Heeft selenium beschermend effect tegen prostaatkanker?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
13 september 2016

Heeft selenium beschermend effect tegen prostaatkanker? Al enige tijd wordt er gespeculeerd dat selenium beschermend zou werken tegen het ontstaan van prostaatkanker.

Eerder onderzoek

In een grote studie (de Select studie) werd echter aangetoond dat selenium geen preventief effect zou hebben op de ontwikkeling van prostaatkanker. Het seleniumgehalte van de onderzochte mannen werd echter bepaald in het bloed terwijl het bekend is dat dit beter kan worden bepaald in nagels omdat de concentratie ervan in nagels stabieler en juister is te bepalen.

Bevindingen prostaatkanker

Engelse onderzoekers hebben in 2016 bevindingen gepubliceerd in The Journal of the National Cancer Institute. Zij analyseerden vijftien studies waarin de rol van selenium en de ontwikkeling van prostaatkanker werden bestudeerd. Tevens maakten zij onderscheid of het seleniumgehalte of in het bloed of in nagels was bepaald.

Wel invloed op ontwikkeling van agressiviteit van de prostaattumor

Ten eerste kwamen zij tot de conclusie dat de nagelconcentratie aan selenium inderdaad stabieler en betrouwbaarder was. De tweede conclusie was dat selenium de mogelijke ontwikkeling van prostaatkanker niet zo erg beïnvloedt maar toch wel de progressie van een minder agressieve prostaattumor naar een meer agressief prostaatkanker kan voorkomen.

Dit zou dan toch een bijzondere bevinding kunnen zijn wat weer een argument is om door het gebruik van selenium de ontwikkeling van agressieve tumoren te voorkomen, zeker als mannen  ‘at risk’ zijn voor prostaatkanker (bijvoorbeeld in geval van prostaatkanker in de familie)

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op