Vitamine D voorspelt agressief prostaatkanker

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago (Northwestern University) hebben recent aangetoond dat een tekort aan vitamine D gepaard kan gaan met een agressieve vorm van prostaatkanker.

Daarom zou vitamine D kunnen worden gebruikt als een zogenaamde biomerkstof. De relatie is zo duidelijk dat de auteurs van de studie ervoor pleiten dat vitamine D meer routinematig zou moeten worden bepaald – althans bij risicogroepen – en een eventueel vitamine D tekort systematisch zou moeten worden aangepast.

Dit wordt mede gefundeerd door het feit dat vitaminekort ook aanleiding kan geven tot botproblemen (osteoporose) en ook aan agressievere vorm van andere ziekten.

Vitamine D tekort komt vooral voor bij mensen met een donkere huid, een lage vitamine D inname en een tekort aan zonlicht. Normaal gesproken wordt vitamine D niet routinematig bepaald maar in periode van minder zonlicht (winter) kan er toch op natuurlijke wijze een tekort ontstaan. Aanvulling hiervan is dan zorgvuldig en aan te bevelen.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op