Nog te weinig waakzaam afwachten bij onschuldige prostaatcarcinoom in VS

Waakzaam afwachten bij een onschuldige vorm van prostaatcarcinoom wordt nog veel te weinig toegepast in de VS. Dat bleek tijdens het 2017 congres van deAUA (American Association of Urology) in Boston. Daar werd een onderzoek voorgesteld naar de toepassing van waakzaam afwachten (‘active surveillance’-AS) bij onschuldig (indolent) prostaatkanker.

AS (active surveillance) is tegenwoordig standaard als onschuldig niet-bedreigend prostaatkanker wordt vastgesteld. Meestal is dit het geval bij patiënten bij wie in een biopsie microscopisch een Gleason 6 (3+3) prostaatkanker wordt gediagnosticeerd. Deze mannen hebben dan een niet agressief dus niet bedreigend prostaatkanker dat niet hoeft te worden behandeld.

AS is de laatste jaren sterk onder de aandacht gebracht omdat er anders veel prostaatkanker over-gediagnosticeerd en overbehandeld zou worden. Er is nu een onderzoek onder Amerikaanse urologen uitgevoerd waarbij is vastgesteld dat waakzaam afwachten (AS) slechts wordt toegepast bij 17% van de mannen bij wie indolent prostaatkanker is vastgesteld. Dit is in scherp contrast met het percentage van 74% dat in Zweden wordt bereikt.

De onderzoekers proberen veel verklaringen te geven voor het feit dat de toepassing van AS in de Verenigde Staten zo laag is. Het is duidelijk dat hoe meer prostaatkankerpatiënten per behandelcentrum door urologen worden gezien hoe hoger het percentage van active surveillance.

In Nederland is het percentage van toegepaste AS niet bekend maar er wordt aangenomen dat minstens 50% van alle in Nederland gediagnosticeerde prostaatkanker hiervoor in aanmerking komt. Het is de vraag of dit gebeurt maar het percentage van in Nederland toegepast AS ligt zonder twijfel veel hoger dan in de Verenigde Staten.

Bij het Andros Centrum voor Precisiediagnostiek van Prostaatkanker ligt het percentage rond de 50%. De artsen van Andros passen het waakzaam-afwachten-beleid (AS) al meerdere jaren toe bij patiënten bij wie onschuldig prostaatkanker is vastgesteld.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op