Meer kanker bij mensen met type 1 diabetes

Het was al langer bekend dat mensen die aan suikerziekte lijden gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van kanker. In 2017 is opnieuw een grote internationale studie verschenen die dit nogmaals bevestigt. Het gaat het hier om een analyse van het voorkomen van kanker bij mensen met type 1 diabetes.

De meeste kankers kwamen bij deze mensen frequenter voor. Het ging hier vooral over maagkanker, levertumoren, pancreas en endometrium carcinomen en niertumoren (bij vooral vrouwen). Ook in deze studie werd een verminderd risico voor prostaatkanker worden aangetoond. Kort geleden was ook al aangetoond dat prostaatkanker minder vaak voorkomt bij mannen die aan type 2 diabetes lijden. Type 1 diabetes is suikerziekte waarbij insuline moet worden ingespoten. Type 2 diabetes is een minder ernstige vorm van suikerziekte die met orale medicijnen kan worden behandeld.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op