Kwaliteit van leven na behandeling prostaatkanker

In 2017 is er een artikel verschenen in de Journal of Urology waarin de kwaliteit van leven werd onderzocht bij meer dan 5.700 mannen die curatief waren behandeld voor gelokaliseerd prostaatkanker.

Hierbij werden vergeleken:

  • chirurgie: Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomie (RALP)
  • radiotherapie: brachytherapie
  • radiotherapie: uitwendige bestraling.

De kwaliteit van leven werd 1, 3, 6, 12, 18 en 24 maanden na de behandeling beoordeeld.

Kort na de behandeling waren de scores voor de darmfunctie (ontlasting) het laagst voor mannen die radiotherapie ondergingen. Op lange termijn was herstel van seksuele functie en erectie beter bij chirurgie dan bij radiotherapie. Daar stond echter tegenover dat urine-incontinentie meer voorkwam na chirurgie dan na radiotherapie. Deze complicatie verminderde echter wel na verloop van tijd.

Het artikel betreft een retrospectieve analyse die door de methodologie zelf wat beperkingen heeft. Toch kan worden geconcludeerd dat chirurgie de beste behandeling is voor het behoud van de seksuele functies ook al komt urine-incontinentie iets vaker voor in deze groep.

Lees meer over prostaatkanker behandelingen

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op