Overgewicht, fitness en prostaatkanker

Er is al jarenlang veel te doen over de relatie van overgewicht en het ontstaan en de behandeling van prostaatkanker. In de decemberuitgave van Prostatepedia (www.prostatepedia.net), een Amerikaans tijdschrift voor patiënten met prostaatkanker, zijn onlangs twee mooie interviews verschenen van experts op het gebied van overgewicht en prostaatkanker.

Het eerste interview was met dr. Freedland, een uroloog met speciale interesse en onderzoekprogramma voor de relatie tussen levensstijl en kanker en prostaatkanker in het bijzonder. In het interview breekt hij een sterke lans voor het voorkomen van overgewicht door dieet en het verbeteren van de totale gezondheidsstatus door fitness oefeningen. Hij geef hierin een groot aantal adviezen en bespiegelingen waarin hij het belang van een gezonde levensstijl onderlijnt. Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen gewichtsverlies en het bereiken van een zo gezond mogelijke lichaamsconditie. Hij stelt dat gewichtsverlies kan worden bereikt door een dieet terwijl een gezonde lichamelijke conditie het beste kan worden bereikt door goede lichamelijke oefeningen en fitnessprogramma’s. Hij beschrijft een combinatie van beiden als ideaal.

In het tweede interview gaat dr. ‘Snuffy’ Myers, een medisch oncoloog die zelf prostaatkanker heeft, verder in op het interview van dr. Freedland en de relatie van een gezonde levensstijl en prostaatkanker. Hij zegt letterlijk ‘Vandaag is er een duidelijke consensus dat het goed is voor de gezondheid om slank te zijn en fitness programma’s te volgen’. Allereerst is het goed voor de algemene gezondheid omdat het de risico’s van hoge bloeddruk, diabetes en de cardiovasculaire problemen hiervan ten gevolge, terugdringt. Fitnessoefeningen hebben ook bewezen dat zij de cognitieve geestelijke functies beter in stand houden en dat zij een gunstige invloed hebben op toch veel voorkomende ouderdomsziektes zoals Alzheimer en Parkinson. Daarnaast helpen fitnessoefeningen duidelijk bij het beteugelen van de bijwerkingen van de behandeling van prostaatkanker.

Tot slot stelt hij dat er duidelijk is aangetoond dat mannen met prostaatkanker die fitnessprogramma’s volgen een lagere kans hebben op het overlijden aan prostaatkanker. Ook al is dit laatste eigenlijk niet onomstotelijk bewezen door wetenschappelijk onderzoek, er ligt zeker een grond van waarheid in. Mannen met prostaatkanker in welke vorm en stadium dan ook doen er goed aan om een optimaal gewicht te hebben (bijvoorbeeld door middel van een Mediterraan dieet, met niet te veel pasta) en regelmatig oefeningen te doen. Wat het laatste betreft is het volhouden van fitnessprogramma’s het meest succesvol onder begeleiding of in een groep.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 14 januari 2019

Neem contact met ons op