Prostaatkanker en bewegen

Prostaatkanker en bewegen, hoe zit dat? Bewegen is goed voor een gezond lichaam. De aanbeveling van de American Heart Association, de American College of Sports Medicine en de American Cancer Society voor volwassenen is wekelijks minstens 75 minuten intense beweging en minstens 150 minuten gematigde beweging.

Deze gegevens zijn nu gebruikt bij mannen die waren ingesloten voor een onderzoek naar het effect van beweging bij mannen die hadden deelgenomen aan het PCPT onderzoek (Prostate Cancer Prevention Trial). Het PCPT onderzoek werd in Amerika uitgevoerd en omvatte duizenden mannen.

De huidige analyse betrof 7.300 mannen met prostaatkanker die voorafgaand aan de diagnose al sportten. En 3.500 mannen met prostaatkanker die ná de diagnose prostaatkanker zijn begonnen met sporten. Statistische analyse toonde aan dat mannen die gemiddeld 17,5 uur per week aan metabole en fysieke activiteit deden een lagere kans hadden om uiteindelijk aan prostaatkanker te overlijden.

Dit is een belangrijk gegeven, zeker voor mannen met prostaatkanker die in een active surveillance protocol zitten. Steeds meer mannen met laaggradig prostaatkanker kiezen voor een waakzaam afwachten en dus geen behandeling. Het is dan ook aan te bevelen dat deze mannen er een actieve levenshouding op na houden met regelmatig sporten en een gezond dieet. Hiermee kunnen zij hun levensverwachting ten aanzien van eventuele sterfte aan prostaatkanker verbeteren.

Lees meer over prostaatkanker en leefstijl

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op