‘Pijnloos werd bij mij prostaatkanker opgespoord’, mijn ervaring met verhoogd PSA

14 december 2019
Patiënt vertelt

De heer Peter Dingemans (73) kwam met een verhoogde PSA waarde bij Andros Clinics. Over zijn ervaring met een zelfstandige kliniek die is gespecialiseerd in prostaatkanker werd hij geïnterviewd door brancheorganisatie voor Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Mijn ervaring met Andros bij verhoogde PSA waardeDe heer Dingemans (73) over zijn verhoogde PSA waarde en het opsporen van prostaatkanker.

“Ik zag heel eerlijk gezegd op tegen het onderzoek. Ik heb wat je noemt een lage pijngrens en ik kende verhalen van mannen die bij het onderzoek door de pijn zijn flauwgevallen. In ziekenhuizen doen ze het meestal door via de endeldarm biopten te nemen (stukjes weefsel verwijderen). Hier kiezen ze voor een modernere en efficiëntere methode.”

Eerst een MRI

Eerst werd een MRI-scan gemaakt waardoor nauwkeurig werd vastgesteld of en zo ja waar de verdachte cellen zaten. Daarna werden in deze kliniek de biopten genomen. Niet via de endeldarm, maar direct door de huid tussen balzak en anus, exact van de verdachte plekken. Dat doen ze met behulp van de MRI-scan en een echoapparaat.

Vrijwel pijnloos

De arts had me van tevoren al gerustgesteld dat het nemen van de biopten vrijwel pijnloos was. Je vraagt je dan wel af waarom elders zo vaak nog met de oude methode wordt gewerkt. Zeker als je bedenkt dat de kans op infecties bij deze methode vrijwel nihil is. Uit het onderzoek bleek dat ik inderdaad prostaatkanker had.

Opties werden uitgebreid besproken

Vervolgens hebben we hier uitgebreid besproken wat de opties waren. De conclusie van het artsenteam was dat Brachytherapie het beste zou zijn. Van alle behandelingen is deze de minst ingrijpende met de kleinste kans op complicaties. Je prostaat wordt niet verwijderd. De kanker wordt bestreden door radioactieve zaadjes in te brengen. Ik had wel geluk, want deze therapie is niet altijd mogelijk. Het hangt af van de plaats en de grootte van de tumoren. Ik ben inmiddels ‘genezen’ verklaard, maar blijf wel onder controle.”

Lees verder over prostaatkanker opsporen bij Andros Clinics

Lees verder over prostaatkanker

Neem contact met ons op