Is de kwaliteit van MRI prostaat scans overal hetzelfde?

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
24 januari 2022

‘Is de kwaliteit van de prostaat MRI’s overal hetzelfde? Is er verschil in de MRI apparaten? En in de interpretatie? Waarom worden er niet in alle ziekenhuizen prostaat MRI’s gemaakt, want in elk ziekenhuis staat toch een MRI?’ Deze vragen ontvingen wij van een van onze lezers. Onze arts Jos Immerzeel, MRI fusie biopsie specialist, geeft antwoord.

Waarom een MRI prostaatscan?

In een MRI onderzoek wordt een zeer nauwkeurig beeld gemaakt van de prostaat waarmee eventuele prostaatkanker opgespoord kan worden. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren. MRI is een belangrijke onderzoek voor de vroege diagnose van prostaatkanker en voor patiënten die zijn ingesloten in een active surveillance protocol.

MRI van de prostaat in Nederland

In Nederland hebben bijna alle ziekenhuizen een MRI apparaat. Er zijn echter grote verschillen betreffende:

  1. het apparaat zelf
  2. de techniek van het opnemen van de beelden
  3. de interpretatie van de beelden.

Verschil in MRI apparatuur

De MRI werkt met een zeer sterke magneet. Er zijn verschillende magneet-sterktes. Deze magneet-sterkte wordt uitgedrukt in Tesla. Een MRI met 1,5 Tesla wordt het meest gebruikt. Voor een goede MRI prostaat scan is eigenlijk wel 3 Tesla nodig. Daarvan staan er enkele tientallen in Nederland.

Verschil in opname techniek

Ook de opname techniek van de prostaat scan is zeer belangrijk. Het gaat hierbij met name om de opnametijd. De MRI scan kan bijvoorbeeld sneller of langzamer worden gemaakt. Hoe langer de opnametijd wordt ingesteld, hoe scherper het beeld. Lang niet alle MRI’s van de prostaat worden met voldoende lange opnametijd gemaakt.

Verschil in beoordeling

Tenslotte is er verschil in de beoordeling van de prostaatscan. Uit onderzoek blijkt dat radiologen die heel veel prostaat-MRI’s beoordelen, nauwkeurigere resultaten behalen. Een gespecialiseerde uro-radioloog is dus wenselijk. Lees hier verder over studie naar verschil in interpretatie. 

Beste MRI resultaten

De combinatie van het juiste apparaat, met de juiste opname techniek en een beoordeling door een ervaren uro-radioloog is noodzakelijk om tot het beste resultaat te komen. Het Nijmeegse “Prostate- MR-Center of Excellence” is leidend in de kwaliteit van de prostaat MRI. Andros laat alle MRI’s beoordelen door het Nijmeegse “Prostate- MR-Center of Excellence”. Zij zorgen ook voor de kwaliteitsbewaking van de beeldvorming.

Fusie biopsie met MRI: nauwkeuriger en veiliger

Na een goed MRI onderzoek is voor ruim de helft van de mannen een prostaatbiopsie niet meer nodig. Indien een prostaatbiopsie wel noodzakelijk blijkt te zijn, wordt bij Andros via de huid een fusie biopsie verricht op basis van de eerder gemaakte MRI scan. Deze biopten zijn nauwkeuriger en veiliger (geen antibiotica en geen infecties).

Uniek bij Andros

Andros is een van de weinige organisaties die een dergelijke fusie biopsie aanbiedt. Uniek is dat Andros via de huid prikt en de biopsie onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Het is een poliklinische ingreep: mannen kunnen dus direct naar huis na het prostaatonderzoek.

Bijna overal wordt nog een traditionele biopsie afgenomen waarbij blind wordt geprikt in de prostaat via de endeldarm. Het prikken via de endeldarm geeft risico op ontsteking ondanks het gebruik van preventieve antibiotica.

Niet alle MRI prostaat scans bruikbaar voor fusie biopsie bij Andros

Er zijn wel een aantal centra die een goede MRI van de prostaat leveren, de betreffende radiologen zijn meestal in Nijmegen getraind. Als Andros een MRI uit zo’n ziekenhuis krijgt dan kunnen we ook rechtstreeks gebruiken voor onze “fusie-biopsie”.

Soms komt er uit een ziekenhuis wel een goede MRI maar kan deze niet worden gebruikt omdat de beelden niet kunnen worden ingelezen in ons systeem. Dan moet er alsnog een nieuwe MRI worden gemaakt in een van onze centra.

Lees verder over precisiediagnostiek voor prostaatkanker

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@mannenkliniek.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
Auteur: Drs. Jos Immerzeel is fusie biopsie specialist. Eerder werkte hij als radiotherapeut-oncoloog. Hij geeft internationaal voorlichting over fusie technologie en transperineaal prikken.
Laatste update: 24 januari 2022

Neem contact met ons op