Supplementen blijken niet bij te dragen aan beter overleving na bestraling van prostaatkanker

Supplementen blijken niet bij te dragen aan beter overleving na bestraling van prostaatkanker. Dit is althans de conclusie van een studie die werd voorgesteld op het congres van de American Society of Radiation Oncology in 2015.

Hierbij werden meer dan 2.000 mannen onderzocht die uitwendig werden bestraald voor gelokaliseerd prostaatkanker. Van deze mannen bleken ruim 10% supplementen te gebruiken die zogenaamd bevorderlijk waren voor de prostaat. Deze zogenaamde men’s health supplementen bevatten vooral plantenextracten, zoals saw palmetto (serenoa repens) extracten. Multivitamine als supplementtherapie werd bij deze analyse uitgesloten hoewel sommige supplementen ook vitamine bevatten.

Hoe dan ook, er bleek geen beter lange-termijn-resultaat zijn met betrekking tot overleving voor mannen die deze supplementen namen vergeleken met de mannen die deze niet namen. Deze toch vrij gedetailleerde analyse laat zien dat men’s health supplementen niet bijdragen aan een betere overleving aan prostaatkanker na uitwendige bestraling.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 27 oktober 2015

Neem contact met ons op