Erectiestoornis heeft baat bij bekkenfysiotherapie

Andros Clinics logo
2 november 2017

Het behandelen van erectiestoornissen is een van de mannenproblemen die de uroloog soms behandelt samen met de bekkenfysiotherapeut. De oorzaak van een erectiestoornis is in 80% van de gevallen namelijk van lichamelijke aard en daarom is gerichte fysiotherapie zinvol.

Bij erectie zijn twee verschillende spiergroepen betrokken

Bij het ontstaan en in stand houden van de erectie zijn twee verschillende spiergroepen betrokken. Als deze niet goed functioneren kunnen er dus twee soorten erectiestoornissen optreden:

  • onvolledige stevigheid
  • een kortdurende erectie
  • een combinatie van deze twee.

Het is mogelijk om deze spieren in optimale conditie te brengen door training onder leiding van een bekkenfysiotherapeut die hier ook daadwerkelijk ervaring mee heeft.

Zijn er andere klachten in het gebied?

Vaak komt een erectiestoornis niet alleen en zijn er ook plas-, ontlastings- en pijnklachten in onderbuik, liezen of scrotum aanwezig. Over het algemeen geldt dat een erectiestoornis verdwijnt nadat de andere klachten verholpen zijn door de bekkenfysiotherapeut.

Omdat behandeling van de bekkenbodem na een prostatectomie gelukkig steeds meer standaard is, wordt niet alleen eventueel urineverlies zo snel mogelijk teruggedrongen, maar ook een eventuele erectiestoornis. Het beste is nog om voor de prostatectomie een bezoek te brengen aan de bekkenfysiotherapeut, zodat de aanstaande patiënt perfect is voorbereid op de situatie na de ingreep en direct kan trainen met de bekkenbodemspieren.

Lees meer over erectieproblemen

Andros Clinics logo
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op