Is overgewicht slecht voor prostaat of erectie?

‘Is overgewicht slecht voor de prostaat of erectie?’ vraagt een van onze lezers zich af. Prof.dr. Frans Debruyne beantwoord deze ‘vraag van de maand’. Hij geeft uitleg over overgewicht en de mogelijke invloed op prostaatklachten, prostaatkanker, erectieproblemen en laag testosteron.

Overgewicht kan leiden tot veel medische problemen. Hierover wordt steeds meer bekend. Maar dit leidt helaas zeker niet tot een afname van overgewicht bij de Nederlandse bevolking. Ook bij ouder wordende mannen komt overgewicht frequent voor en dit leidt tot veel problemen. Overgewicht geeft aanleiding tot hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatproblemen en veel meer. Ook op urologische klachten kan overgewicht invloed hebben.

Wanneer is het overgewicht?

Overgewicht wordt bepaald door de zogenaamde body mass index of het meten van de buikomvang. De body mass index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. De BMI dient in ieder geval beneden de 25 punten te zijn. Een alternatief is de meeting van de buikomvang. Bij mannen moet de buikomvang minder dan 95 cm zijn.

Meer urologische klachten bij te grote buik

Studie heeft aangetoond dat mannen die een te grote buikomvang hadden, ook de meeste urogenitale klachten hadden. Het gaat hierbij om plasklachten en erectiestoornissen. Hoewel de relatie van deze klachten en overgewicht niet helemaal duidelijk is, heeft het hoogst waarschijnlijk te maken met stoornissen in de bloedvoorziening en hormonale veranderingen die door overgewicht worden veroorzaakt.

Meer erectieproblemen bij overgewicht

Mannen met overgewicht hebben een grotere kans op een verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterol en type 2 diabetes. Deze aandoeningen kunnen de bloedvoorziening verstoren in het kleine bekken en dus in de penis. Daardoor kunnen erectieproblemen ontstaan. Zie ook de blog ‘Heb ik erectieproblemen doordat ik dikker ben geworden?’

Laag testosteron

Overgewicht leidt vooral tot verlaging van het testosteron. Dit mannelijke hormoon is voor een erectie noodzakelijk. Bij mannen vanaf vanaf 50 jaar is overgewicht vaak de oorzaak voor de ontwikkeling van een tekort aan testosteron. Dit heet hypogonadisme of in medische termen Late Onset Hypogonadism (LOH) heet. Lees verder over laag testosteron

Prostaat en overgewicht

Er zijn ook aanwijzingen dat overgewicht meer aanleiding geeft tot prostaatklachten maar ook tot prostaatkanker. Prostaatklachten kunnen zich voordoen in de vorm van goedaardige prostaatvergroting, een vervelende maar niet levensbedreigende aandoening. Ouder wordende mannen met overgewicht hebben een grotere kans om prostaatkanker te ontwikkelen. Dit is in verschillende studies aangetoond en bevestigd in een Koreaanse studie die in mei 2012 werd gepubliceerd in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Urology.

De relatie tussen prostaatkanker en overgewicht is niet spectaculair. De toename van prostaatkanker is weliswaar significant, maar niet indrukwekkend. Toch is dit een verdere aanwijzing dat een gezonde leefstijl ook op prostaatafwijkingen een gunstig effect kan hebben.

Verminderde kwaliteit zaadcellen

Uit het resultaat van een Amerikaanse studie in 2014 bij mannen met overgewicht is gebleken dat overgewicht ook is gerelateerd aan de kwaliteit van zaadcellen. De kwaliteit van de zaadcellen was duidelijk verminderd en het aantal aanwezige zaadcellen in de zaadvloeistof was duidelijk lager. Ook voor de voortplanting lijkt het dus belangrijk om het gewicht optimaal te houden.

Houd gewicht binnen normale grenzen

De boodschap is dus: mannen let op uw gewicht! Een optimaal gewicht kan in stand worden gehouden door een gezonde leefstijl, voldoende beweging, niet roken, matig gebruik van alcohol etc. Bij de Andros Clinics wordt veel advies gegeven voor een gezonde leefstijl bij de ouder wordende man.

Lees meer over leefstijl en urologische problemen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 26 januari 2021

Neem contact met ons op