Met een gezonde leefstijl het risico op kanker verkleinen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
21 augustus 2018

De medische website Medscape publiceerde in de zomer van 2018 een duidelijk overzicht over de globale impact van kanker en aanbevelingen hoe kanker te voorkomen. We hebben de aanbevelingen voor u samengevat en op een rij gezet.

Kanker is wereldwijd de hoofdoorzaak van ziekte- en overlijden. Een op de acht sterfgevallen in de wereld is te wijten aan kanker. Jaarlijks worden er naar schatting 21.7 miljoen nieuwe kankergevallen ontdekt en er sterven ieder jaar 13 miljoen mensen aan deze ziekte. De economische impact hiervan is enorm. Er wordt geschat dat in 2030 de kosten voor kanker zo’n 458 miljard dollar zullen bedragen (ter vergelijking: de totale gezondheidskostenbudget in Nederland is nog ongeveer 80 miljard euro).

In het overzicht van Medscape worden een aantal maatregelen beschreven en geanalyseerd waaraan de wereldbevolking zelf kan bijdragen om kanker te voorkomen. Elke aanbeveling is gebaseerd op de sterke overtuiging dat zij bijdragen tot het stijgen dan wel het dalen van het voorkomen van kanker.

Aanbevelingen om kanker te voorkomen

De aanbevelingen betreffen de bevordering van een gezonde leefstijl met de bedoeling het risico van kanker te verminderen. De aanbevelingen worden in de publicatie zo praktisch en uitvoerbaar mogelijk gehouden.

Zorg voor een gezond gewicht

Blijf op een gezond gewicht, gezien het vaststaande gegeven dat overgewicht de oorzaak is van vele kankers.

Combineer lichamelijke activiteit met een gezond dieet

Zorg voor voldoende lichamelijke activiteit gecombineerd met een dieet dat rijk is aan volkoren, groenten, fruit en bonen. Een dergelijk dieet voorkomt ook overgewicht.

Vermijd ongezonde producten

Vermijd de consumptie van ongezonde producten: met name fastfood en andere gemanipuleerde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, zetmeel en suiker. Maar ook rood en bewerkt vlees, zoete drankjes en alcohol.

Wees terughoudend met voedingssupplementen

Gebruik geen hoge doseringen dieetsupplementen.

Aanbeveling voor moeders: geef borstvoeding indien mogelijk

Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven hebben een lager risico op borstkanker en kinderen die borstvoeding krijgen hebben een lager risico op het later krijgen van overgewicht.

Aanbeveling voor patiënten bij wie de diagnose kanker al is gesteld

Deze groep heeft namelijk een groter voordeel van dieet, aangepaste voeding, lichamelijke beweging en een optimaal lichaamsgewicht om hun kanker te overleven.

De auteurs beschouwen de gegeven aanbevelingen als robuust, sterk en praktisch om de incidentie van kanker in de wereld terug te dringen.

 

Lees verder over prostaatkanker

 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 21 augustus 2018

Neem contact met ons op