HoLEP laserbehandeling geeft de beste resultaten

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
18 december 2017

In 2017 verscheen in Urology (een Amerikaans wetenschappelijk urologisch tijdschrift) een publicatie waarin een vergelijkend onderzoek wordt beschreven tussen HoLEP laser (Holmium Laser Enucleatie), Green Light Laser (Vaporisatie) en TURP (Transurethrale Elektrocoagulatie) van de prostaat als behandeling van goedaardige prostaatvergroting.

In deze studie waren 304 patiënten met goedaardige prostaatvergroting en noodzaak tot interventionistische behandeling (operatieve ingreep) ingesloten. De ene groep onderging een HoLEP laser enucleatie, de andere een Green Light laser vaporisatie en de derde groep een monopolaire elektrocoagulatie (TURP) van de prostaat. Alle drie technieken verwijderen min of meer het goedaardig vergrote prostaatweefsel dat de plasklachten veroorzaakt.

Na een jaar werden de uitkomsten vergeleken en het was duidelijk dat de HoLEP laserbehandeling de meest effectieve behandeling bleek te zijn. Bij HoLEP (Holmium Laser Enucleatie) wordt een meer complete verwijdering van het goedaardig vergrote deel bereikt terwijl de andere technieken maar een gedeelte van deze vergroting wegnemen. Sinds 1 november 2017 wordt de Holmium Laser Enucleatie bij Andros in een 24-uur behandeling met goed gevolg toegepast.

Lees verder over HoLEP laserbehandeling bij vergrote prostaat

Lees meer over goedaardige prostaatvergroting

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op