‘De stijgende PSA waarde kwam door een vergrote prostaat’, mijn ervaring met Andros

9 februari 2023
Patiënt vertelt

Ton, 69 jaar, bezocht Andros in 2022. Zijn PSA waarde was gestegen en er zit eierstok- en prostaatkanker in zijn familie.

Vanaf mijn 55e werd elk jaar mijn PSA gemeten bij de huisarts. Er zit namelijk een gen van eierstok- en prostaatkanker in de familie. De PSA waarde begon te stijgen en met 5 of 6 werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Door corona zou ik eerst een telefonische afspraak krijgen waar ik ook nog lang op moest wachten. En dan moest ik er daarna waarschijnlijk nog 3 of 4 keer naartoe. Ik wilde gewoon snel weten waar ik aan toe was.

Nieuwe technieken

Lang geleden had ik Andros al eens gezien op internet. Ik zag toen dat ze daar veel beter gespecialiseerd zijn in het opsporen van prostaatkanker. Met nieuwe technieken, waardoor ze niet via de anus hoeven te prikken als er een biopt moet worden genomen. Dat lijkt me toch veel beter dan een ziekenhuis waar ze alles tegelijk doen, en af en toe met de prostaat bezig zijn.

De lange reistijd had ik er wel voor over

Ik ging terug naar de huisarts voor om een andere doorverwijzing te vragen en ik kreeg een nieuwe. Daarmee kon ik 3 of 4 weken later al terecht in de kliniek in Baarn. Ik ben een Brabander dus Baarn is 1,5 uur rijden voor mij maar omdat ze een uitgebreide afspraak doen met alles erbij, zoals PSA meten, plastest en echo, dan was ik wel in 1x klaar. Dan heb ik die reistijd er wel voor over.

Heel efficiënt

Ik kreeg alle onderzoeken achter elkaar. Heel efficiënt. En aan het eind van het bezoek wist ik dat deze PSA waarde oké was bij de huidige grootte van mijn prostaat. Dat hadden ze me laten zien met grafieken. En dat ik rond 7 á 8 terug moet komen.

Aan mijn familie heb ik verteld dat je ook naar Andros kan en dat ik dat aanraad. Ik vind het wel opmerkelijk dat in zo’n klein land als Nederland het opsporen van prostaatkanker niet overal hetzelfde gaat.

Lees meer ervaringen

Lees verder over prostaatkanker

Lees verder over PSA waarde

Neem contact met ons op