Testosteron verhoogt de kans op prostaatkanker niet

Testosterontherapie staat steeds meer in de ‘spotlights’. In het ouderwordingsproces van de man komt testosterontekort frequent voor omdat de natuurlijke productie van dit hormoon afneemt. Dit geeft klachten van lusteloosheid, vitaliteitverlies, libidoverlies (zin in seks), krachtverlies (verminderde spiermassa) en ook stemmingswisselingen.

Als is aangetoond dat deze klachten zijn gerelateerd aan een testosterontekort kunnen deze goed worden behandeld via toevoeging van extra testosteron. Men hield echter steeds voor ogen dat toediening van testosteron ook aanleiding kon geven tot ontstaan en het stimuleren van de groei van prostaatkanker. De ontwikkeling van prostaatkanker is immers testosteron afhankelijk.

Deze zorg bestond al langer maar er zijn in 2016 een aantal publicaties en lezingen verschenen waarin de relatie tussen testosteronbehandeling en prostaatkanker is uitgesloten. Meerdere op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in San Diego gepresenteerde studies hebben nu aangetoond dat er geen grotere kans tot ontwikkeling dan wel op progressie van prostaatkanker bestaat bij mannen die extra testosteron krijgen. Dit risico is dan ook met meer duidelijkheid van de baan.

Lees meer over testosterontekort

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op