Rezum, nieuw voor mannen met plasklachten door vergrote prostaat

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
20 juni 2022

Bij het ouder worden van de man kunnen plasklachten ontstaan. Vaak is een vergrote prostaat de oorzaak. Het behandelen van deze klachten gebeurt in eerste instantie met leefstijlveranderingen en medicijnen. Als daarmee onvoldoende resultaat wordt bereikt is een TURP of laser operatie mogelijk. Sinds kort is er ook een andere mogelijkheid: de Rezum behandeling.

De prostaat ligt onder de blaas, met de plasbuis er dwars doorheen. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de prostaat steeds groter. Daardoor kan de plasbuis in de knel komen. Mannen krijgen dan klachten zoals onder andere heel vaak moeten plassen of moeilijk kunnen plassen.

Wat is Rezum?

Bij een Rezum behandeling wordt de prostaat met stoominjecties behandeld. Via de plasbuis wordt onder goede verdoving een naaldje in het prostaatweefsel geprikt, hierdoor wordt stoom geleid tot in dit weefsel. Door deze verhitting sterft het behandelde weefsel af. De prostaat wordt kleiner waardoor er weer beter geplast kan worden. Deze behandeling wordt al zo’n vijf jaar in de VS toegepast.

Voordelen

Een Rezum behandeling is een kortere en minder invasieve behandeling. En het is een dagbehandeling, er hoeft dus niet overnacht te worden in het ziekenhuis. Een ander groot voordeel is dat bij Rezum er aanzienlijk minder kans is op erectieproblemen of het zogenaamde droog klaarkomen (waarbij tijdens het orgasme de zaadlozing in de blaas komt) . Naast deze voordelen voor de patiënt, is Rezum een minder dure ingreep waardoor deze innovatie naar verwachting tot aanzienlijke kostenbesparing in de gezondheidszorg kan leiden.

Introductie in Nederland

De introductie van Rezum in Nederland vindt plaats bij Andros Clinics en één ziekenhuis in samenwerking met een aantal verzekeraars. Door het introductie traject is de behandeling beperkt beschikbaar en wordt het nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

Lees meer over Rezum

Lees verder over vergrote prostaat

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 20 juni 2022

Neem contact met ons op