Kunnen mannen ook met de overgang te maken krijgen?

Andros Clinics logo
20 april 2023

‘Hebben mannen zelf eigenlijk ook te maken met de overgang; de zogenaamde penopauze?’ vroeg dagblad AD aan onze uroloog Herman Leliefeld.

Volgens uroloog Dr. Herman Leliefeld van Andros Clinics kunnen ouder wordende mannen ook te maken krijgen met hormoonschommelingen. “Waar vrouwen te maken krijgen met de menstruatie die stopt en de hormonen oestrogeen en progesteron binnen een korte periode flink dalen, verloopt dit bij mannen geleidelijker; het hormoon testosteron neemt af, maar een tachtigjarige kan er nog steeds voldoende van hebben.”

Pas op voor overgewicht

Mannen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes of COPD, maken meer kans op een daling van het testosteron, net als mannen met overgewicht. Hoe langer je overgewicht hebt, hoe lager het testosteron, legt de uroloog uit. En ja, de klachten van mannen met minder testosteron kunnen lijken op die van vrouwen in de menopauze: zweetaanvallen, minder energie, slecht slapen, somberheid en depressie en geheugenstoornissen en minder libido, wat in het geval van de man tot erectiestoornissen kan leiden.

“Wanneer je mannen met een lage testosteronwaarde het hormoon voorschrijft gaat er een wereld voor ze open; ze komen weer van de bank af, hebben weer energie en hun prikkelbaarheid en somberheid verdwijnt”, zegt dr. Leliefeld. Toch wordt er in Nederland nog voorzichtig met het voorschrijven van het hormoon omgegaan, want er zitten ook nadelen aan testosteron: het volume van de testikels kan dalen, er kan licht haarverlies optreden, je kunt tijdelijk puistjes krijgen en er treedt onvruchtbaarheid op. Na het staken van de testosterontherapie kan de vruchtbaarheid na enige of lange tijd herstellen.

Altijd eerst leefstijl verbeteren

“Het advies is daarom altijd om eerst de levensstijl te verbeteren en op een gezonde manier af te vallen of je gewicht in toom te houden.”

Bron AD

Andros Clinics logo
Laatste update: 20 april 2023

Neem contact met ons op