Nieuw geneesmiddel voor prostaatkanker goedgekeurd door FDA

FDA heeft in 2018 een nieuw geneesmiddel voor prostaatkanker goedgekeurd. Niet gemetastaseerd castratie-resistent prostaatkanker (CRPC) is een veel voorkomende afwijking die, als er geen reactie is op de behandeling, uiteindelijk leidt tot de dood van de patiënt. De standaardbehandeling voor uitgezaaid prostaatkanker is hormoontherapie waarbij vooral het mannelijk hormoon tot castratieniveau wordt gereduceerd.

Op een bepaald moment worden de prostaatkankercellen toch ongevoelig voor deze therapie en chemotherapie of de zogenaamde “super”- androgenen (Enzalutamide, Abiraterone) komen dan aan de orde. Genoemde middelen hebben wel hun voordeel aangetoond bij reeds uitgezaaid hormoon resistent prostaatkanker maar waren mede door hun bijwerkingen toch nog niet direct aangewezen bij patiënten die hormoonresistent zijn maar nog geen aantoonbare uitzaaiingen hebben.

De FDA (Food and Drug Administration in de U.S.) heeft nu via een snelle procedure wel een nieuw geneesmiddel voor deze indicatie en dus toepassing goedgekeurd. Dit nieuwe product betreft Apalutamide, een middel dat oraal kan worden ingenomen en de androgeen receptor die bij hormoonresistentie is ontregeld blokkeert waardoor de groei van prostaatkanker wordt tegengegaan.

Op het recente symposium in San Francisco van de ASCO GU (American Society of Clinical Oncology Genitourinary symposium) zijn de gegevens van de zogenaamde SPARTAN-studie gepresenteerd. Uit deze studie is gebleken dat er door het gebruik van Apalutamide een uitstel van meer dan twee jaar kan worden verkregen voor het optreden van uitzaaiingen vergeleken met patiënten die een placebo (nepmiddel) kregen.

Deze gegevens zijn online gepubliceerd in het meest leidinggevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Op basis hiervan is het middel dus in Amerika geregistreerd. Dit betekent niet dat het middel direct in Europa ter beschikking zal komen maar naar verwachting zal dit toch ook op niet al te lange termijn het geval zijn.

Dr. E.J. Small, een wereldberoemde urogisch oncoloog, gaf als conclusie van de resultaten: ‘De behandeling met Apalutamide werd zeer goed verdragen zonder invloed op de levenskwaliteit en er waren weinig neveneffecten’. Dr. Small concludeerde daarom dat Apalutamide kan worden beschouwd als de nieuwe standaardbehandeling voor mannen met hoog-risico niet uitgezaaid castratieresistent prostaatkanker.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 13 maart 2018

Neem contact met ons op