressieve tumoren de gepaste behandeling krijgen. De aangepaste richtlijnen van de International Society of Geriatric Oncology zijn in het recente nummer van European Urology gepubliceerd. De auteurs kwamen overigens in hun conclusie ook tot de bewering dat er rekening moet worden gehouden met de wensen van de oudere mannen met prostaatkanker. Het gaat dus om een zogenaamd ‘informed decision making’ (geïnformeerde besluitvorming).

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op