Mijn ervaring met moeilijk plassen: ‘het plassen veranderde heel geleidelijk’

2 januari 2023
Patiënt vertelt

Moeilijk plassen, steeds vaker en langzamer plassen. Ton Borst was in de 50 toen hij moeite met plassen kreeg door een vergrote prostaat. Hij wil zijn verhaal vertellen om het taboe te doorbreken en andere mannen met plasklachten te helpen.

Moeilijk plassen

Eigenlijk weet ik niet hoe lang ik de klachten al had, want het begon heel sluimerend. Het plassen veranderde heel geleidelijk. De straal werd langzaam aan zwakker waardoor ik steeds meer tijd nodig had op het toilet. Ook moest ik vaak plassen. Dat was wel lastig, vooral tijdens het sporten en in de nacht. Ik probeerde de boel onder controle te houden door goed te plannen wanneer en hoeveel ik dronk. Ook probeerde ik homeopathische middelen maar die hielpen niet. Toen ik een jaar of 55 was, ben ik ermee naar de huisarts gegaan.

Naar de huisarts met plasklachten

Ik ging met de plasklachten naar de huisarts die stelde mij gerust. Enige tijd later realiseerde ik me dat alhoewel het misschien niets ernstigs was, ik nog wel steeds veel moeite met plassen had en ik echt last had van het moeilijk plassen. Toen ging ik opnieuw naar de huisarts. De huisarts voelde dat mijn prostaat inderdaad groter was. Ik kreeg Tamsulosine voorgeschreven. De plasklachten werden een stuk minder

Na een jaar of drie werden de plasklachten weer erger. Omdat ik steeds meer mannen met prostaatkanker om me heen had, maakte ik me ook wel zorgen of het misschien prostaatkanker kon zijn. Toen ik zag dat er speciale klinieken waren voor mannen met deze problemen, heb ik daar een afspraak gemaakt. Ik zag wel tegen de afspraak op en had geen idee wat ik kon verwachten.

Bij Andros Clinics

Het bezoek aan Andros overtrof mijn verwachtingen. Ze zijn gespecialiseerd in deze problemen en dat merk je aan alles. Ze weten er gewoon meer vanaf, geven veel informatie en nemen echt de tijd voor me. Soms als je ergens bent dan merk je dat ze ‘gemaakt vriendelijk doen uit een boekje’. Bij Andros wil iedereen je oprecht goed helpen. Ik heb verschillende medicijnen en behandelingen gehad in de loop van de jaren.

Mannen, neem plasklachten serieus!

Mannen praten niet openlijk over prostaatklachten. Ik wil mijn verhaal wél vertellen. Om mannen te laten weten dat je plasklachten serieus moet nemen. Praat erover. En ga naar een arts.

Uiteraard wil je geen plasklachten hebben, maar ze gaan echt niet weg door de klachten te negeren. Het wordt alleen maar erger. Ik heb in mijn omgeving gezien dat een man zo lang zijn plasklachten heeft genegeerd tot hij helemaal niet meer kon plassen en een katheter kreeg. Dat wil je toch niet? Of dat je met een natte broek staat.

Er is maar één eigenaar van je lichaam: en dat ben jezelf. Noteer wat je klachten zijn en wanneer je last hebt. Zodat je weet hoelang je de klachten al hebt want je vergeet het en je realiseert je niet hoelang je er al mee loopt.

Lees verder over plasklachten

Lees meer ervaringen met plasklachten

Moeilijk plassen, langzaam plassen, steeds vaker plassen Andros Clinics Ton Borst over plasklachten: “mannen, neem plasklachten serieus”.

Neem contact met ons op