MRI prostaat steeds belangrijker bij opsporen prostaatkanker

De ontwikkelingen bij de afbeelding van de prostaat gaan gestaag door. De MRI speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Eigenlijk is een MRI niet meer weg te denken bij de diagnose van vroege stadia van prostaatkanker. MRI kan worden ingezet om zowel detectie van prostaatkanker te bevorderen voor dat een biopsie wordt genomen of om de uitgebreidheid van het letsel te ‘stadiëren’ als prostaatkanker eenmaal door middel van een biopsie is vastgesteld.

Recent zijn er twee grote belangrijke Nederlandse studies op dit gebied gepubliceerd. De eerste studie komt uit het Radboud Universitair Medisch Centrum, waarbij de specificiteit van MRI voor de diagnose van prostaatkanker 82% is. Dat betekent dat bij ruim vier op de vijf onderzochte mannen die geen prostaatkanker hadden de uitslag van de MRI ook negatief was. Dit is een alleszins acceptabel resultaat.

Een studie uit het Erasmus medisch centrum toont naar aanleiding van een literatuuranalyse aan dat MRI en echografie van de prostaat gelijkwaardige gevoeligheid met betrekking tot het ontdekken van prostaatkanker, maar dat bij MRI-onderzoek veel meer significante, dus agressieve prostaattumoren worden gevonden.

MRI wordt inderdaad steeds belangrijker maar ook nuttiger bij de diagnose van prostaatkanker.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op