Risico op prostaatkanker lager in diabetes type 2

Mannen met diabetes hebben het risico voor veel bijkomende afwijkingen op urologisch gebied zoals erectiestoornissen, goedaardige prostaatvergroting, tekort aan mannelijk hormoon, metabool syndroom e.d. Ook kanker komt frequenter voor bij diabetici maar er is nu een uitzondering vastgesteld voor prostaatkanker. Prostaatkanker komt bij diabetici 27% minder voor dan bij mannen zonder diabetes type 2.

Dit is in 2016 verschenen in een Italiaanse studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology. Anderzijds kwam ook in deze studie kanker meer voor bij diabetici en op urologisch gebied was dit vooral nier- en blaaskanker. Op niet-urologisch gebied kwamen bijna alle kankers zoals darmkanker, longkanker en alvleesklierkanker vaker voor bij diabetici.

De reden voor het minder voorkomen van prostaatkanker ligt waarschijnlijk in het feit dat, zoals bekend, diabetici lagere mannelijke hormoonspiegels (testosteron) hebben.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op