Uroloog beter voor behandeling prostaatvergroting (BPH)

Urologen behandelen goedaardige prostaatvergroting (BPH) beter. Dit is een uitspraak die als conclusie is gesteld na een grote in Korea uitgevoerde studie.

Urologen diagnosticeren goedaardige prostaatvergroting beter, kunnen de klachten beter plaatsen en stellen ook een meer gerichte therapie in. Tot deze conclusie kwam Son et al. van het College of Medicine bij de Seoul National University. In deze studie uit 2015 werd de aanpak van urologen vergeleken met de aanpak van huisartsen.

Op zichzelf is dit niet zo verwonderlijk omdat urologen per definitie veel meer kennis en kunde hebben op het gebied van de diagnose en behandeling van BPH. Belangrijk is echter dat urologen minder medicijnen voorschrijven dan huisartsen. En beter de indicatie tot een interventie voor BPH kunnen stellen. Ook dat is gezien de specifieke kennis en kunde van urologen niet zo verwonderlijk.

Hierbij moet echter worden gesteld dat de studie in Korea is uitgevoerd, wat een groot verschil kan uitmaken met wat in westerse landen en zeker wat in Nederland voorkomt. Overigens zou het goed kunnen dat de uroloog in Korea, zoals ook in Nederland, wordt geconfronteerd met patiënten met meer symptomen van BPH.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat een patiënt met BPH op tijd door de juiste specialistische deskundige wordt gezien en dit is buiten twijfel ook in Nederland de uroloog.

Lees verder over vergrote prostaat

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op